Træt og umotiveret efter ferie?

Træt og umotiveret efter ferie? 

Fra brevkassen: Hvordan kan man føle sig træt og umotiveret, når man netop har haft tre ugers ferie, spørger en læser. Læs brevkassens råd - og få en god og effekt øvelse, som fjerner stresstanker og løfter energiniveauet og humøret.

______________________


17. august 2014


Hej brevkasse.
Jeg skriver, fordi jeg er så frustreret over, at jeg her efter ferien stadig føler mig træt og umotiveret. Jeg havde tre ugers ferie i juli og burde jo nu være fuld af overskud og arbejdslyst. Men jeg føler mig bare træt og umotiveret.
Det var ellers en god ferie, men jeg brugte hele den sidste uge på at bekymre mig om, at skulle starte på arbejde igen. Det er irriterende!
Det er ikke fordi, at jeg ikke er glad for mit arbejde, men jeg er bare rigtig dårlig til at omstille mig. Og sådan er det hver gang, jeg har ferie - og også nogen gange i weekenden. Jeg føler modstand og går i baglås.
Er det almindeligt, at have det sådan, og har I nogle råd til, hvordan jeg bliver bedre til at omstille mig?

______________________

Tak for dit spørgsmål til brevkassen.
Nej, det er bestemt ikke usædvanligt, at have svært ved at omstille sig fra ferie/weekend til arbejde. Især mange kvinder synes at have svært ved at takle skiftet. Jeg har ofte, både privat og i forbindelse med mit arbejde som psykolog, mødt kvinder, som beskriver hvordan de ødelægger de sidste feriedage eller søndag eftermiddag og aften med småstressende tanker og bekymringer for, at skulle på arbejde mandag. Og det gælder også dem, der er glade for deres arbejde.
Der kan være mange forskellige årsager til, at bekymre sig for at skulle starte igen efter fri- og feriedage. En af de mest almindelige årsager, men som vi måske ikke altid er lige bevidste om, er at vi kvinder jo så gerne vil føle, at vi har styr på det hele: Vi vil både have styr på familien - med alt hvad det indebærer, på hjemmet og på jobbet.
I hverdagen tænker vi måske ikke så meget over, hvor meget der rent faktisk kræves af os hver især, at få det hele til at hænge sammen. Men, netop når der har været ferie og fridage, så oplever vi, hvor dejligt det er, at kunne overskue det hele og samtidig nyde at være sammen med familie og venner. Når tiden, hvor vi igen skal på arbejde, nærmer sig, så kan bekymringen for, om vi nu også kan overskue og overkomme det hele, komme snigende. Det kan meget vel være, at det er denne snigende bekymring for at skulle tilbage i manegen, der helt ubevidst, får dig til at gå i baglås.

Overvejelser
Allerførst tror jeg, at det er vigtigt, at du grundigt overvejer, om du har større belastninger eller krav til dig selv end du egentligt er i stand til at honorere.
Dine bekymringer for at skulle starte på arbejdet efter ferier tyder på, at du måske har for mange pligter og gøremål, og derfor er dårlig tilpas, når du igen skal være på ”dobbeltarbejde”. Overvej om der er aktiviteter i dit liv, du enten kan sætte i bero eller helt ophøre med.
Det kan også tænkes, at du er ét af de mennesker, som er glade for at have et job, men trives allerbedst, når du har fri for arbejdet, fordi dine værdier ligger i at være sammen med familie og venner…
Under alle omstændigheder, er det vigtigt, at du accepterer den du er, og at du, så godt som muligt, forsøger at indrette dit liv, så det passer til din psyke og dine behov.

Øvelse: At give slip på dine bekymringer
Når du kan mærke, at du, i forbindelse med du skal tilbage til arbejdet, er ved at gå i baglås, kan du måske have glæde af følgende mindfulnessøvelse. Det er en ganske kort øvelse, som gør det muligt for dig i løbet af nogle få øjeblikke, at slippe negative tanker.

  • Sæt dig behageligt og afslappet.
  • Luk øjnene.
  • Forestil dig, at du står ved bredden af en stille flod.
  • Du ser vandet flyde fredelig og roligt forbi, hvor du står.
  • En lille båd kommer nu flydende helt hen til det sted, hvor du står.
  • Du tager nu dine bekymringer og placerer dem én for én i båden.
  • Med bekymringerne ned i båden, skubber du let båden væk fra bredden, hvor du står.
  • Båden med bekymringerne vugger ud i strømmen.
  • Du ser båden forsvinde i det fjerne, og sammen med båden forsvinder alle dine bekymringer og forstyrrende tanker
  • Tag en dyb vejrtrækning og mærk en ny lethed.
  • Du føler dig nu dejlig afslappet og fri.
  • Nu vender du let og ubekymret din opmærksomhed tilbage til din hverdag, og går nu trygt og lettet videre med det du var i gang med.

Jeg håber, at du vil have held til at regulere balancen mellem fritid og arbejde, og at du vil føle dig hjulpet af øvelsen, så du fremover kan føle dig mindst muligt generet af bekymringer i forbindelse med at starte efter ferie og fridage.

 

Psykolog Ingrid Ortmann

Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sundhed
Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud 

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Hvad gør du når andre overskrider dine grænser? 

Kan du tilgive utroskab, svigt, løgn, utaknemmelighed, grænseoverskridende adfærd, lede kommentarer til dine opslag på de sociale medier, eller svigermors evige bebrejdelser? Bliver du vred og frustreret, eller bider du det i dig?

Læs mere
Skønhed & Pleje
Smukke bløde sommerfødder 

Træt og flad efter en lang dag? Et fodbad, efterfulgt af en god fodmassage er ikke kun rart for trætte fødder og urolige ben, men for hele kroppens ro og balance.

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed 

I årevis har ADHD været en diagnose, som man hovedsaligt har kunnet hæfte på meget urolige drenge. Men nu tegner der sig, blandt eksperter internationalt, en generel opfattelse af, at formentlig lige så mange piger og kvinder har ADHD. Kvinderne har bare lidt i stilhed, fordi symptomerne er nogle…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Dansk Sprognævn: ’Årets Ord’ er 'Samfundssind' 

Coronaen har mildest talt sat sit præg på 2020, ligesom pandemien også har sat sine tydelige spor i ordhøsten og vores sprogbrug i årets løb. Det kunne også mærkes, da DR og Dansk Sprognævn fredag for 13. år i træk stod bag kåringen af ’Årets Ord’. Det hele foregik i en direkte udgave af ’Klog på…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Stresset, bekymret - eller bare trist over at sommeren er forbi?  

Indimellem bliver den positive tilgang til hverdagen udfordret, og så er det ikke altid lige nemt at bevare optimismen, energien og humøret. Men ifølge tysk forskning, så findes der en metode, som har vist sig særlig effektiv, når det kommer til at genfinde det gode humør.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Er du nysgerrig? 

Er tilværelsen blevet lidt grå og kedelig, så prøv at skrue op for din nysgerrighed. Et mere nysgerrigt syn på tilværelsen kan ofte bane vejen for nye oplevelser, styrke sociale relationer og give dig større indsigt i og forståelse af verden omkring dig.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Maren Uthaug 'Striber på højkant'  

Maren Uthaugs striber er kendt og elsket fra Politikens bagside. I serien 'Striber på højkant' er samlet hendes mest følsomme og filosofiske, sorteste og sjoveste striber i fire vildt underholdende udgivelser: 'Parforhold', 'Børn', 'Livet' og 'Kærlighed.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^