Tekande fra Serax
Metal krukker House Doctor
Lanterner fra Rivièra Maison
Buddha i guld resin
Træt og umotiveret efter ferie?

Fra brevkassen: Hvordan kan man føle sig træt og umotiveret, når man netop har haft tre ugers ferie, spørger en læser. Læs brevkassens råd - og få en god og effekt øvelse, som fjerner stresstanker og løfter energiniveauet og humøret.

______________________


17. august 2014


Hej brevkasse.
Jeg skriver, fordi jeg er så frustreret over, at jeg her efter ferien stadig føler mig træt og umotiveret. Jeg havde tre ugers ferie i juli og burde jo nu være fuld af overskud og arbejdslyst. Men jeg føler mig bare træt og umotiveret.
Det var ellers en god ferie, men jeg brugte hele den sidste uge på at bekymre mig om, at skulle starte på arbejde igen. Det er irriterende!
Det er ikke fordi, at jeg ikke er glad for mit arbejde, men jeg er bare rigtig dårlig til at omstille mig. Og sådan er det hver gang, jeg har ferie - og også nogen gange i weekenden. Jeg føler modstand og går i baglås.
Er det almindeligt, at have det sådan, og har I nogle råd til, hvordan jeg bliver bedre til at omstille mig?

______________________

Tak for dit spørgsmål til brevkassen.
Nej, det er bestemt ikke usædvanligt, at have svært ved at omstille sig fra ferie/weekend til arbejde. Især mange kvinder synes at have svært ved at takle skiftet. Jeg har ofte, både privat og i forbindelse med mit arbejde som psykolog, mødt kvinder, som beskriver hvordan de ødelægger de sidste feriedage eller søndag eftermiddag og aften med småstressende tanker og bekymringer for, at skulle på arbejde mandag. Og det gælder også dem, der er glade for deres arbejde.
Der kan være mange forskellige årsager til, at bekymre sig for at skulle starte igen efter fri- og feriedage. En af de mest almindelige årsager, men som vi måske ikke altid er lige bevidste om, er at vi kvinder jo så gerne vil føle, at vi har styr på det hele: Vi vil både have styr på familien - med alt hvad det indebærer, på hjemmet og på jobbet.
I hverdagen tænker vi måske ikke så meget over, hvor meget der rent faktisk kræves af os hver især, at få det hele til at hænge sammen. Men, netop når der har været ferie og fridage, så oplever vi, hvor dejligt det er, at kunne overskue det hele og samtidig nyde at være sammen med familie og venner. Når tiden, hvor vi igen skal på arbejde, nærmer sig, så kan bekymringen for, om vi nu også kan overskue og overkomme det hele, komme snigende. Det kan meget vel være, at det er denne snigende bekymring for at skulle tilbage i manegen, der helt ubevidst, får dig til at gå i baglås.

Overvejelser
Allerførst tror jeg, at det er vigtigt, at du grundigt overvejer, om du har større belastninger eller krav til dig selv end du egentligt er i stand til at honorere.
Dine bekymringer for at skulle starte på arbejdet efter ferier tyder på, at du måske har for mange pligter og gøremål, og derfor er dårlig tilpas, når du igen skal være på ”dobbeltarbejde”. Overvej om der er aktiviteter i dit liv, du enten kan sætte i bero eller helt ophøre med.
Det kan også tænkes, at du er ét af de mennesker, som er glade for at have et job, men trives allerbedst, når du har fri for arbejdet, fordi dine værdier ligger i at være sammen med familie og venner…
Under alle omstændigheder, er det vigtigt, at du accepterer den du er, og at du, så godt som muligt, forsøger at indrette dit liv, så det passer til din psyke og dine behov.

Øvelse: At give slip på dine bekymringer
Når du kan mærke, at du, i forbindelse med du skal tilbage til arbejdet, er ved at gå i baglås, kan du måske have glæde af følgende mindfulnessøvelse. Det er en ganske kort øvelse, som gør det muligt for dig i løbet af nogle få øjeblikke, at slippe negative tanker.

 • Sæt dig behageligt og afslappet.
 • Luk øjnene.
 • Forestil dig, at du står ved bredden af en stille flod.
 • Du ser vandet flyde fredelig og roligt forbi, hvor du står.
 • En lille båd kommer nu flydende helt hen til det sted, hvor du står.
 • Du tager nu dine bekymringer og placerer dem én for én i båden.
 • Med bekymringerne ned i båden, skubber du let båden væk fra bredden, hvor du står.
 • Båden med bekymringerne vugger ud i strømmen.
 • Du ser båden forsvinde i det fjerne, og sammen med båden forsvinder alle dine bekymringer og forstyrrende tanker
 • Tag en dyb vejrtrækning og mærk en ny lethed.
 • Du føler dig nu dejlig afslappet og fri.
 • Nu vender du let og ubekymret din opmærksomhed tilbage til din hverdag, og går nu trygt og lettet videre med det du var i gang med.

Jeg håber, at du vil have held til at regulere balancen mellem fritid og arbejde, og at du vil føle dig hjulpet af øvelsen, så du fremover kan føle dig mindst muligt generet af bekymringer i forbindelse med at starte efter ferie og fridage.

 

Psykolog Ingrid Ortmann

Humør, energi, sjæl og psyke
Arver man sit moralske kompas fra mor?

Når børn minder om deres forældre, så hører man ofte vendingen 'æblet falder ikke langt fra stammen'. Måske har barnet nogle af de samme interesser som forældrene, eller måske falder bemærkningen, fordi andre i omgangskredsen synes at barnet, i sin adfærd og sit væsen, ligner sine forældre. Men er...

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget...

Læs mere
Spiritualitet
Tænk dig glad

Dine tanker påvirker dig mere, end du tror. Negative tanker, vrede, sorg og bekymringer dræner dig for energi og overskud. Der er sjældent nogen egentlig fornuft bag negative tanker, og de gør det svært at være tilstede i nuet. Derfor gælder om at bremse dem inden de får overtaget, for jo mere du...

Læs mere
Sundhed
Træt og uoplagt? Få mere energi og overskud

Går du og er små-irriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 11 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Er du nysgerrig?

Er tilværelsen blevet lidt grå og kedelig, så prøv at skrue op for din nysgerrighed. Et mere nysgerrigt syn på tilværelsen kan ofte bane vejen for nye oplevelser, styrke sociale relationer og give dig større indsigt i og forståelse af verden omkring dig.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Få ro gennem vejrtrækning og visualisering af farver

Savner du en effektiv metode til at slippe stresstanker og uro i kroppen? Ved at trække vejret dybt og visualisere farver, kan du fjerne tanker fra ting, der gør dig anspændt og negativ.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Administrer din energi

Hvis du, trods netop afholdt ferie og masser af søvn, føler dig træt og uoplagt, så kan det, ifølge psykoterapeut Connie Kragelund, være, at du skal prøve at lægge mærke til hvordan du administrerer din energi. For måske findes der i dit liv særlige situationer og måske endda enkelte mennesker i din...

Læs mere
Skønhed & Pleje
Nydelse for sjæl og fødder

Træt og flad efter en lang dag? Et fodbad, efterfulgt af en god fodmassage, er ikke kun rart for trætte fødder og urolige ben, men for hele kroppens ro og balance.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Trick dig selv til at få styr på opgaverne

Hvis man er ramt af vintertræthed, så kan praktiske og huslige opgaver nemt gå hen og blive næsten uoverkommelige. Her får du et meget enkelt, men ret effektiv trick til, hvordan du motiveret dig selv til at komme i gang. Men vi har på en amerikansk blog læst om et meget enkelt, men ret effektiv...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Er jagt en hobby kun for mænd?

Er jagt en hobby kun for mænd?

Sådan øger du din selvtillid<BR> og tilfredsheden med din krop

Sådan øger du din selvtillid
og tilfredsheden med din krop

Blomsterfrø: Islandsk valmue

Blomsterfrø: Islandsk valmue

10 tips til hvordan du undgår fejlkøb

10 tips til hvordan du undgår fejlkøb

Nye Bøger
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan...

Læs mere
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo...

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske...

Læs mere
Body by Frida, af Frida Hallqvist

Hvis du går og hænger med næbbet og trænger til at få rusket lidt op i dine vaner og livsstil, så har træningseksperten, Frida Hallqvist, udviklet en inspirerende 60-dages guide, der ikke kun kan hjælpe dig på vej mod bedre vaner, mere energi og overskud i hverdagen, men også give dig en øget...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


18.03.2020

WHO: Tag ikke ibuprofen, hvis du har coronasymptomer

DR.dk

Verdenssundhedsorganisationen opfordrer til, at man tager parcetamol – pinex, panodil etc. - i stedet. Opfordringen kommer, efter at det medicinske tidsskrift The Lance i en forskningsundersøgelse indikerer, at ibuprofen – stoffet i ipren – kan gøre coronasmittede mere syge, end de er i forvejen,... Læs mere


Arkiv

^