Selvmordstanker er tabu

Selvmordstanker er tabu 

Hver dag forsøger omkring 20 personer i Danmark at begå selvmord. I gennemsnit dør knap to. I forbindelse med WHOs ’World Suicide Prevention Day’ sætter DR3 fokus på et af de mest tabubelagte emner i samfundet.

Torsdag den 10. september er 'World Suicide Prevention Day' - et initiativ, som WHO har stiftet for at yde en verdensomspændende indsats for at forebygge selvmord. DR3 har valgt at markere initiativet med et tema om et af de mest tabubelagte emner i samfundet. Temaet sættes i gang med forpremiere på dokumentaren 'Livslinien - du vil gerne dø?' den 10. september på dr.dk, og foldes ud i uge 38 med en helt ny reportageserie i otte afsnit - 'Tæt på Selvmord'.

Et stort tabu
Vi danskere er verdens lykkeligste folk, alligevel forsøger omkring 20 af os hver dag at begå selvmord. Det kan være svært at fortælle, at man har selvmordstanker - både fordi det kan såre ens nærmeste, at man ikke har lyst til at leve, men også fordi det er svært for omgivelserne at vide hvad de skal stille op. Selvmord er derfor et af de mest tabubelagte emner i samfundet:
"I Danmark dør næsten to om dagen af selvmord - det er faktisk flere end der dør i trafikken. Mennesker med selvmordstanker er ofte meget isolerede med deres følelser og har svært ved at række ud og få hjælp. Vi vil gerne være med til at bryde tabuet, og give dem en chance for at fortælle, hvordan det føles at være dem. Og så vil vi fortælle vores seere, der tumler med lignende tanker og følelser, at de ikke er alene og at det er ok at sige højt, hvordan de har det og hvor de kan søge hjælp," siger redaktør på DR3 Trine Skovgaard.

Ny reportageserie går tæt på unge med selvmordstanker
Den helt nye reportageserie - 'Tæt på Selvmord' - handler om, hvordan det er at leve med selvmordstanker. DR3 har bedt ti unge danskere om at filme deres hverdag og dokumentere hvordan det er at leve med tanker der er så forbudte, at de kan være svære at dele med andre. Hvor kommer selvmordstankerne fra, og hvordan undgår de at handle på dem?
Serien følger blandt andet Mette, der har haft en hård barndom og har ti selvmordsforsøg bag sig. Hun er på vej til Tyrkiet for at besøge sin kæreste Aykut, men frygter at en overdosis af følelser kan trigge hendes selvmordstanker. Patric fylder 30, er arbejdsløs og bor hjemme hos sin mor. Han føler sig isoleret og har svært ved at tale med sin mor om sine tanker og følelser. Cille øver sig i at føle glæde med kæresten Steen efter en dyb depression. I serien skal hun til at starte på Kolding Designskole og stoppe med sin antidepressive medicin.
'Tæt på selvmord' sendes i otte afsnit og får premiere på DR3 mandag 14. september klokken 21.30 Serien giver et rørende, varmt og ærligt indblik i, hvordan de unge hver dag kæmper for at vælge livet til. En kamp, der på trods af tunge tanker og tabubelagte følelser, også rummer glæde, håb og lyst til livet.

Dokumentar sætter fokus på arbejdet med forebyggelse
For første gang nogensinde åbner Livslinien nu dørene for et tv-hold og lader DR3 være en flue på væggen, mens frivillige rådgivere tager telefonen og taler for livet. Dokumentaren 'Livslinien - du vil gerne dø?', der har forpremiere på dr.dk på 'World Suicide Prevention Day' den 10. september, følger blandt andre Cecilie, der tager telefonen på Livslinien. Hun ved ikke hvem, hun får i røret, men hun ved dog med sikkerhed, at samtalen kommer til at handle om selvmord. Her sidder frivillige rådgivere hele tiden klar til at modtage anonyme opkald fra folk, der overvejer at begå selvmord. De ved, at samtaler kan redde liv.

Tema om selvmord på DR3:

  • 'Livslinien - du vil gerne dø?': Forpremiere torsdag den 10. september på dr.dk og premiere på DR3 21. september klokken 20.45
  • 'Tæt på selvmord': Fra mandag den 14. september klokken 21.30 og de følgende syv mandage på DR3.
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sundhed
Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud 

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Hvad gør du når andre overskrider dine grænser? 

Kan du tilgive utroskab, svigt, løgn, utaknemmelighed, grænseoverskridende adfærd, lede kommentarer til dine opslag på de sociale medier, eller svigermors evige bebrejdelser? Bliver du vred og frustreret, eller bider du det i dig?

Læs mere
Skønhed & Pleje
Smukke bløde sommerfødder 

Træt og flad efter en lang dag? Et fodbad, efterfulgt af en god fodmassage er ikke kun rart for trætte fødder og urolige ben, men for hele kroppens ro og balance.

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed 

I årevis har ADHD været en diagnose, som man hovedsaligt har kunnet hæfte på meget urolige drenge. Men nu tegner der sig, blandt eksperter internationalt, en generel opfattelse af, at formentlig lige så mange piger og kvinder har ADHD. Kvinderne har bare lidt i stilhed, fordi symptomerne er nogle…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Dansk Sprognævn: ’Årets Ord’ er 'Samfundssind' 

Coronaen har mildest talt sat sit præg på 2020, ligesom pandemien også har sat sine tydelige spor i ordhøsten og vores sprogbrug i årets løb. Det kunne også mærkes, da DR og Dansk Sprognævn fredag for 13. år i træk stod bag kåringen af ’Årets Ord’. Det hele foregik i en direkte udgave af ’Klog på…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Stresset, bekymret - eller bare trist over at sommeren er forbi?  

Indimellem bliver den positive tilgang til hverdagen udfordret, og så er det ikke altid lige nemt at bevare optimismen, energien og humøret. Men ifølge tysk forskning, så findes der en metode, som har vist sig særlig effektiv, når det kommer til at genfinde det gode humør.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Er du nysgerrig? 

Er tilværelsen blevet lidt grå og kedelig, så prøv at skrue op for din nysgerrighed. Et mere nysgerrigt syn på tilværelsen kan ofte bane vejen for nye oplevelser, styrke sociale relationer og give dig større indsigt i og forståelse af verden omkring dig.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^