Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed

Kvinder med ADHD lider i stilhed, fordi symptomerne er nogle helt andre end de symptomer, man ser hos mænd og drenge, skriver psykiater Lotta Borg Skoglund. I hendes bog, 'Adhd hos piger og kvinder - Fra dygtig pige til udbrændt kvinde" dækkes ADHD, som en overset lidelse, der giver titusindvis af piger og kvinder store problemer i livet.

Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed 

I årevis har ADHD været en diagnose, som man hovedsaligt har kunnet hæfte på meget urolige drenge. Men nu tegner der sig, blandt eksperter internationalt, en generel opfattelse af, at formentlig lige så mange piger og kvinder har ADHD. Kvinderne har bare lidt i stilhed, fordi symptomerne er nogle helt andre, skriver Lotta Borg Skoglund, psykiater ved Karolinska Institut, hvis bog afdækker ADHD, som en overset lidelse, der giver titusindvis af piger og kvinder store problemer i livet.

Piger og kvinder med ADHD slås ikke bare med en hård og stresset hverdag. I kraft af deres køn har de også en række ekstra udfordringer, som drenge og mænd med ADHD ikke oplever.  Det gælder blandt andet diagnosekriterierne for ADHD, som er baseret på de symptomer drenge og mænd har, og derfor får piger og kvinder fx betydelig mindre hjælp i skolen, i sundhedsvæsenet og i psykiatrien, forklarer Lotta Borg Skoglund, der, som læge og psykiater, har specialiseret sig i at hjælpe disse piger og kvinder.

Ifølge Socialstyrelsen så kommer piger og kvinder ADHD i nogle tilfælde først i kontakt med de sundhedsfaglige og socialfaglige systemer, når hun fx tillige kæmper med depression, angst, OCD eller personlighedsforstyrrelser.

Fokus på de særlige udfordringer for kvinder med ADHD

I bogen 'ADHD hos piger og kvinder - Fra dygtig pige til udbrændt kvinde' gennemgår hun den viden, der er om de særlige udfordringer, piger og kvinder med ADHD er udsat for, og hun beskriver alle aspekter af hverdagen fra at være teenager til at blive pensionist. Dette suppleres med en række eksempler og historier, hun har hørt i sin private praksis.

”I løbet af mine år som læge og psykiater har jeg mødt mange piger og kvinder med udiagnosticeret ADHD, som har kæmpet så hjerteskærende hårdt for at få deres liv til at hænge sammen. Desværre har hverken forskningsverdenen eller sundhedsvæsenet været specielt interesseret i de særlige udfordringer, som disse piger og kvinder har, og kendskabet til deres særlige situation er stadig skræmmende lavt," siger Lotta Skoglund.

ADHD og arvelighed

ADHD er en af de diagnoser, hvor arvelighed spiller den største rolle. Man regner med, at for 60-80 procent af de ramte er arvelighed en faktor. Det betyder, at familier kan være ramt af, at både en af forældrene og en eller flere af børnene har diagnosen.

For pigernes vedkommende kan symptomerne være svære at få øje på, fordi de, i modsætning til drengene, ofte ikke er så udadreagerende. Men inden i er alt kaos, som helt konkret kan betyde, at det er næsten uoverkommeligt, at få hverdagen til at hænge sammen: Børnene får de forkerte ting med i skoletasken, huset roder og vasketøjet hober sig op. På arbejde kan et møde, der bliver flyttet, vælte den omhyggelige planlægning, der ofte er nødvendig som ADHD-ramt. Og tit tages arbejdet med hjem om aftenen og i weekender, for at kunne blive færdig.

Gennem hele livet fylder en oplevelse af at føle sig anderledes og udenfor, mangle selvtillid og opleve sociale fiaskoer.

Et liv med ADHD

ADHD er en livslang lidelse, og på verdensplan regner man med, at 5 til 9 procent af alle børn og 3 procent voksne har opmærksomhedsforstyrrelsen. Nogle har gavn af medicin, alle har gavn af lære sig kompensationsstrategier og den omstændighed, at hjernen modnes med alderen samtidig med, at man lærer sig kompensationstrategier er forklaringen på, at færre voksne får diagnosen.

Blandt piger og kvinder bliver et stigende antal diagnosticeret. I forskningen er der bred enighed om, at den primære årsag til at flere får diagnosen er, at man er bedre til at opspore.

Titel: ADHD hos piger og kvinder - Fra dygtig pige til udbrændt kvinde
Forfatter: Lotta Borg Skoglund
Forlag: Forlaget Pressto

Annonce: Bogen kan bestilles her

Humør, energi, sjæl og psyke
Administrer din energi 

Hvis du, trods netop afholdt ferie og masser af søvn, føler dig træt og uoplagt, så kan det, ifølge psykoterapeut Connie Kragelund, være, at du skal prøve at lægge mærke til hvordan du administrerer din energi. For måske findes der i dit liv særlige situationer og måske endda enkelte mennesker i din…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Arver man sit moralske kompas fra mor? 

Når børn minder om deres forældre, så hører man ofte vendingen 'æblet falder ikke langt fra stammen'. Måske har barnet nogle af de samme interesser som forældrene, eller måske falder bemærkningen, fordi andre i omgangskredsen synes at barnet, i sin adfærd og sit væsen, ligner sine forældre. Men er…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Trick dig selv til at få styr på opgaverne  

Hvis man er ramt af vintertræthed, så kan praktiske og huslige opgaver nemt gå hen og blive næsten uoverkommelige. Her får du et meget enkelt, men ret effektiv trick til, hvordan du motiveret dig selv til at komme i gang. Men vi har på en amerikansk blog læst om et meget enkelt, men ret effektiv…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred 

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Find ro og få fornyet energi på et øjeblik  

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede i nuet? Her er en kort meditation, som øger din koncentration og din evne til at bevare fokus.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Selvmordstanker er tabu 

Hver dag forsøger omkring 20 personer i Danmark at begå selvmord. I gennemsnit dør knap to. I forbindelse med WHOs ’World Suicide Prevention Day’ sætter DR3 fokus på et af de mest tabubelagte emner i samfundet.

Læs mere
Livsstil
Hvad skal vi med mindfulness? 

Der er de seneste år blevet talt og skrevet meget om mindfulness, men hvad er det nu lige mindfulness handler om, og er det noget, som alle kan have gavn af?

Læs mere
Spiritualitet
Meditation mod stress 

Kan meditation hjælpe mod stress?

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Forhold ødelagt af mistro og jalousi 

Fra brevkassen: For to år siden ødelagde hans jalousi deres forhold. De har savnet hinanden, og har nu været sammen igen, men han er stadig fuld af mistro.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Ballade hos naboen 

Fra brevkassen: Hvornår skal man blande sig i naboens affærer? spørger en læser, som ofte må lægge øre til naboens råben og overgreb.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^