Har det skidt på jobbet

Har det skidt på jobbet

Har det skidt på jobbet 

Fra brevkassen: Hun er så træt af den styrende klike kvinder på jobbet, at det påvirker hendes arbejde ...

__________________________________

 

Hej brevkasse.

Jeg har det skidt på mit arbejde og kommer ikke godt ud af det med mine kollegaer. Det er nu snart et år siden at jeg fik jobbet, som rent opgavemæssigt er et drømmejob for mig. Jeg er stadig rigtig glad for mine arbejdsopgaver, men jeg har det til gengæld virkelig svært med mine kollegaer.

Vi er kun kvinder i den afdeling, hvor jeg arbejder, men en lille og meget dominerende gruppe af dem (hvoraf den ene er chef for afdelingen) opfører sig som mænd. Med det mener jeg, at de fylder, praler, insisterer på at bestemme og tager æren for andres arbejde. Det er irriterende og generende, for af en eller anden grund, bruger de mange ressourcer på at få min anerkendelse eller opmærksomhed. Men jeg synes hverken deres arbejde eller måden de opfører sig på er særlig imponerende eller charmerende, og jeg har en grim mistanke om, at hvis de først har min anerkendelse, så vil de sætte sig på mig, som de sidder på andre i afdelingen.

Når jeg skriver til dig er det for at få nogle ideer til, hvad jeg kan gøre for at få det bedre. Jeg kan mærke at det efterhånden går mig så meget på, at det går ud over de arbejdsopgaver jeg har og mit generelle humør.
__________________________________

Kære du,

Tak for din mail, hvor du efterlyser ideer til, hvordan du forbedrer dit forhold til dine kollegaer på arbejdet.
Jeg forstår så godt, at det er irriterende og at du generes af dine kollegaers adfærd. Desværre kan du nok ikke forvente, at dine kollegaer ændrer på deres adfærd, så derfor må du kigge på, hvad du evt. selv kan ændre ved din egen. Her tænker jeg på måden du reagerer på overfor dine kollegaer.
Du skriver, at der udelukkende er kvinder i din afdeling, og at du også har en kvindelig chef. Du skriver, at du synes, at de opfører sig som mænd. Men det må så være den absolut negative udgave, af det maskuline aspekt, for jeg oplever bestemt ikke at alle mænd opfører sig, som du beskriver dine kollegaer opfører sig.
Kollegaernes selvhævdende adfærd dækker sandsynligvis over en dårlig ledelse, som medfører negativ kultur i afdelingen. Det medfører bl.a. at det bliver vigtigt, både at fremhæve sig selv og tage æren for andres arbejde. Det tyder på, at dine kollegaer mangler selvtillid, og mangler at blive rost, set og opkvalificeret af chefen, hvilket kan medføre behovet for at være selvhævdende. En sådan kultur kan også medføre, at det er vigtigt for dine kollegaer at få dig ind i "folden" for at fastholde den negative kultur. For kulturen giver, om end den bygger på et negativt ladet fundament, en form for tryghed og en fællesskabsfølelse.

Mit forslag til dig er, at du forsøger at forstå den kultur, du er havnet i. At du beslutter dig til at være mere anerkendende, når dine kollegaer gør noget, du kan anerkende, og at du undlader at tage stilling til deres negative adfærd (som forhåbentlig er meget nemmere at leve med, når du nu forstår baggrunden).
Jeg tror, at du overfor den enkelte kollega kan få et fornuftigt forhold, ved at du opkvalificerer det, den enkelte gør af positive ting, i stedet for at virke fordømmende. Jeg tror ikke, at det vil ændre alt det negative du oplever, men det kan ændre din oplevelse af den enkelte i gruppen. Gør dig umage for at vise, at du er aktivt med, når der foregår noget konstruktivt i afdelingen, men undlad forsat, at deltage aktivt i alt det negative og selvhævdende.

Et ordsprog siger: At forstå er at tilgive. Hvis du begynder at forstå dine kollegaers adfærd, som et resultat af deres livsbetingelser, vil du bedre kunne sætte dig ud over irritationen over deres pralerier. Måske kan du endda føle lidt medlidenhed med, at nogle mennesker er i en situation, hvor de er nødt til så kraftigt, at gøre opmærksom på sig selv.

Hvis det, på trods af din nye indsigt i dine kollegaers adfærd og et forsøg på at være imødekommende, alligevel ikke resulterer i noget, som du synes er acceptabelt at leve med, ja, så må du nok indse, at selv om det er et drømmejob, så er du tvunget til at søge nye græsgange. At se sine medmennesker i et nyt lys, kan være en stor hjælp, men hvis du er så uheldig at forholdet ikke kan forbedres, må du tage ansvar for dig selv og finde et andet sted at være.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke til at gøre det rigtige for at forbedre din arbejdssituation.

Humør, energi, sjæl og psyke
Maren Uthaug 'Striber på højkant'  

Maren Uthaugs striber er kendt og elsket fra Politikens bagside. I serien 'Striber på højkant' er samlet hendes mest følsomme og filosofiske, sorteste og sjoveste striber i fire vildt underholdende udgivelser: 'Parforhold', 'Børn', 'Livet' og 'Kærlighed.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Positiv psykologi: Bliv livsglad med vilje 

Titlen på Mikael Kambers nye bog om positiv psykolog er ’Sur for en sikkerhedsskyld’, men den kunne også være ’Livsglad med vilje’, for det er en bog, der handler om, hvordan man med viljens kraft kan tage styringen over sin indre mellemfornøjede grundstemning og øge følelsen af tilfredshed og…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Administrer din energi 

Hvis du, trods netop afholdt ferie og masser af søvn, føler dig træt og uoplagt, så kan det, ifølge psykoterapeut Connie Kragelund, være, at du skal prøve at lægge mærke til hvordan du administrerer din energi. For måske findes der i dit liv særlige situationer og måske endda enkelte mennesker i din…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Arver man sit moralske kompas fra mor? 

Når børn minder om deres forældre, så hører man ofte vendingen 'æblet falder ikke langt fra stammen'. Måske har barnet nogle af de samme interesser som forældrene, eller måske falder bemærkningen, fordi andre i omgangskredsen synes at barnet, i sin adfærd og sit væsen, ligner sine forældre. Men er…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Trick dig selv til at få styr på opgaverne  

Hvis man er ramt af vintertræthed, så kan praktiske og huslige opgaver nemt gå hen og blive næsten uoverkommelige. Her får du et meget enkelt, men ret effektiv trick til, hvordan du motiveret dig selv til at komme i gang. Men vi har på en amerikansk blog læst om et meget enkelt, men ret effektiv…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred 

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Find ro og få fornyet energi på et øjeblik  

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede i nuet? Her er en kort meditation, som øger din koncentration og din evne til at bevare fokus.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Selvmordstanker er tabu 

Hver dag forsøger omkring 20 personer i Danmark at begå selvmord. I gennemsnit dør knap to. I forbindelse med WHOs ’World Suicide Prevention Day’ sætter DR3 fokus på et af de mest tabubelagte emner i samfundet.

Læs mere
Livsstil
Hvad skal vi med mindfulness? 

Der er de seneste år blevet talt og skrevet meget om mindfulness, men hvad er det nu lige mindfulness handler om, og er det noget, som alle kan have gavn af?

Læs mere
Spiritualitet
Meditation mod stress 

Kan meditation hjælpe mod stress?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^