Har det skidt på jobbet

Har det skidt på jobbet

Har det skidt på jobbet 

Fra brevkassen: Hun er så træt af den styrende klike kvinder på jobbet, at det påvirker hendes arbejde ...

__________________________________

 

Hej brevkasse.

Jeg har det skidt på mit arbejde og kommer ikke godt ud af det med mine kollegaer. Det er nu snart et år siden at jeg fik jobbet, som rent opgavemæssigt er et drømmejob for mig. Jeg er stadig rigtig glad for mine arbejdsopgaver, men jeg har det til gengæld virkelig svært med mine kollegaer.

Vi er kun kvinder i den afdeling, hvor jeg arbejder, men en lille og meget dominerende gruppe af dem (hvoraf den ene er chef for afdelingen) opfører sig som mænd. Med det mener jeg, at de fylder, praler, insisterer på at bestemme og tager æren for andres arbejde. Det er irriterende og generende, for af en eller anden grund, bruger de mange ressourcer på at få min anerkendelse eller opmærksomhed. Men jeg synes hverken deres arbejde eller måden de opfører sig på er særlig imponerende eller charmerende, og jeg har en grim mistanke om, at hvis de først har min anerkendelse, så vil de sætte sig på mig, som de sidder på andre i afdelingen.

Når jeg skriver til dig er det for at få nogle ideer til, hvad jeg kan gøre for at få det bedre. Jeg kan mærke at det efterhånden går mig så meget på, at det går ud over de arbejdsopgaver jeg har og mit generelle humør.
__________________________________

Kære du,

Tak for din mail, hvor du efterlyser ideer til, hvordan du forbedrer dit forhold til dine kollegaer på arbejdet.
Jeg forstår så godt, at det er irriterende og at du generes af dine kollegaers adfærd. Desværre kan du nok ikke forvente, at dine kollegaer ændrer på deres adfærd, så derfor må du kigge på, hvad du evt. selv kan ændre ved din egen. Her tænker jeg på måden du reagerer på overfor dine kollegaer.
Du skriver, at der udelukkende er kvinder i din afdeling, og at du også har en kvindelig chef. Du skriver, at du synes, at de opfører sig som mænd. Men det må så være den absolut negative udgave, af det maskuline aspekt, for jeg oplever bestemt ikke at alle mænd opfører sig, som du beskriver dine kollegaer opfører sig.
Kollegaernes selvhævdende adfærd dækker sandsynligvis over en dårlig ledelse, som medfører negativ kultur i afdelingen. Det medfører bl.a. at det bliver vigtigt, både at fremhæve sig selv og tage æren for andres arbejde. Det tyder på, at dine kollegaer mangler selvtillid, og mangler at blive rost, set og opkvalificeret af chefen, hvilket kan medføre behovet for at være selvhævdende. En sådan kultur kan også medføre, at det er vigtigt for dine kollegaer at få dig ind i "folden" for at fastholde den negative kultur. For kulturen giver, om end den bygger på et negativt ladet fundament, en form for tryghed og en fællesskabsfølelse.

Mit forslag til dig er, at du forsøger at forstå den kultur, du er havnet i. At du beslutter dig til at være mere anerkendende, når dine kollegaer gør noget, du kan anerkende, og at du undlader at tage stilling til deres negative adfærd (som forhåbentlig er meget nemmere at leve med, når du nu forstår baggrunden).
Jeg tror, at du overfor den enkelte kollega kan få et fornuftigt forhold, ved at du opkvalificerer det, den enkelte gør af positive ting, i stedet for at virke fordømmende. Jeg tror ikke, at det vil ændre alt det negative du oplever, men det kan ændre din oplevelse af den enkelte i gruppen. Gør dig umage for at vise, at du er aktivt med, når der foregår noget konstruktivt i afdelingen, men undlad forsat, at deltage aktivt i alt det negative og selvhævdende.

Et ordsprog siger: At forstå er at tilgive. Hvis du begynder at forstå dine kollegaers adfærd, som et resultat af deres livsbetingelser, vil du bedre kunne sætte dig ud over irritationen over deres pralerier. Måske kan du endda føle lidt medlidenhed med, at nogle mennesker er i en situation, hvor de er nødt til så kraftigt, at gøre opmærksom på sig selv.

Hvis det, på trods af din nye indsigt i dine kollegaers adfærd og et forsøg på at være imødekommende, alligevel ikke resulterer i noget, som du synes er acceptabelt at leve med, ja, så må du nok indse, at selv om det er et drømmejob, så er du tvunget til at søge nye græsgange. At se sine medmennesker i et nyt lys, kan være en stor hjælp, men hvis du er så uheldig at forholdet ikke kan forbedres, må du tage ansvar for dig selv og finde et andet sted at være.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke til at gøre det rigtige for at forbedre din arbejdssituation.

Humør, energi, sjæl og psyke
World Kindness Day 

Husk, at det, den 13. november, er ’World Kindness Day’ - en international mærkedag, der sætter fokus på vigtigheden af venlighed, rummelighed, medmenneskelighed og fællesskab.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sundhed
Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud 

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Hvad gør du når andre overskrider dine grænser? 

Kan du tilgive utroskab, svigt, løgn, utaknemmelighed, grænseoverskridende adfærd, lede kommentarer til dine opslag på de sociale medier, eller svigermors evige bebrejdelser? Bliver du vred og frustreret, eller bider du det i dig?

Læs mere
Skønhed & Pleje
Smukke bløde sommerfødder 

Træt og flad efter en lang dag? Et fodbad, efterfulgt af en god fodmassage er ikke kun rart for trætte fødder og urolige ben, men for hele kroppens ro og balance.

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed 

I årevis har ADHD været en diagnose, som man hovedsaligt har kunnet hæfte på meget urolige drenge. Men nu tegner der sig, blandt eksperter internationalt, en generel opfattelse af, at formentlig lige så mange piger og kvinder har ADHD. Kvinderne har bare lidt i stilhed, fordi symptomerne er nogle…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Dansk Sprognævn: ’Årets Ord’ er 'Samfundssind' 

Coronaen har mildest talt sat sit præg på 2020, ligesom pandemien også har sat sine tydelige spor i ordhøsten og vores sprogbrug i årets løb. Det kunne også mærkes, da DR og Dansk Sprognævn fredag for 13. år i træk stod bag kåringen af ’Årets Ord’. Det hele foregik i en direkte udgave af ’Klog på…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Stresset, bekymret - eller bare trist over at sommeren er forbi?  

Indimellem bliver den positive tilgang til hverdagen udfordret, og så er det ikke altid lige nemt at bevare optimismen, energien og humøret. Men ifølge tysk forskning, så findes der en metode, som har vist sig særlig effektiv, når det kommer til at genfinde det gode humør.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^