Ballade hos naboen

Ballade hos naboen 

Fra brevkassen: Hvornår skal man blande sig i naboens affærer? spørger en læser, som ofte må lægge øre til naboens råben og overgreb.

_________________

 

Hej brevkasse

Hvornår skal man blande sig i naboens affærer?
Jeg har brug for et godt råd i forbindelse med uro og tumult hos naboen. Jeg hører ofte manden råbe og konen græde. De slås, og jeg er tror, at det især går ud over konen. Men jeg er i tvivl om, hvad jeg skal gøre. Jeg har forsøgt at komme i kontakt med konen, men hun er meget afvisende. Måske burde jeg ikke blande mig, men det er svært, når jeg hele tiden kan høre dem.

_________________


Det er en meget vanskeligt emne, du berører, og også et, som de fleste mennesker har mange overvejelser omkring. Hvor meget skal vi blande os i hinandens liv? Og hvad er vores ansvar overfor hinanden?
Hvornår noget er ens medmenneskelige ansvar, og hvornår det er utidig indblanding, er der sikkert mange meninger om. Og jeg kan heller ikke give et entydigt svar på, hvornår og i hvilke situationer, man skal blande sig. Men på baggrund af din beskrivelse, vil jeg gerne give et bud på, hvordan du kan forsøge at gribe den aktuelle situation an.
Som jeg tolker dit brev, så er det især nabokonens situation, som bekymrer dig. At du passivt må lægge øre til, at hun udsættes for fysiske og psykiske overgreb, må føles voldsomt intimiderende.
Det er overordentlig tabubelagt, når der foregår vold i hjemmet, og det er ikke ualmindeligt, at dén der lider overgreb samtidig plages af skamfølelse over ikke at være i stand til at takle situationen anderledes. At nabokonen virker afvisende, er således ikke usædvanligt, selvom det kan være svært for en udenforstående helt at begribe. Og nabokonen vil muligvis blive både vred og benægte hvad der foregår, hvis du forsøger at komme i kontakt med hende og udtrykke din bekymring. Hun vil sikkert også være bange for, hvordan manden vil reagere, hvis hun taler med andre om, hvad der foregår og hvad hun udsættes for.
Hvis der er børn i hjemmet, så mener jeg, at du er forpligtet til at lave en indberetning til de sociale myndigheder. Det er ikke godt for børn, at opleve vold, råben og skrigen mellem forældrene.
Hvis der ikke er børn i hjemmet, vil jeg anbefale, at du ringer til politiet, når du hører råben, gråd og tumult hos naboen. En sådan gentagne voldelig adfærd hører, så vidt jeg kan skønne, ind under husspektakler. Politiet vil sandsynligvis møde op hos naboen, undersøge sagen og – alt efter, hvad de konfronteres med på adressen - foretage de nødvendige skridt.
Da dine naboer muligvis vil opleve din anmeldelse af dem hos Politiet, som utidig indblanding, kan det være en god ide, at foretage anmeldelsen anonymt. Hvis du ønsker at være anonym, skal det oplyses til Politiet sammen med anmeldelsen.
Jeg håber, at du kan medvirke til at få stoppet naboerne i deres generende adfærd. Både for din egen og deres skyld.

Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sundhed
Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud 

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Hvad gør du når andre overskrider dine grænser? 

Kan du tilgive utroskab, svigt, løgn, utaknemmelighed, grænseoverskridende adfærd, lede kommentarer til dine opslag på de sociale medier, eller svigermors evige bebrejdelser? Bliver du vred og frustreret, eller bider du det i dig?

Læs mere
Skønhed & Pleje
Smukke bløde sommerfødder 

Træt og flad efter en lang dag? Et fodbad, efterfulgt af en god fodmassage er ikke kun rart for trætte fødder og urolige ben, men for hele kroppens ro og balance.

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed 

I årevis har ADHD været en diagnose, som man hovedsaligt har kunnet hæfte på meget urolige drenge. Men nu tegner der sig, blandt eksperter internationalt, en generel opfattelse af, at formentlig lige så mange piger og kvinder har ADHD. Kvinderne har bare lidt i stilhed, fordi symptomerne er nogle…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Dansk Sprognævn: ’Årets Ord’ er 'Samfundssind' 

Coronaen har mildest talt sat sit præg på 2020, ligesom pandemien også har sat sine tydelige spor i ordhøsten og vores sprogbrug i årets løb. Det kunne også mærkes, da DR og Dansk Sprognævn fredag for 13. år i træk stod bag kåringen af ’Årets Ord’. Det hele foregik i en direkte udgave af ’Klog på…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Stresset, bekymret - eller bare trist over at sommeren er forbi?  

Indimellem bliver den positive tilgang til hverdagen udfordret, og så er det ikke altid lige nemt at bevare optimismen, energien og humøret. Men ifølge tysk forskning, så findes der en metode, som har vist sig særlig effektiv, når det kommer til at genfinde det gode humør.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Er du nysgerrig? 

Er tilværelsen blevet lidt grå og kedelig, så prøv at skrue op for din nysgerrighed. Et mere nysgerrigt syn på tilværelsen kan ofte bane vejen for nye oplevelser, styrke sociale relationer og give dig større indsigt i og forståelse af verden omkring dig.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Maren Uthaug 'Striber på højkant'  

Maren Uthaugs striber er kendt og elsket fra Politikens bagside. I serien 'Striber på højkant' er samlet hendes mest følsomme og filosofiske, sorteste og sjoveste striber i fire vildt underholdende udgivelser: 'Parforhold', 'Børn', 'Livet' og 'Kærlighed.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^