Administrer din energi 

Hvis du, trods netop afholdt ferie og masser af søvn, føler dig træt og uoplagt, så kan det, ifølge psykoterapeut Connie Kragelund, være, at du skal prøve at lægge mærke til hvordan du administrerer din energi. For måske findes der i dit liv særlige situationer og måske endda enkelte mennesker i din omgangskreds, som tapper dig for energi og overskud.

Prøv f.eks. at lægge mærke til, om der er et mønster i hvornår du føler dig tung, anspændt, irritabel og småstresset. Måske vil du hurtigt kunne se, at udvalgte situationer har en særlig tendens til at tappe dig for energi. Læg også mærke til om der er særlige situationer, der får dig til at føle dig lettere til mode, gladere og som bidrager til, at du føler et øget overskud.

Lav en liste

For rigtig at få et overblik over hvilket elementer der bidrager med energi og hvilke der dræner dig for energi, kan det være en god ide at udarbejde en liste.
Med listen er næste skridt, at overveje hvorvidt du vil leve med at energirøverne dræner dig for energi, eller om du vil handle og begrænse energirøverne i din hverdag.
”Det er nok utopisk at tro at man kan eliminere alle sine energirøvere”, siger psykoterapeut Connie Kragelund. ”Men man kan sigte mod at nå en balance, hvor man er bevidst om at beskæftige sig med tilstrækkelig energigivere til at opveje energirøverne.”

Få energiregnskabet i balance

De færreste af os kan undgå, at der er dage, hvor der er tryk på og hvor man næsten føler sig rendt over ende af energirøvere. Men her er vigtigt at balancere sit energiregnskab, ved efterfølgende at dage et par dage med energigivende mennesker og opgaver.
”Hav så vidt mulig højst to dage om ugen, som er totalt stressede eller ”sugende” – og lad dem altid blive fulgt af en dag, hvor du kan lade op.”, siger Connie Kragelund. ”Mange mennesker føler sig f.eks. drænet efter at have besøgt forældre og andre, som man også af pligt, må besøge. Her kan det f.eks. være en god ide at begrænse besøget til nogle få timer eller evt. alliere sig med andre omkring besøget, så man ikke føler sig fastlåst i situationen. Det kan også være en god ide at foretage sig noget aktivt sammen under besøget; gå en tur, besøge et museum, tage i biografen eller andre aktiviteter, som kan være anledning til at snakke om noget andet, end alt det der dræner en for energi”

Tag styringen og få overskud

Bare det at mærke og være bevidst om at man tager styringen og ind i mellem får sagt fra, kan bidrage til følelsen af, at der er mere balance i energiregnskabet.
”Det behøver ikke altid være med grovfilen.”, siger Connie Kragelund. ”Det vigtige er, at du mærker din power, at du står ved dig selv og hvad der er godt for dig – så kan andre mærke den og du behøver ikke at kæmpe lige så meget. Når du opdager, at du ”synker passivt ned i stolen” og energien bare siver ud, så er det på tide at du kæmper dig op igen og handler”

Kom godt i gang …

Med følgende beskriver Connie Kragelund nogle almene psykologiske mekanismer, som inspiration til hvordan du kommer i gang med at værne om din energi:

  • Øv dig i at mærke fornemmelserne i din krop - kulde, varme, lethed, spændthed, afslappelse, ro, uro mv. og mærk efter hvordan din stemning og dit energiniveau er i nuet.
  • Øv dig i at mærke efter og overveje: ”Hvad får jeg det godt af, hvilke behov har jeg lige nu?”
  • Sørg for at opleve, mærke og afprøve nye ting i livet. Smag på verden, så du kan finde ud af, hvad du bedst kan lide og hvad du får det godt af.
  • Måske har du aldrig rigtig lært at sætte grænser, mærke dig selv, sætte dig selv nogle gode mål og træffe nogle bevidste valg. Søg viden, læs bøger der bidrager til selvindsigt og forståelse, tal med andre og lad dig inspirere af nogen, som er gode til det – og øv dig!
Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Har du en god intuition? Bruger du den? 

Intuition er de spontane indskydelser, der dukker op, når vi står i en situation, der kræver en hurtig beslutning. Det er hjernes enestående evne til, på ganske få sekunder, at samle de erfaringer, vi har fra tidligere, og bruge dem som grundlag for nye beslutninger.

Har man en god intuition, og…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan undgår du giftige bekendtskaber 

Der er nogle oplevelser, man helst havde været foruden. Det gælder fx de giftige bekendtskaber, som man bittert fortryder at have brugt ressourcer på. Desværre går der oftest alt for lang tid før man indser, at dét menneske, man umiddelbart fandt interessant, autentisk og empatisk, i virkeligheden…

Læs mere
Spiritualitet
Tænk dig glad 

Dine tanker påvirker dig mere, end du tror. Negative tanker, vrede, sorg og bekymringer dræner dig for energi og overskud. Der er sjældent nogen egentlig fornuft bag negative tanker, og de gør det svært at være tilstede i nuet. Derfor gælder om at bremse dem inden de får overtaget, for jo mere du…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan forebygger du vinterdepression 

Vinteren har for alvor ramt Danmark, og med de mørkere dage følger desværre også en øget risiko for depression; vinterdepressionen.

"Vinterdepression kan ramme os i mørke måneder som følge af mangel på sollys, men der er heldigvis en del, du selv kan gøre for at forebygge tilstanden," siger…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter? 

Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt.

Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
World Kindness Day – 13. november 2022 

Husk, at det, søndag den 13. november 2022, er ’World Kindness Day’ - en international mærkedag, der sætter fokus på vigtigheden af venlighed, rummelighed, medmenneskelighed og fællesskab. I en tid hvor hele verden er så hårdt ramt af katastrofer, utryghed, uro og krise, giver det måske særlig god…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
8 gode råd til at skabe nye venskaber 

Der kan være rigtigt mange grunde til at man ikke har nære venner. Det kan bero på et bevidst valg, at man er introvert eller fx stærkt udfordret af generthed.

Men ifølge en undersøgelse, så handler det for mange mennesker om deres indstilling, og om hvorvidt de er villige til at gøre en aktiv…

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan…

Læs mere
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo…

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
^