8 gode råd til at skabe nye venskaber

Guide: Sådan opbygger du et varigt venskab

Lær, hvordan imødekommenhed og åbenhed kan føre til meningsfulde relationer, og hvordan du ved at engagere dig i fællesskaber, vise ægte interesse, og bruge effektiv kommunikation, kan udvikle bekendtskaber til varige venskaber.

8 gode råd til at skabe nye venskaber 

Der kan være rigtigt mange grunde til at man ikke har nære venner. Det kan bero på et bevidst valg, at man er introvert eller fx stærkt udfordret af generthed.

Men ifølge en undersøgelse, så handler det for mange mennesker om deres indstilling, og om hvorvidt de er villige til at gøre en aktiv indsats for at skabe de kontakter, der skal til for at udvikle et venskab.

Venskaber kommer man ikke sovende til, det bekræfter en amerikansk undersøgelse, der viser at der er en klar sammenhæng mellem indsats og venskaber.

I undersøgelsen blev deltagerne delt op i to grupper; Én gruppe der mente, at det kræver en aktiv indsats at danne og bevare venskaber, og én gruppe, der fandt at venskaber opstår som følge af held og tilfældigheder.

For deltagerne i gruppen der var indstillede på at gøre en aktiv indsats, fx ved at deltage i fællesarrangementer og interessefællesskaber, var chancerne for at skabe kontakter og opbygge varige venskaber, langt bedre end for gruppen der satsede på held.

For sidstnævnte blev deres indstilling en slags selvopfyldende profeti, som kom til udstyk, da de i undersøgelsen 5 år senere, raporterede at deres tilværelse var præget af ensomhed.

Sådan forbedrer du dine muligheder

Er man indstillet på at gøre en indsats, så behøver det ikke at være svært at få nye venner, for mange af de udfordringer man møder, kan faktisk takles med bevidst at bruge være lidt strategisk.

  1. Lad andre mærke din interesse

    Hvis andre ikke ved at du gerne vil have kontakt, så er det svært at få nye venner. Derfor er det vigtigt, at du viser åbenhed og interesse gennem din adfærd. Sætter du dig fx for dig selv i frokostpausen, så vil andre tolke det som at du ønsker at være i fred. Vælger du gang på gang ikke at møde op til fællesarrangementer, så holder folk op med at invitere dig. 
     
  2. Engager dig i fællesskaber

    Undersøg mulighederne for at være med i et fællesskab fx som frivillig i hjælpeorganisationer, frivilligt eller politisk arbejde, dyrke motion sammen med andre, eller fordyb dig i en hobby med andre med samme passion.

    Nu behøver man ikke have en masse fællesinteresser for at blive venner, men i fællesskaber, hvor man møder mennesker med samme interesser, er der fundament for et godt venskab.
     
  3. Et bekendtskab kan blive et venskab

    Overvej om der er nogen, du allerede kender overfladisk, som har potentiale til at blive en god ven.
     
  4. Tag det første skridt

    Du kan melde dig ind i stribevis af fællesskaber, men hvis du ikke udstråler imødekommenhed og snakker med folk, så får du stadig ikke venner. Husk, at enhver du taler med, kan vise sig at blive en god ven. 

    Åbn samtalen med små positive kommentarer, og se hvor det bærer hen: ”Har du også glædet dig til at være med i dag?” eller ”Er det ok, at jeg sætter mig her ved siden af dig?”. Du kan også give et kompliment: ”Nu har jeg stået og kigget på din kjole, og jeg vil bare sige, at den er så flot på dig!”, men undlad at gøre komplimentet for personligt, det kan gøre modtageren utilpas.
     
  5. Husk de gode manerer

    Gode manerer er vigtige, når du færdes blandt andre. Det giver et godt førstehånds indtryk og sender et signal om at du er et opmærksomt og ordentligt menneske. Det kan giver andre mod til at tage kontakt, og lyst til at lære dig bedre at kende.
     
  6. Øv dig i spejling af andres kropssprog

    At spejle kropssprog, kan have god indflydelse på en samtale og give indtryk af at være lyttende og interesseret. Prøv subtilt at efterligne udtrykket og bevægelserne hos den du taler med. Hvis de fx smiler eller læner sig frem, mens de taler til dig, så gør det samme.
     
  7. Udvis interesse og lyt!

    De fleste mennesker nyder at have andres opmærksom, og hvis de kan mærke, at den de taler med lytter med interesse, så fortæller de gerne om dem selv. Ved at lytte mere end du taler, vil du fremstå som venlig, interesseret og imødekommende. Hold øjenkontakt, nik, og følg op med spørgsmål eller kommentarer under samtalen.
     
  8. Hold samtalen i gang med smalltalk

    Hvis der synes at være interesse for at fortsætte samtalen, så prøv at holde den i gang ved at stille spørgsmål og fortælle lidt information om dig selv. Det behøver ikke være meget personligt, men blot vise, at du både kan lytte og bidrage med interessante bidrag til samtalen.

 

Kilde: Newall, Nancy & Chipperfield, Judith & Clifton, Rodney & Perry, Raymond & Swift, Audrey & Ruthig, Joelle. Causal beliefs, social participation, and loneliness among older adults: A longitudinal study. Journal of Social and Personal Relationships - J SOC PERSON RELAT. 26. 273-290. 10.1177/0265407509106718.

Bolig & Design
Hvad hedder farven? Find navnet her 

Farver er ikke blot en visuel oplevelse, men også en dør til følelser og sanser. Når vi ser på naturens farvepalet, fra det dybe blå i havet til den blide pastel ved solnedgang, åbnes der for en verden fuld af skønhed. Farverne i naturen kommer fra komplekse samspil mellem lys og materiale. For…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter? 

Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt.

Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan undgår du giftige bekendtskaber 

Der er nogle oplevelser, man helst havde været foruden. Det gælder fx de giftige bekendtskaber, som man bittert fortryder at have brugt ressourcer på. Desværre går der oftest alt for lang tid før man indser, at dét menneske, man umiddelbart fandt interessant, autentisk og empatisk, i virkeligheden…

Læs mere
Efterår
World Kindness Day – 13. november 2024.  

I en tid hvor hele verden er så hårdt ramt af katastrofer, utryghed, uro og krise, giver det måske særlig god mening at fejre World Kindness Day og gøre en særlig indsats for at huske venlighed i hverdagen. Bliv inspireret til, hvordan du kan være med til at gøre en forskel.

Læs mere
Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Har du en god intuition? Bruger du den? 

Intuition er de spontane indskydelser, der dukker op, når vi står i en situation, der kræver en hurtig beslutning. Det er hjernes enestående evne til, på ganske få sekunder, at samle de erfaringer, vi har fra tidligere, og bruge dem som grundlag for nye beslutninger.

Har man en god intuition, og…

Læs mere
Spiritualitet
Tænk dig glad 

Dine tanker påvirker dig mere, end du tror. Negative tanker, vrede, sorg og bekymringer dræner dig for energi og overskud. Der er sjældent nogen egentlig fornuft bag negative tanker, og de gør det svært at være tilstede i nuet. Derfor gælder om at bremse dem inden de får overtaget, for jo mere du…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan forebygger du vinterdepression 

Vinteren har for alvor ramt Danmark, og med de mørkere dage følger desværre også en øget risiko for depression; vinterdepressionen.

"Vinterdepression kan ramme os i mørke måneder som følge af mangel på sollys, men der er heldigvis en del, du selv kan gøre for at forebygge tilstanden," siger…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
World Kindness Day 

Husk, at det, den 13. november, er ’World Kindness Day’ - en international mærkedag, der sætter fokus på vigtigheden af venlighed, rummelighed, medmenneskelighed og fællesskab.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan…

Læs mere
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo…

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
^