Sæson: Høst dine blomsterfrø

Kategori: Sommer

Sæson: Høst dine blomsterfrø 

Midt i det ellers så smukke efterår ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og blæst sætter ind.

At samle frø, er en hyggelig og nem syssel, og så er det temmelig tilfredsstillende at se sine egne blomsterfrø spire i foråret. Rigtig mange dejlige sommerblomster sætter frøstande, det gælder fx morgenfrue, valmue, katost, havenellike, stolt kavaler, jomfru i det grønne, lægesolhat, blomsterkarse, tallerkensmækker, kamille og solsikke, men også blomster med frø i bælge som fx ærteblomst og lupin, kan plukkes og tørres.

Frø fra fingerbøl og stormhat kan også tørres, men da de begge er giftige, er det vigtigt at bruge handsker, når du håndterer dem samt huske at opbevare de tørrede frø et forsvarligt sted.

Sådan høster og tørrer du blomsterfrø

  • Det er ærgerligt at få byttet rundt på sine frø. Når du tager ud og høster frø, så medbring kuverter, hvorpå du kan notere frøets blomsternavn.
     
  • Frøstande skal være så tørre som muligt, inden de høstes, men samtidig skal du ikke vente så længe, at vejret bliver vådt.
  • Snup især frøstande fra de planter, der synes mest robuste.

  • Hjemme spredes frøstandende ud på avis. Skriv blomsternavnet på avisen, så du fortsat har styr på dine frø.
  • For at undgå dannelsen af mug og sikre sunde frø og spirer i foråret, er det vigtigt at frøene ligger tørt, lunt og i skygge, mens de tørrer.

  • Lad frøene tørre 2-3 uger.

  • Opbevar de tørrede frø i små stof- eller papirsposer, eller evt. i åbne glas. Husk at skrive blomsternavnet på, fx med et lille manilamærke bundet omkring.

Idé

En lille pose med lidt af høsten kan være en rigtig kær og personlig gave til enhver med have eller altankasse.


Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk pæretærte 

Har du pærer tilovers, så har du her opskriften på den mest delikate pæretærte. Server den med en ordentlig klat cremefraiche - og gå direkte ind og fald om i en blød stol!

Læs mere
Sensommer
Valnødder: Valnøddekrokant - Sweet N Salty 

Valnødder smager forrygende i brød, supper og salater. Valnødder kan også syltes og nydes med ost - eller blive til den lækreste, knasende valnøddekrokant! Her får du opskriften på en valnøddekrokant i en sød-salt version, der er et helt eventyrligt godt match til vanilieisen.

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Sensommer
Tyttebær tid: Råsyltede tyttebær 

Af tyttebær kan man koge det lækreste tyttebærsyltetøj, men de små bær er også ganske velegnede til råsyltning. Råsyltede tyttebær er virkelig godt til kødretter, til stegt fisk og vildt, i sandwich såvel som i pandekager med flødeskum.

Læs mere
Sensommer
Æblefestival i Sverige 2022 

Byen Kivik er en lille, hyggelig havneby, der er kendt for sine små krogede gader, gamle bindingsværkshuse og stokroser. I weekenden den 24. og 25. september bliver den stille idyl imidlertid afbrudt, for så er det igen blevet tid til årets Æblefestival.

Læs mere
Sensommer
SelvPluk 2022: Tag på æblerov 

Nu bugner æbletræerne af plukkeklare æblesorter som Discovery, Guldborg og Gråsten, og selvom man ikke har et æbletræ i haven, så er der stadig gode muligheder for at smage nyplukkede æbler.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Krydderurteeddike 

Når sommeren går på hæld, er det tid til at høste de sidste, friske krydderurter i køkkenhaven. De friske urter er fulde af smag, og kan både tørres og fryses til vinterens retter. Urterne kan også hældes på flaske sammen med eddike, og allerede efter et par uger, har du din helt egne aromatiske…

Læs mere
Sensommer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde.

Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Sensommer
Guide til Æblets Dag 2022 

Der er travlhed på landets æbleplantager. Årets æblehøst er i fuld gang og avlerne melder om god høst med æbler af en høj kvalitet. Traditionen tro fejres æblehøsten med høstmarkeder og æblefester, hvor æbleentusiaster inviteres til selvpluk, mostpresning og stemningsfulde sensommer aktiviteter.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Æblesolbærtærte 

Her en tærte, som på herligste vis forener sæsonens frugt og bær i en himmelsk mundfuld!

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^