Lamper fra Bloomingville
Parfume - ‘Le parfume solide’
Christina Jewelry & Watches
Indret med 60’er-æstetik
Kategorier: Sensommer  -  Efterår
Svampetid
Redaktionen

Den lune og fugtige sensommer skaber optimale betingelser for vilde svampe. Her bringer vi tips til dig, der har lyst til at samle og smage Danmarks vilde svampe.

Karl Johan & kantareller

Lige nu myldrer det frem med især rørhatte, som fx Karl Johan. Rørhatte vokser over hele landet – typisk i udkanten af løv- og granskove. Er det kantareller, der står øverst på ønskelisten, er de vest- og midtjydske plantager de mest sikre leverandører. Kig efter dem i lysningen mellem grantræerne, hvor sensommersolen stråler stadig når skovbunden.

Identificer svampen

Skov og Naturstyrelsen minder om, at spisesvampe kan forveksles med meget giftige svampe, som fx Snehvid fluesvampe. Det er derfor vigtigt, at man kun plukker og spiser svampe, man er helt sikker på er ufarlige. Tag en eller flere svampebøger med på turen, så du med sikkerhed kan fastslå hvilken svamp, der er tale om.

Med den lille håndbpg 'Spiselige svampe' fra forlaget Koustrup & Co., får man svampejæger Peter Nielsens bedste råd med på vejen. Bogen identificerer med illustrationer og beskrivelser danske spisesvampe og giver gode tips og råd til svampesamlere omkring tilberedning.


Vigtigt at vide om svampe

  • Vask ikke rå svampe før opbevaring. Det mindsker svampens spændstighed og smag. Børst i stedet svampene rene med en lille børste eller tør dem let med en fugtig klud.
  • Svampe er særlig velegnede som garniture, men bør ikke spises rå. Mange vilde spisesvampe er bitre og svære at fordøje i rå tilstand.
  • Krydderier som hvidløg, enebær og rosmarin passer godt til svampe.
  • Madretter med svampe skal spises straks efter tilberedningen og kun må gemmes i køleskabet et døgn på grund af bakterier.

På guidet svampetur
Er man uerfaren, er det en god idé at tage med på en af de guidede svampeture, som arrangeres landet over den kommende tid. Dem finder du ved at gå ind på Skov & Naturstyrelsens naturguide: Udinaturen.dk og søge på ”svampe”.
Desuden kan du få gode råd og tips, og se beskrivelser af de mest populære spisesvampe og de giftige svampe, på Skov & Naturstyrelsens Svampeguide >>

Sensommer
Stop spild af mad: Har du æbler tilovers?

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Æblechutney

Har du æbler tilovers, så kan du bruge dem i middagsretter. Her får du en ide med æble udviklet af Nethe Plenge, som er kogebogsforfatter og rådgiver i panelet hos Stop Spild Af Mad. En skøn æble-chutney, som både er skøn til karryretter, svinekød, fjerkræ, ost og fisk.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Krydderurteeddike

Når sommeren går på hæld, er det tid til at høste de sidste, friske krydderurter i køkkenhaven. De friske urter er fulde af smag, og kan både tørres og fryses til vinterens retter. Urterne kan også hældes på flaske sammen med eddike, og allerede efter et par uger, har du din helt egne aromatiske...

Læs mere
Årstidens råvarer
Shopping: Hæld sommeren på glas og flaske

Det er en både hyggelig og tilfredsstillende syssel at konservere sæsonens bær og frugter. Og når du hjemmesylter, kan du afstemme ingredienser og krydderier efter smag og behag.

Her får du godt grej til syltning.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Krydderurtesalt

Har du friske krydderurter tilovers, så husk, at du kan få glæde af dem senere ved at fryse eller tørre krydderurterne. Af krydderurter, som fx timian, citronmelisse, salvie, mynte og estragon, kan du også fremstille din egen krydderurtesalt.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Hyldebærsaft

I skovbryn, i hegn og i haven - hylden vokser overalt - og det er nu, de smukke sorte hyldebær skal plukkes, hvis du vil have hyldebærsaft til de lange vinteraftner. Af de smukke sorte bær, kan du nemlig koge en skøn, mørkerød saft, der smager helt fantastisk og er sprængfyldt med C-vitaminer.

Læs mere
Sensommer
Sæson: Karl Johan

Svampen Karl Johan er en af de mest almindelige vilde danske svampe, og samtidig en af de mest eftertragtede spisesvampe. Læs her, hvordan du kan tørre svampen, så du kan nyde svampens lækre nøddeagtige smag i vinterens retter.

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Sensommer
Hvilket æble er dit yndlingsæble?

I løbet af efteråret, og efterhånden som de forskellige æblesorter modnes, vil man hos grønthandlere og i dagligvarebutikker kunne finde mere end 20 forskellige æblesorter. Hvilket æble er dit yndlingsæble?

Læs mere
Sensommer
Efterårsstemning med lyng

Efterårets Calluna lyng fås i farver, der spænder fra dybe rubinrøde nuancer til støvet gammelrosa og hvid. De kræver ikke den store pasning, og holder længe. Ofte vil lyng i udendørs krukker og kurve holde helt frem til adventstid og lyse op, når have og altaner trænger allermest til det.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Seneste shopannoncer
Indret med 60’er-æstetik

Indret med 60’er-æstetik

Parfume - ‘Le parfume solide’

Parfume - ‘Le parfume solide’

Din guide til de bedste og billigste<BR> brugte biler

Din guide til de bedste og billigste
brugte biler

Hjørneborde, sideborde & bakkeborde

Hjørneborde, sideborde & bakkeborde

Nye Bøger
Keto: KETO og kulhydrater?

Alle der har taget KETO til sig som livsstil ved, at man i videst muligt omfang bør gå uden om kulhydrater. Grunden er - for dem der ikke er bekendt med KETO - at kroppen med KETO kost er i en tilstand af ketose, hvor den brænder fedt i stedet for at forbrænde kulhydrater.

Læs mere
Chad Robertson - Mere Af Det Gode Brød

Fra manden bag det berømte 'Tartine Bakery' i San Francisco, kommer en bagebog, hvor han deler 85 opskrifter på fuldkornsversioner af hans absolutte favoritter.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
20.08.2021

Hvorfor tøver mænd med at tage kolesterolsænkende medicin?

Hjerteforeningen.dk

Piller? Nej tak.

Sådan lyder svaret fra 30-50 % af alle mænd med hjerte-kar-sygdom, når de skal tage deres anbefalede medicin. Nu er det blevet undersøgt, hvorfor mændene siger nej tak eller tøver.

Læs mere


03.07.2021

Måltidskasser hitter under coronakrisen

Finans.dk

Aarstiderne lever måltidskasser til hele landet, og her under coronakrisen er de grønne kasser for alvor blevet populære blandt danskerne. Læs mere


02.07.2021

Danskerne har fået mere tillid til vaccinerne mod COVID-19

Lægemiddelstyrelsen.dk

Siden foråret er danskernes tillid til COVID-19-vaccinerne steget. Samtidig oplever tre ud af fire at have tilstrækkelig information om vaccinerne – bare ikke når det drejer sig om vaccinernes bivirkninger. Det viser Lægemiddelstyrelsens befolkningsundersøgelse, der tager pulsen på viden om... Læs mere


02.07.2021

Kvinfo: Ja, du må godt bade nøgen

Kvinfo.dk

Tildækket, topløs eller nøgen? Uanset køn bestemmer du selv, hvor meget krop du vil vise på stranden. Læs mere


01.07.2021

Ældres lugtesans svækkes - men ikke når det gælder duften af hindbær og vanilje

KU - Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab

Modsat hvad videnskaben længe har troet, har ældre mennesker med nedsat lugtesans ikke en generelt svagere evne til at lugte – det kommer meget an på, hvad det er for en slags duft. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet ... Læs mere


01.07.2021

Forhandlere af bambusplast bliver anmeldt til Fødevarestyrelsen

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Flere undersøgelser viser, at der kan være risiko for afgivelse af uønskede stoffer fra bambusplast, som typisk er en blanding af bambus og melamin. Kopper, tallerkener og anden service af bambusplast er derfor ulovligt. Men salget fortsætter alligevel ... Læs mere


Arkiv

^