Beskær frugttræerne

Kategori: Sommer

Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Beskær frugttræerne og maksimér høsten

Blåbær, brombær og stikkelsbær, æbler, mirabeller, blommer og pærer. Sensommerhaven bugner af lækre frugter og bær, som lige om lidt er solmodnede og klar til at høste. Men for at give havens forrådskammer de bedste betingelser er det en god idé at beskære frugttræer og bærbuske.

Beskær sidst i september, men inden 1. oktober

Frugttræer skal beskæres, mens træet stadig er i vækst, så træet har mulighed for at lukke sårene. Ellers har svampe og råd let adgang til at angribe træet. Beskæringen kan med fordel ske i forbindelse med, at frugterne plukkes. Når frugterne er høstet, og de visne blade er blæst af grenene er det også nemmere at se, hvilke grene, der skal fjernes, og hvor snittet skal lægges. En god tommelfingerregel er at beskære før 1. oktober.

Beskær frugttræer med måde

Beskæring af frugttræer kan være med til at give større frugter og sikre, at frugterne får tilstrækkeligt med sol, så de modner bedre. Samtidig kan det være en fordel at holde træerne i en højde, hvor man kan nå frugterne fra jorden. Det er dog ikke et must at beskære sine frugttræer, medmindre træet har syge og døde grene, som altid bør fjernes.

Når syge, døde eller uønskede grene skal fjernes er det vigtigt, at saksen eller saven er rustfri og skarp, så snittet bliver så rent som muligt. Det mindsker risikoen for, at træet angribes af bakterier eller svampe, som får adgang gennem grensåret.

Form træet i dets unge år

Hvis man vælger at beskære sine frugttræer, skal man være opmærksom på, at beskæring som udgangspunkt forsinker og reducerer blomstring og dermed frugtsætning. Så det er en god idé at beskære træerne, mens de er unge og ofte kun bærer få frugter. På den måde kan man lægge kimen til et smukt og frugtrigt træ de kommende år.

Sensommer
Efterårsstemning med lyng  

Efterårets Calluna lyng fås i farver, der spænder fra dybe rubinrøde nuancer til støvet gammelrosa og hvid. De kræver ikke den store pasning, og holder længe. Ofte vil lyng i udendørs krukker og kurve holde helt frem til adventstid og lyse op, når have og altaner trænger allermest til det.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Æblechutney 

Har du æbler tilovers, så kan du bruge dem i middagsretter. Her får du en ide med æble udviklet af Nethe Plenge, som er kogebogsforfatter og rådgiver i panelet hos Stop Spild Af Mad. En skøn æble-chutney, som både er skøn til karryretter, svinekød, fjerkræ, ost og fisk.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Krydderurtesalt 

Har du friske krydderurter tilovers, så husk, at du kan få glæde af dem senere ved at fryse eller tørre krydderurterne. Af krydderurter, som fx timian, citronmelisse, salvie, mynte og estragon, kan du også fremstille din egen krydderurtesalt.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Hyldebærsaft 

I skovbryn, i hegn og i haven - hylden vokser overalt - og det er nu, de smukke sorte hyldebær skal plukkes, hvis du vil have hyldebærsaft til de lange vinteraftner. Af de smukke sorte bær, kan du nemlig koge en skøn, mørkerød saft, der smager helt fantastisk og er sprængfyldt med C-vitaminer.

Læs mere
Sensommer
Æblepeberrod - Suveræn til stegt fisk ! 

Har du æbler tilovers, så kan du bruge dem i mange af efterårets middagsretter. Her får du en ide med æble, udviklet af Nethe Plenge kogebogsforfatter og rådgiver i panelet hos Stop Spild Af Mad.

Læs mere
Årstidens råvarer
Tyttebærweekend: Her kan du plukke de lækre bær 

'Tyttebærweekend' hedder en over 20 år gamle tradition, der hvert år finder sted i den sidste weekend i august. Så lørdag og søndag den 28. og 29. august skal kurven fattes, for venter der skønne naturoplevelser og hyggelig plukning af naturens lækkerier.

Læs mere
Sensommer
Tid til gode bøger 

Udstyret med en god roman, et lunt tæppe og en varm kop te, forvandles aftner i sofaen til rene energiopladere. I den seneste tid har forlagene været gavmilde med udgivelse af danske kvindelige forfattere. Blandt bestsellerne er blandt andet Elsebeth Egholms ’Som Natten Kender Stjernerne’ og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Orientalsk pastasalat med sprøde grøntsager 

Fra Lone Kjær, forfatteren til blandt andet 'Sund på den fede måde' kommer en herlig orientalskinspireret pastasalat med friske sensommergrøntsager og oksebøffer i strimler. Det er en salat med stor smag krydret med karry, ingefær, hvidløg, soja, koriander, peanuts og sesamfrø.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kinakål med bagte gulerødder og grønkålspesto 

Kål og rodfrugter er et fantastisk match, når de som her nydes sammen i en smuk, sund og mættende sensommersalat. Opskriften er udviklet af den populære kogebogsforfatter, Lone Kjær, og kan tilberedes med alverdens rodfrugter afhængig af, hvad du har i grøntsagsskuffen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med glaskål og pære  

Sommeren igennem og helt frem til oktober, høstes glaskål og spidskål. De er begge alsidige kål, der er fantastisk delikate grillet eller dampet, men også er helt perfekte i fx en sensommersalat, som hér i en skøn salat med spidskål, glaskål og pære.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^