Når vold er hverdag

Kategori: Parforhold

Vold kan have mange former, der handler om mere end spark og slag. Derfor vurderer LOKK, at antallet af kvinder, der udsættes for vold og undertrykkelse i parforholdet er langt højere end dansk statistik, der alene registrerer fysisk vold. Og det er netop kombinationen af flere former for vold og undertrykkelse, der medvirker til at fastholde den voldsramte i det voldelige forhold.

Når vold er hverdag 

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk Kvindesamfund, der i forbindelse med FN´s ’International Dag for Afskaffelse af Vold mod Kvinder’ sætter fokus på problematikken og undertrykkelsen af kvinder.

Vold er ikke kun fysisk

Da undersøgelser af hvor mange voksne kvinder, der er udsat for vold, kun inkluderer kvinder udsat for fysisk vold, er antallet af kvinder, der udsættes for vold og undertrykkelse i parforholdet, langt højere, vurderer LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre. For vold mod kvinder er ikke kun fysisk, men kan ifølge LOKK have mange former, der handler om mere end spark og slag. Der skelnes mellem fem former: fysisk, psykisk, seksuel, materiel og økonomisk vold, og ifølge landets krisecentre udsættes mange voldsramte kvinder, ofte for flere former for vold samtidig.

’Hvorfor går hun ikke bare?’

Ifølge en ny undersøgelse om voldsudsatte kvinder og børn på krisecenter viser, har knap halvdelen af kvinderne været udsat for vold i over 5 år og 72 procent i over 3 år.

For udenforstående kan det synes absurd, at så mange kvinder forbliver i voldelige forhold år efter år, men ifølge LOKK, er en del af forklaringen ofte, at volden i gradvist bliver en del af forholdet og parrets hverdagsliv. Volden begynder langsomt, men eskalerer over tid i både hyppighed og karakter.

I denne proces er der mange mekanismer, som hver for sig og sammen, gør volden til en aktiv og dynamisk proces med dybtgående konsekvenser for både voldsudøveren og den voldsudsatte kvinde. I en hverdag, hvor forholdet er præget af voldsudøverens vekslende adfærd mellem ømhed, vold og isolation, kan kvinder over tid, ifølge den svenske sociolog Eva Lundgren, ofte udvikle overlevelsesstrategier som fortrængning og bagatellisering af volden, forskydning af opfattelsen af partnerens adfærd og selvisolation.

Disse mekanismer er med til at normalisere volden i parforholdet, mens den langsomt ødelægger den voldsramtes selvværd og fastholder hende i det voldelige forhold.

Parforhold
Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold 

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler 

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor 

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Parforhold
Hendes selvværd afhænger af mænds bekræftelse 

Hun er ved at være godt træt af at hendes selvværd skal afhænge af, hvorvidt mænd finder hende sød, sjov og attraktiv. Samtidig overvejer hun at sætte en stopper for et forhold, hun gennem et år har haft til en gift mand, og spørger nu KvindeGuidens parterapeut, hvordan hun kommer videre.

Læs mere
Parforhold
Hendes kæreste har datingprofiler 

Hun mistænker sin kæreste for at have datingprofiler og for at lyve om dem. Nu er hun opsat på at bevise, at han lyver.

Læs mere
Parforhold
Mænd har de bedste intentioner 

Hvordan kan det være, at de gode intentioner din mand har, om at gøre noget særligt for dig, oftest havner i glemmebogen? Det mener chokoladeproducenten Anthon Berg, at der er en videnskabelig forklaring på.

Læs mere
Parforhold
Min mand vil have at vi har mere alenetid 

Hun er i tvivl om, hvordan hun skal tolke de udbrud af vrede og irritation, der kommer fra hendes nye mand. Han giver udtryk for, at være glad for hendes børn, men han insisterer samtidig på, at han vil have mere alenetid med hende. Han synes hendes ældste søn burde være mere hos sin far, men hun…

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab 

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Parforhold
Gratis hjælp til nyskilte  

Nu lanceres portalen 'Samarbejde efter Skilsmisse' - en elektronisk værktøjskasse, en app og et online kursusprogram, der giver konkret viden og praktiske øvelser, der kan hjælpe den nyskilte selv og fremme samarbejdet med ex-partneren.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^