Michael Kors ur - Darci Gold
Øreringe Dansk Smykkekunst
Multifarvede zirkoner - Sif Jakobs
Bering - True Aurora
Kategori: Parforhold
Skam over seksualitet

Fra brevkassen: Hun har længe vidst at hun er homoseksuel, men har aldrig udlevet sin seksualitet.

_____________________________________________

 

Det sidste lange stykke tid - ca. 5 år - har jeg følt mig grundlæggende nedtrykt. Og nu hvor slutningen på mit 2. sabbatår nærmer sig, mærker jeg det stærkere end før.
Jeg har en grundlæggende uro i kroppen, der sommetider bliver til en underlig angstfølelse og ondt i maven, selv i de gladeste sammenhænge.
I samvær med andre mennesker bliver jeg ofte utrolig selvbevidst og føler mig akavet, har en følelse af, at jeg er bange for at skræmme folk væk med den dybe alvor jeg føler inderst inde. Vil ikke påvirke deres glæde med min nedtrykthed. Og ja, tror godt jeg ved hvad det handler om. Jeg er homoseksuel og er først på det seneste begyndt at være åben omkring det. Første gang jeg i min dagbog formulerede, at jeg nok var forelsket i en kvinde var da jeg var 15, og først som 20-årig kravlede jeg ud - ja, jeg sprang på ingen måde. Jeg har altid været meget tynd og var/er sent udviklet (fysisk), så fra starten af fandt jeg det absurd, hvis jeg skulle kunne have en seksualitet.
I folkeskolen var jeg den populære pige i klassen. Jeg var glad, fuld af ideer, udadvendt og barnligt selvsikker. På gymnasiet begyndte følelserne så rigtigt at komme i kog. Jeg havde intense og meget meget hemmelige forelskelser i piger - jeg fortalte ingen om det!
Min mor var den første jeg fortalte at jeg er homoseksuel. Hun troede først ikke på det (hvilket jeg, udover frustrationen, tog som en kompliment - er det ikke latterligt?), men efterhånden som vi snakkede mere om det begyndte hun at forstå. Og jeg tudede og mærkede en følelse af sandhed jeg for længst havde glemt. Og ro i kroppen! Mine oplevelser med at have fortalt det til andre har KUN været positive. Så egentlig burde det jo se fint ud, men det gør det altså ikke indeni alligevel. Fornægtelsen af alle de der følelser har gjort, at alt har foregået i en parallel-verden, i min fantasi. Jeg har aldrig kysset noget, aldrig haft en kæreste, har aldrig snakket med en anden homoseksuel om det at være homoseksuel. Jeg bliver utrolig urolig overfor kvinder... har altid en angst for at blive gennemskuet. Er bange for at en kvinde gennemskuer at jeg synes hun er smuk og konfronterer mig med det, dødsensangst! Jeg ville ikke vide hvad jeg skulle gøre! Måske fordi jeg ikke kan forestille mig, at det skulle kunne være gengældt.
Jeg føler mig ofte energiløs, fraværende, til besvær, understimuleret. Nogle gange tænker jeg på fremtiden med voldsom glæde, med en positiv overbevisning, og andre gange med modløshed og angst.
Hvordan kan jeg skabe en stabil tilfredshed i stedet for alle disse humørsvingninger?
Jeg har aldrig overvejet selvmord, men føler mig somme tider så viklet ind i forvirring omkring mig selv og det hele, at jeg virkelig skræmmes ved tanken. Nogle gange tænker jeg: Er jeg ved at blive sindssyg?

Mvh.
Den nedtrykte
_____________________________________________

Kære Nedtrykte

Tak for dit meget lange brev, som det er nødvendigt at bringe i forkortet udgave.
Jeg vil forsøge om jeg kan give dig nogle bud på, hvordan du kommer videre med de mest aktuelle af de problemstillinger, du står i lige nu. Allerførst vil jeg sige til dig, at den måde du har oplevet dig selv på i de seneste 5 år syntes meget naturligt, når man tænker på at du jo virkelig ikke været dig selv, men uden for dig selv. Dette i sig selv gør det meget vanskeligt at være tilstede for andre og virke ægte glad og naturlig, når det ikke svarer til det du har følt det indeni. Jeg vil understrege hvor vigtigt det er, at du ikke fordømmer dig selv, for din manglende tilstedeværelse for andre, men ser det som et udtryk for at du har måttet leve skjult - både for dig selv og dine omgivelser.
Det er vigtigt, at du har ovennævnte in mente for at komme videre. Du skal i gang med at lære dig selv, og det at leve som homoseksuel, at kende. Du skal starte helt tilbage dengang du var klassens populære pige med masser af positive erfaringer at trække på.
Jeg vil gerne understrege at det er meget naturligt og helt forståeligt, at du stadig er meget nedtrykt i den livsfase du befinder dig i lige nu. Du har gået i flere år og været forvirret over alt det, som har rumsteret rundt inde i både din krop og psyke uden at du har kunnet sætte præcise ord og handling på din forvirring – og uden at kunne tale med andre om dine mange følelsesmæssige problemer. Det har været meget krævende at skjule alle dine mange modsatrettede følelser og hemmelige forelskelser, og angsten for at blive afsløret må have været meget belastende. Den eneste ventil du har haft har været i din dagbog og at identificere dig med musik og film, som du oplevede forstod dig.
Du har, som du selv nævner, levet i en slags parallelverden, men samtidig har du også vist, at du har kreative evner. Netop undertrykte og indestængte følelser kan i bedste fald udvikle kunstneriske evner. Du har udviklet en masse ideer, som måske kan bruges senere - når tingene er faldet mere på plads.
De seneste 5 år har været barske år, hvilket har bevirket at du helt naturligt har været meget svingende i dit humør og haft svært ved at være tilstede i nuet i de sammenhænge du har befundet dig i, fordi du ikke kunne være åben og ærlig og turde vise hvem du er. Det har helt givet tappet mange af dine kræfter og ressource, som yderligere har påvirket din energi og livsglæde i en negativ retning.

Genvind din indre ro og stabilitet
Du spørger hvordan du skal komme videre og få en bedre indre stabilitet, og ro. Du vil gerne slippe af med den angst og uro du stadig føler, selvom om du nu åbent har erklæret dig som homoseksuel.
Det er vigtig at forstå at du ikke med et slag er igennem oplevelsen af indre uro og angst selvom du nu til de fleste i dine omgivelser, har erklæret dig som homoseksuel.
Du har nu taget det første skridt til et nyt og mere ærligt liv. Det er først nu du skal i gang med at lære at leve dit liv som homoseksuel i praksis. Det bliver et spændende og sikkert til tider udfordrende liv du nu skal tage fat på.
Ligesom du nu skal starte på universitetet, må du acceptere også at være en slags "studerende” i, at leve som homoseksuel. Dels gennem erfaringer og ved at søge ny viden om emnet, så du bliver bedre i stand til at skabe et godt og autentisk liv i fremtiden.
Det skal nok lykkes for dig at blive mere stabil og rolig i løbet af de næste år. Men allerførst du må udvise stor tålmodighed med dig selv og acceptere, at det tager tid at finde den ro og stabilitet du ønsker. Først og fremmest skal du nu i gang med at lære at leve åbent som homoseksuel. Det bliver nogle helt nye færdigheder du skal i gang du skal lære. Rent symbolsk kan man sige, at det er som at blive født på ny og du skal starte forfra og lære at kravle, før du kan gå, og lære at gå før du kan hoppe, løbe, danse og bevæge dig rundt i den verden som du, som den nye pige du er, skal lære at forstå.
Prøv ligesom små børn, at være nysgerrig og ivrig for lære en masse nyt helt fra bunden. Når du efterhånden begynder at fungere, som den du er og erhvervet dig nogle erfaringer i at leve som homoseksuel, så vil din nedtrykthed, angst og indre uro langsomt forsvinde og du vil blive mere stabil og basalt føle dig mere glad og veltilpas - mere hjemme i dig selv.
Gudskelov har du let ved at lære, udover du har en masse andre positive ressourcer, som du kan trække på i dit nye liv. Prøv at huske tilbage på dengang, da du var den populære og sjove pige i klassen, før du blev forvirret af alle de modsatrettede følelser. Hvilke ressourcer var det du brugte dengang? Hvordan kan de transformeres til din nuværende situation?.
Du har også en anden vigtig ressource i ryggen, nemlig den, at alle i dine omgivelser rent faktisk kun har været positive og accepterende overfor, at du nu er åbent har erklæret dig som homoseksuel.
Jeg kan godt forstå, at du har lyst til at råbe det ud over hele verden, at du er homoseksuel. Du har gået med det skjult for omverdenen så længe, så det næsten koger over. Det må ud, for at du kan opnå en lettelse og skabe plads til nogle mere positive følelser overfor dig selv. Hvis du stadig trænger til den lettelse det kunne give dig at råbe det ud, så find et sted ude i naturen og råb det ud af dine lungers fulde kraft! Det er faktisk en metode jeg selv har brugt i nogle af mine terapier, formålet har f.eks. været at råbe sin vrede, sorg eller afmagt ud i verden.
Det giver en slags forløsning af de spændinger der er lagret i krop og psyke, følelser du har undertrykt og fortrængt meget længe.

De første skridt
Mine råd til dig i nærmeste fremtid vil være: At du nu skal i gang med at få nogle erfaringer med det at være homoseksuel. Du kan f.eks. kontakte Foreningen for Bøsser og Lesbiske, og få nogle oplysninger om hvordan du møder nogen der står i samme situation som dig selv. Det vil være godt for dig at høre om andres erfaringer, og hvordan kommer man i gang med at finde en kæreste. Det er også vigtig at lære noget om hvordan tackler man angsten for at blive misforstået, når man er i selskab med andre piger. Og hvordan man kan have nære venindeforhold uden at blive misforstået.
Selvfølgelig vil der altid være en risiko for at blive misforstået og for at blive afvist. Men denne risiko er der i alle slags relationer og som sagt du skal i gang med at lære om de særlige forhold, der gør sig gældende i et homoseksuelt miljø.
Du skriver også at du har det svært med at tænke på at have et seksuelt forhold, fordi du er meget tynd og sent udviklet. Du har sikkert rent psykisk påvirket din krop til at forsinke dens udvikling, som en voksen kvinde. Men nu hvor du kender og står ved din seksuelle retning, skulle du gerne også forlige dig med din krop på en måde, så du påskønner din krop som den er og dermed hjælpe din krop til nu at udvikle sig mere i retning af en voksen kvindekrop. Ligesom du har undertrykt dine følelser, har du samtidig hæmmet din fysiske udvikling. Så lektien nu er: accept af dine følelser, indhente erfaringer - og acceptere at al begyndelse er svær. Du må rumme og acceptere at du til stadighed vil falde ned i det sorte hul og føle dig nedtrykt. Men også at du langsomt opbygger en stabilitet, som det menneske du er, og som du nu skal i gang med lære at kende ud i alle de kroge som har ligget skjult.

Jeg håber at mit svar vil hjælpe dig til at forstå du er på rette vej, at du må være tålmodig med dig selv. Du skal stoppe din fordømmelse af dig selv. Du skal fokusere på at du er der kun en vej frem. Brug alle de muligheder du har for hjælp, brug din gode forstand og al den viljestyrke du kan manifestere, så skal det nok lykkes for dig at få det liv du længtes så meget efter at leve.

 

Ingrid Ortmann

24.05.2015

Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Læs mere
Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Når vold er hverdag

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk...

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold

Mens vores sunde vaner er med til at sikre, at vi fungerer optimalt i hverdagen og i parforholdet, er vores uhensigtsmæssige vaner ofte ødelæggende for kærligheden, mener parterapeut Christiane Meulengracht. Her giver hun sit bud på 7 dårlige vaner i parforholdet.

Læs mere
Parforhold
Når lysten til sex forsvinder

Rigtig mange par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når de oplever perioder, hvor lysten til sex mangler. Ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ eller være tilstrækkelig nærværende. Men den manglende lyst er sjældent det egentlige problem,...

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Det er ikke din partners opgave at fylde dig med kærlighed

Vi danskere er alt for gode til at skubbe ansvaret for vores egen glæde og lykke over på vores partner, og det gør os ulykkelige, mener parterapeut Christiane Meulengracht, forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje'.
”Det er et meget almindeligt træk, at vi danskere går rundt med den opfattelse,...

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Mads Z - Mads Z Luxury Rainbow ring

Mads Z - Mads Z Luxury Rainbow ring

Sif Jakobs 'Biella Piccolo'

Sif Jakobs 'Biella Piccolo'

Mørklægningsgardiner

Mørklægningsgardiner

Bloomingville

Bloomingville

Nye Bøger
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
11.09.2020

Hospitaler: Begræns besøg af pårørende

Rigshospitalet

I lyset af det stigende corona-smittetryk henstiller Region Hovedstaden til at antallet af besøgende pårørende begrænses. Det betyder blandt andet, at man som indlagt opfordres til at vælge én fast pårørende til besøg i hele indlæggelsesperioden. Læs mere


03.09.2020

Fakta om kommende voldtægtslovgivning

Kvinfo

KVINFO forklarer her, hvad Danmarks kommende voldtægtslovgivning baseret på samtykke betyder. Læs mere


02.09.2020

Forskning: Hormonbehandling redder COVID-19-patienter

Rigshospitalet

Steroidpræparater med binyrebarkhormon tager toppen af betændelsesreaktionen og bedrer overlevelsen for svært syge COVID-19-patienter på intensivafdelingerne. Det er resultatet af ny dansk og international forskning støttet af Novo Nordisk Fonden. Læs mere


27.08.2020

Test: Kemi i tandpasta

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Tandpastaer er i mange tilfælde gode kemivalg, som får Forbrugerrådet Tænk Kemis bedste bedømmelse. Få hjælp til at vælge en tandpasta uden uønsket kemi.

Læs mere


20.07.2020

Strøget i historisk krise

Finans.dk

Coronakrisen truer med at få antallet af ledige lejemål til at sætte rekord. Læs mere


19.07.2020

Markant flere låner lyd- og e-bøger

eReolen

Coronakrisen har fået flere børn og voksne til at søge underholdning i digitale bøger hos foreningen eReolen, der giver alle danskere mulighed for at låne elektroniske bøger og lydbøger gratis. Læs mere


Arkiv

^