Skal man bekende utroskab?

Kategorier: Parforhold  -  Skilsmisse

Skal man bekende utroskab? 

Fra brevkassen: Hun har været sammen med en kollega under et kursus, og er i tvivl om hun skal fortælle sin mand om affæren.

______________________________________

 

Hej brevkasse,

Under et kursusophold for en måned siden, var jeg sammen med en kollega. Nu er jeg i tvivl om jeg skal fortælle min mand om affæren. Vi har været gift i 8 år og har to børn sammen.
Det er ikke fordi vores ægteskab fejler noget, men er måske blevet lidt ensformigt de seneste år. Det mener jeg dog ikke er nogen undskyldning for, at gøre hvad jeg har gjort, og jeg har meget dårlig samvittighed.
Jeg havde besluttet mig for at fortælle min mand og affæren, men min veninde siger at det bare vil være endnu mere ødelæggende for mit ægteskab. Hun siger, at det at jeg har dårlig samvittighed er prisen for at have været utro, og at jeg skal holde det for mig selv.
Jeg kan på den ene side godt se fornuften i det hun siger, men jeg er på den anden side usikker på om det ikke er moralsk forkert, hvis jeg ikke siger noget til min mand. Hvad mener du?

R
______________________________________

Kære R.

Tak for din mail, hvori du spørger, om jeg mener, at man skal fortælle sin partner, at man har været utro. Jeg mener, at det afhænger af den aktuelle situation. I dit tilfælde har utroskaben fundet sted under et kursusophold, og som jeg forstår dit brev, så er det ikke noget, der er fortsat efter I er kommet tilbage fra kurset. Der er således tale om en engangshandling, som ikke udspringer af forelskelse eller nogen anden dybere følelsesmæssig forbindelse mellem jer. Det var bare noget der opstod spontant i situationen.
Jeg mener, at man bør skelne mellem den utroskab, som sker som en spontan engangshandling, og den utroskab, som står på i længere tid, hvor der er dybere følelser involveret, forelskelse og som f.eks. bygger på drømme om, at have et varigt forhold til den, man er utro med.

I dit tilfælde, har du et ægteskab, som måske nok er blevet lidt trivielt, men som ellers fungerer. Her mener jeg, at du kan komme til at ødelægge alt for meget ved at fortælle om affæren. Det lyder for mig mest som om, du har givet efter for et øjebliks spænding og begær.
Når du nu har så dårlig samvittighed, så synes det måske befriende for dig, at gøre det moralsk korrekte og bekende affæren. Men jeg ved, på baggrund af mine mange års erfaring som psykolog, at dette behov for at ”bekende sin synd” i værste fald kan være så ødelæggede, at det kan få alvorlige konsekvenser for forholdet til din mand, og dermed også ramme børnene.
Din veninde kan have ret i, at den dårlige samvittighed, du føler over at have haft en affære, er prisen for din handling. Jeg tror, at du alvorligt skal overveje, om du kan leve med den dårlige samvittighed, for prisen ved at du "bekender" kan meget vel blive helt uoverskuelig stor og smertefuld både for dig og din familie. I tilfælde af at din mand ikke kan håndtere din handling, kan det ende med, at han ikke vil fortsætte jeres ægteskab.
Endelig vil jeg gerne understrege, at jeg helt generelt mener, at det er både unfair og bedragerisk, at indlede et længerevarende forhold udenom ægteskabet. At forsømme sin partner og sine børn, og fodre dem med nødløgne og bedrag som følge af sin affære, er på alle måder forkert. Enhver der har oplevet, at være snydt og bedraget af den man stoler på og lever sammen med ved, at det er noget af det mest smertefulde man kan opleve.

I vores kultur findes der ikke nogen ”rigtig måde” at handle på i forbindelse med utroskab. Hvordan man forholder sig til utroskab, vil altid være op til den enkeltes moral og livsindstilling. For mit vedkommende vil det vigtigste altid være, at vurdere hvad der tjener helheden bedst, fremfor at man får lettet sit hjerte, for at få fred i sindet. Jeg vil anbefale, at det er de spørgsmål, du stiller overfor hinanden, når du skal beslutte dig til, hvordan du vil håndtere situationen.

Jeg håber med disse ord, at være dig behjælpelig med at afgøre, hvordan du vil løse dit dilemma.

Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^