Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset

Kategori: Parforhold

Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset 

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Ny undersøgelse kan vise danske mænd, at de hverken er unormale eller alene

27 procent af alle seksuelt aktive mænd har oplevet potentielt udredningskrævende rejsningsbesvær inden for de seneste 4 uger, hver tiende seksuelt aktive mand har oplevet hyppig, problemvoldende for tidlig sædafgang ved seksuelt samvær inden for det seneste år, og godt hver tiende har enten slet ikke eller mindre end én gang pr. måned oplevet sexlyst det seneste år. Sådan lyder nogle af konklusionerne i Projekt Sexus, der er en ny stor undersøgelse vedrørende danskernes sexliv, som er udformet i et samarbejde mellem Statens Serums Institut og Aalborg Universitet.

Ifølge sexolog og parterapeut, Christiane Meulengracht, kan undersøgelsen forhåbentlig være med til at vise de danske mænd, at de hverken er unormale eller alene, hvis de i kortere eller længere perioder oplever manglende sexlyst eller præstationsbesvær:
”I vores kultur er det desværre så tabubelagt at tale om mænds udfordringer i soveværelset, at mange af dem føler sig både alene, skamfulde og forkerte – hvilket desværre kun er med at forværre situationen. Det betyder samtidig, at der ofte er meget lidt fokus på dét, man som mand aktivt kan gøre for at genfinde glæden ved et godt og intimt sexliv,” siger Christiane Meulengracht.
I sin egen klinik oplever Christiane Meulengracht generelt en stigning i antallet af henvendelser, som vedrører mandens manglende sexlyst og præstationsbesvær, men paradoksalt nok kommer henvendelser oftest fra kvinden eller partneren i parforholdet, forklarer hun.

Mange mænd føler skyld og skam

Ifølge Christiane Meulengracht er der flere grunde til, at mange mænd føler skyld og skam, når de oplever manglende sexlyst og præstationsbesvær:
”I vores kultur er der skabt en forventning om, at en rigtig mand er én, som mere eller mindre altid kan præstere seksuelt. Dette forvrængede billede af mandens seksualitet ser vi eksempelvis, når vi ser porno, hvor manden kan blive ved i timevis.”
Samtidig er vi i parforholdet blevet alt for gode til at gøre hinanden ansvarlige for vores begær og sexlyst, uddyber parterapeuten:
”Hvis man som mand ikke kan få rejsning eller på anden vis præstere seksuelt, så bliver det af kvinden ofte tolket som et tegn på, at der er noget i vejen med hende – at hun ikke er sexet eller attraktiv eller at hans følelser for hende ikke er ”de rigtige”. Det i sig selv kan skabe et kæmpe pres, yderligere præstationsbesvær samt en generel usikkerhed, når det kommer til at holde sin partner glad og seksuelt tilfredsstillet,” siger Christiane Meulengracht.

Husk de primære årsager

I stedet for at gøre manglende sexlyst og præstationsbesvær hos mænd til noget, som kun handler om manglende begær, er det ifølge parterapeuten vigtigt, at man som mand forstår, at der er en lang række fysiologiske og psykiske faktorer, som ofte kan have en meget stor påvirkning. Og mange af dem kan man gøre noget ved:
”Ofte er der helt ’naturlige’ grunde til, at vores krop siger fra, og at vi i perioder oplever begrænset sexlyst og præstationsbesvær. Det gælder for såvel kvinder som mænd. Det kan fx handle om manglende søvn, for lidt eller sågar for meget motion, dårlige kostvaner, medicinindtag, for stort alkoholforbrug, depression, stress, arbejdspres og en oplevelse af store forventninger fra venner og omgangskreds.”

4 gode råd: Genvind sexlysten og glæden i soveværelset

Christiane Meulengracht samler her 4 gode råd til manden, som i perioder oplever svingende sexlyst og præstationsbesvær.

  1. Husk på, at du ikke er alene, og at det er helt normalt med udsving i forhold til lyst og præstationen. Så start med at droppe alle former for selvbebrejdelser!
  2. Tag herefter et kig på dine livsomstændigheder. Får du tilstrækkeligt med søvn, motion, god kost og føler du dig generelt i kropsmæssig balance? En træt, udmattet og belastet krop og hjerne har nemlig en negativ indflydelse på dine stress- og kønshormoner.
  3. Spørg også dig selv, om du er rigtig glad for tiden. Er der spændinger i dit parforhold, du skal tale med din partner om, eller er der noget på jobbet, som nager dig? Prøv at vær nysgerrig og find modet til at tale om det, hvis noget går dig på.
  4. Hjælper intet af det ovenstående, så er det nu, du som mand skal bryde statistikken og være én af dem, som søger hjælp udefra, fx hos egen læge eller en terapeut. Det første kan bl.a. være relevant, da præstationsbesvær og sexlyst også kan skyldes sygdom, der kræver din læges opmærksomhed.
Parforhold
Hun vil mødes med sin gamle kæreste 

Fra brevkassen: Hun spørger parterapeuten, hvorvidt hun bør fortælle sin mand, at hun vil mødes med sin ekskæreste.

Læs mere
Parterapeut
Skal hun kæmpe eller søge skilsmisse? 

Med en datter i dyb krise, burde det være en fælles kamp at holde sammen på familien. Men hendes mand har kun foragt tilovers for deres datter, hvilket igen og igen munder ud i skænderier. Hun føler sig alene i kampen for børnenes trivsel og overvejer nu at lade sig skille.

Læs mere
Parforhold
Ny hjælp til voldsramte unge 

'Bryd Tavsheden' åbner i dag Danmarks første Snapchat-rådgivning for børn og unge, der er udsat for vold i familien eller fra kæresten. Hver dag vil de frivillige rådgivere sidde parate på Snapchat for at hjælpe unge, som er udsat vold, eller hvis man har venner, som har brug for professionel hjælp.

Læs mere
Psykolog
At erkende skilsmisse 

Fra brevkassen: De har levet et ægteskab uden respekt og kærlige følelser, alligevel frustreres hun over, at han nu har fundet en anden, at dele fremtiden med ...

Læs mere
Parforhold
#STÅRSTADIG 

Hvert år udsættes 33.000 kvinder for partnervold i hjemmet i Danmark, skriver Danners Krisecenter. Nu efterlyser Danner din støtte til at hjælpe voldsramte kvinder til et liv uden vold.

Læs mere
Psykolog
Svigermor vil ikke sin svigerdatter 

En læser skriver om sin frustration over, at hendes svigermor gennem 15 år, stadig ikke vil acceptere hende. "Hvad skal man stille op?" spørger hun.

Læs mere
Parforhold
Fordeling af børn i skilsmisser 

Hun har læst så manges forskellige meninger om og holdninger til, hvordan man bedst ”deler” børn, at hun er blevet i tvivl om, hvad der egentlig er den bedste løsning. Læs brevkassen ...

Læs mere
Parforhold
Flere gode diskussioner 

Slut med diskussioner, som udvikler sig til skænderier. Ved hjælp af nogle enkle regler, kan diskussioner blive fornuftige meningsudvekslinger, hvor man kan få luft for sine synspunkter og blive hørt – uden at såre og krænke hinanden.

Læs mere
Parforhold
Skam over seksualitet  

Fra brevkassen: Hun har længe vidst at hun er homoseksuel, men har aldrig udlevet sin seksualitet.

Læs mere
Psykolog
Utilfredsstillende parforhold 

Fra brevkassen: Hun er frustreret over, at der mangler intimitet og nærhed i deres parforhold. Men når han kigger på hende og sender hende et sjældent smil, så smelter hun indvendigt.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^