Izabel Camille 'Bohemian'
Fletstol fra Rivièra Maison
Loungestol Sika Design
Havekrukker
Kategori: Parforhold

”De færreste mennesker går ind i en kærlighedsrelation med et ønske om at straffe sin partner, men med tiden sniger de her små og store ’strafaktioner’ sig desværre ind i mange parforhold." siger parterapeut Christiane Meulengracht.

Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest
Redaktionenh

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Strafaktioner kan ofte være en ubevidst selvbeskyttelsesmekanisme

’Nu skal min partner altså mærke, hvordan det føles at blive afvist, så nu lukker jeg ned for sex, og jeg bør faktisk også stoppe med at spørge ind, for så kan han jo selv se, hvordan det er, når man ikke er nysgerrig!’

"Måske kan du genkende scenarierne eller lignende ’strafaktioner’ fra dit eget parforhold? Hvis det er tilfældet, er der god grund til at kigge på din egen adfærd lidt udefra," mener parterapeut Christiane Meulengracht:

”De færreste mennesker går ind i en kærlighedsrelation med et ønske om at være i modstand, men med tiden sniger de her små og store ’strafaktioner’ sig desværre ind i mange parforhold. Typisk er de et udtryk for en ofte ubevidst selvbeskyttelsesmekanisme, som bliver aktiveret, når vi kan mærke, at vi savner noget i vores kærlighedsliv, som det samtidig gør ondt eller er svært at sætte ord på og tale om. Det er en impulsstyret adfærd, som vi senere forsøger at retfærdige rationelt over for os selv,” siger Christiane Meulengracht, som er forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje' samt podcasten af samme navn.

Strafaktioner gør os ulykkelige

Ifølge Christiane Meulengracht ender vi ofte ud i ’strafaktioner’, fordi vi fejlagtigt tror, at det er vores partners ansvar at gøre os lykkelige:

”Mange går rundt med en misforstået forestilling om, at det er vores partners opgave at fylde os med kærlighed, og derfor føler vi ofte trang til at opfinde ’strafaktioner’, når vi oplever, at disse forventninger ikke bliver indfriet. Men i virkeligheden straffer vi os selv langt mere, for resultatet af ’strafaktionerne’ er ikke, at vi får mere nærvær, mere sex, bedre kommunikation, eller dét vi ellers drømmer om. I stedet ender vi snarere med at bidrage til en negativ spiral, hvor afstanden til vores partner vokser sig større og større,” siger hun.

Når Christiane Meulengracht spørger sine klienter, hvad de drømmer om i deres parforhold, svarer de fleste nærvær, et godt sexliv, fortrolighed med gensidig accept af forskelligheder og tillid. Men alt dette slukker vi for, når ’strafaktionerne’ vinder i parforholdet, understreger hun og kalder ’strafaktionerne’ for et paradoks:

”Man kan godt kalde det for et paradoks, at vi ofte kan ende med at opføre os allerværst over for det menneske, vi faktisk elsker allermest.”

Erstat ’strafaktioner’ med nysgerrighed

Vil man fra modstand og ’strafaktioner’ og over i et parforhold, hvor man føler sig set, hørt og forstået, er det vigtigt, at man dropper ansvarsfralæggelsen, og at man i stedet tager større individuelt ejerskab. Første skridt er at skrue op for nysgerrigheden – både på egne og partnerens følelser, forklarer parterapeuten:

”Selvfølgelig bliver vi påvirket af vores partners negative eller skuffende adfærd, men det afgørende er, hvordan vi handler på denne påvirkning. Enten kan vi vælge at køre ’straffeaktioner’ og være i forsvarsmode, eller også kan vi være nysgerrige på, hvorfor vores partner agerer, som han eller hun gør. Vælger vi det første får vi mindre kærlighed – vælger vi det sidste, kan vi bane vejen for en kærlighedsskabende dialog, som bringer os tættere på det parforhold, vi drømmer om,” siger Christiane Meulengracht, der understreger, at alle handlinger og alle valg, vi træffer, enten bringer os tættere på eller længere væk fra vores partner. Der findes ikke noget midt imellem:

”Husker vi dette, bliver det også mere tydeligt for os, at vi med vores valg og handlinger selv er ansvarlige for at sikre, at vi får det varige, intime og kærlige parforhold, vi inderst inde drømmer om."
4 gode råd til mere kærlighed – og færre ’strafaktioner’

4 råd til dig der ønsker at dæmpe trangen til at opfinde ’strafaktioner’

  1. Erkend din udfordring og vær nysgerrig på den. Hvis du mærker en trang til ”så kan han lære det”, så start med at erkende og acceptere, at trangen er der. Brug det som afsæt for at være nysgerrig på dig selv: Hvornår føler du trang til at bebrejde, retfærdiggøre dig eller køre ’strafaktioner’? Der ligger nogle følelser nedenunder, og det er dem, der er interessant at se nærmere på.

  2. Vær nysgerrig på din partner. Når du mærker trangen til ’strafaktioner’, så vær nysgerrig på, hvad der rumsterer hos din partner og vær samtidig opmærksom på, at din partner kan have en helt anden oplevelse af situationen. Sænk paraderne, drop forsvarstalen og din motivtolkning og gør dig i stedet umage med at forstå bevæggrundene for din partners adfærd. Husk at hverken du eller din partner er tankelæsere.

  3. Vær modig. Det kræver mod at gøre noget andet, end vi plejer. Når du mærker trangen til at opfinde en ’strafaktion’, så prøv at finde modet til ikke at give efter for dine impulser.

  4. Accepter at det svært. Det er ofte vores ubevidste sind, som er på spil, når vi føler en trang til at ’straffe’ eller ’hævne’ os på vores partner. Mange gange er der sågar en tråd tilbage til oplevelser i barndommen, der har startet samme følelsesmæssige smerte. Derfor er det ofte en god idé at søge hjælp hos en terapeut, som kan hjælpe dig med at skabe større bevidsthed om, hvorfor du reagerer, som du gør.

 

 

Christiane Meulengracht

Om Christiane Meulengracht

Christiane Meulengracht er par- og familieterapeut, sexolog og forfatter til bogen "Kærlighed med vilje" samt vært til podcasten af samme navn.

Til daglig arbejder hun via sin praksis i Hellerup og Hornbæk, hvor hun hjælper kvinder og mænd med at skabe mere nærværende og bevidste forhold, hvor begge parter føler sig set, hørt og forstået.

Læs mere om Christiane Meulengracht på Christiane.nu.

Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder...

Læs mere
Parforhold
Test: Er der balance i parforholdet?

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der...

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Læs mere
Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Når vold er hverdag

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk...

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold

Mens vores sunde vaner er med til at sikre, at vi fungerer optimalt i hverdagen og i parforholdet, er vores uhensigtsmæssige vaner ofte ødelæggende for kærligheden, mener parterapeut Christiane Meulengracht. Her giver hun sit bud på 7 dårlige vaner i parforholdet.

Læs mere
Parforhold
Når lysten til sex forsvinder

Rigtig mange par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når de oplever perioder, hvor lysten til sex mangler. Ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ eller være tilstrækkelig nærværende. Men den manglende lyst er sjældent det egentlige problem,...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Indretning af hjemmet<BR> kræver en fælles indsats

Indretning af hjemmet
kræver en fælles indsats

Overvej disse ting, før du vælger et spejl

Overvej disse ting, før du vælger et spejl

Havekrukker

Havekrukker

Kaffekop i genbrugsmateriale

Kaffekop i genbrugsmateriale

Nye Bøger
Det børne- og ungdomspsykiatriske forløb, Karsten Gjessing Jensen

ADHD, autisme, triste tanker, bekymringer, tvangssymptomer, angst og spiseforstyrrelser. Børn og unge, psykiske problemer og psykiatriske diagnoser fylder mere og mere i den daglige debat.

For forældre og pårørende kan mødet med børne- og ungdomspsykiatrien forekomme overvældende og forvirrende....

Læs mere
De usynlige, af Lone Theils

Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, Heksedrengen og Stilleleg. Lone Theils Nora Sand-serie har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommt i 16 lande. Krimiserien tager afsæt i virkelige begivenheder, hvilket også gælder for Lone Theils anmelderroste krimi, De usynlige.

Læs mere
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
Feministisk kreabog

Fra de kreative kvinder, Sabine Lemire og Louise Gram, kommer en ny, skøn og inspirerende bog fuld af idéer og opskrifter på håndarbejdsprojekter med fokus på kvinder og kvindeliv.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
03.07.2021

Måltidskasser hitter under coronakrisen

Finans.dk

Aarstiderne lever måltidskasser til hele landet, og her under coronakrisen er de grønne kasser for alvor blevet populære blandt danskerne. Læs mere


02.07.2021

Danskerne har fået mere tillid til vaccinerne mod COVID-19

Lægemiddelstyrelsen.dk

Siden foråret er danskernes tillid til COVID-19-vaccinerne steget. Samtidig oplever tre ud af fire at have tilstrækkelig information om vaccinerne – bare ikke når det drejer sig om vaccinernes bivirkninger. Det viser Lægemiddelstyrelsens befolkningsundersøgelse, der tager pulsen på viden om... Læs mere


02.07.2021

Kvinfo: Ja, du må godt bade nøgen

Kvinfo.dk

Tildækket, topløs eller nøgen? Uanset køn bestemmer du selv, hvor meget krop du vil vise på stranden. Læs mere


01.07.2021

Ældres lugtesans svækkes - men ikke når det gælder duften af hindbær og vanilje

KU - Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab

Modsat hvad videnskaben længe har troet, har ældre mennesker med nedsat lugtesans ikke en generelt svagere evne til at lugte – det kommer meget an på, hvad det er for en slags duft. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet ... Læs mere


01.07.2021

Forhandlere af bambusplast bliver anmeldt til Fødevarestyrelsen

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Flere undersøgelser viser, at der kan være risiko for afgivelse af uønskede stoffer fra bambusplast, som typisk er en blanding af bambus og melamin. Kopper, tallerkener og anden service af bambusplast er derfor ulovligt. Men salget fortsætter alligevel ... Læs mere


26.06.2021

We Walk: Vær med til at samle affald - bestil en strandoprydningspakke

Bevægdigforlivet.dk

Gør noget godt for andre, for dig selv og for miljøet. WE WALK har i 2021 fokus på strandoprydning, og vi opfordrer alle, som har lyst, til at tage på strandoprydningstur. Læs mere


Arkiv

^