Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi

Kategori: Parforhold

Får du ondt i maven ved tanken om, at din partner måske vil danse lidt for tæt med en af kollegerne til julefrokosten? Eller endnu værre: Frygter du, at julefrokosten kan blive starten på utroskab i dit parforhold? Eller at tidligere utroskab med en kollega vil gentage sig? Så er du ikke den eneste, for følelsen af jalousi er en grundfølelse, som bor i os alle, forklarer parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht.

Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at bebrejde dig selv for at have dem, forklarer parterapeut Christiane Meulengracht, som kalder jalousi for et sundt signal om, at der er noget, man kan være ekstra nysgerrig på ved sig selv. Men for nogle kan jalousien være så dominerende og opslidende, at den er svær at navigere i.

”Jalousi er en grundfølelse eller en overlevelsesdrift, som bliver aktiveret, når vi frygter at miste noget. Derfor kan man også se jalousi som en slags bekræftelse på, at man har en partner, som betyder noget særligt for én. Men for mange er jalousifølelserne så opslidende, at de er svære at være i. Det skyldes ikke mindst, at vi i vores samfund ofte forbinder jalousi med noget skamfuldt – det er en ’forbudt’ følelse, vi ikke bør have og slet ikke tale højt om,” siger Christiane Meulengracht og fortsætter:

”Man kan derfor føle sig fanget i sine egne følelser, når man fx føler sig jaloux, når partneren skal til julefrokost, mens man samtidig ikke føler, det er okay at have det sådan.”

Når man ikke får sat ord på og bearbejdet følelserne, ser man ofte, hvordan den jaloux part i afmagt kan ende med at stille urimelige krav, sætte begrænsninger og være overkontrollerende. Og desværre kan reaktionen fra partneren blive en form for trodsighed i modstand mod kontrollen og mistilliden – og så har vi en ond spiral, forklarer Christiane Meulengracht.

Bliv ven med din jalousi og tal højt om den

Vil man gerne undgå, at jalousien bliver mentalt opslidende, så er det bedste man kan gøre at blive ven med den og acceptere, at man har det sådan, forklarer Christiane Meulengracht, som samtidig anerkender, at det ikke er nemt:

”I stedet for at føle sig forkert og bebrejde sig selv, når man bliver overmandet af jalousi, så handler det snarere om at se det som et positivt signal om, at der er noget, man skal være nysgerrig på og måske tage hånd om. Det er ikke nemt, men det handler om at forsøge at gøre sig selv bevidst om, hvad der kan være på spil,” forklarer hun.

Ofte kan den meget stærke jalousi have rod i noget helt tilbage fra barndommen. Det kan være, man har oplevet utroskab hos sine forældre eller måske har haft en søskende, som løb med opmærksomheden. Den stærke jalousi kan også have rod i erfaringer og handlinger fra nuværende eller tidligere parforhold såsom oplevelser med utroskab og svigt. Ved at være undersøgende på ophavet, kommer man tættere på en større forståelse og accept af egne følelser, og det er vigtigt, hvis jalousifølelserne skal blive mindre opslidende, siger Christiane Meulengracht og uddyber:

”Det er samtidig en rigtig god idé at få talt med sin partner om jalousifølelserne og om årsagen til dem, så man kan hjælpe og støtte hinanden bedst muligt. Det kan lede til, at man kan beslutte nogle simple handlinger, som gør det mere trygt for den jaloux part – fx at partneren til julefrokosten sender en SMS i løbet af aftenen eller lignende,” siger Christiane Meulengracht, som understreger, at der jo også er situationer, hvor følelserne af jalousi bliver aktiveret med god grund, eksempelvis i situationer, hvor ens partneren vitterlig er utro og blæser på dine følelser:

”Uanset hvad er det at acceptere sine følelser og være åben omkring jalousi det bedste udgangspunkt for at tage handling, og den handling kan også være at sætte foden ned og give udtryk for sine grænser,” siger hun.

5 gode råd til at blive ven med din jalousi

Nedenfor kommer Christiane Meulengracht med 5 råd, som du kan bruge til at slutte fred med din jalousi.

  1. Se jalousi som et sundt tegn på, at der er noget, du med fordel kan være nysgerrig på ved dig selv. Kan du få øje på noget i din historik eller i din barndom, som kan ’trigge’ din følelse af jalousi som du nu genoplever? For at ændre noget, må du først ”se” det. Og herefter kommer processen, som handler om, hvordan du bedst tackler dine følelser til gavn for dig selv og kærligheden. Det kan være svært og kan kræve hjælp udefra – men den gør det også lettere at forstå og acceptere disse følelser – så de bliver mindre opslidende.
     
  2. Fortæl din partner, hvordan du har det og hold dig til, hvad der foregår i dig. Det går sjældent godt at sige, hvad din partner må og ikke må. Appellér hellere til, at det vil være en win-win for jer begge. Så kan du fx sige: ”Jeg kan mærke, at jeg bliver utryg, når du skal til julefrokost, og jeg vil gerne finde mere ro, når du er væk – vil du hjælpe mig?”.
     
  3. Prøv evt. at finde på konkrete handlinger, der kan gøre det lettere for dig, hvis du eksempelvis føler jalousi, når din partner skal til julefrokost. Du kan foreslå, at I ringes ved i løbet af aftenen, eller at parterne sender nogle sms'er undervejs. Du kan også lægge en strategi med aktiviteter, du kan lave på aftenen, når følelsen af jalousi bliver stærk. Husk på, at det er dit ansvar at ændre på tingene – det er ikke kun din partners ansvar at tilpasse sig. Har du en god og kærlig partner, vil han eller hun selvfølgelig være støttende.
     
  4. Overvej med hvilke briller du helst vil kigge på din partners adfærd. Al adfærd kan tolkes med enten tillid eller mistro. Hvis du, uanset dit perspektiv, finder din partners adfærd mistænkelig, så vær åben om dine følelser – og igen vil du opleve, at kommunikationen bliver nemmere når du bliver på egen banehalvdel i din kommunikation.
     
  5. Og endelig. Man kan jo godt have en partner, der gang på gang overskrider ens grænser, er utro og svigter, hvor man kan sige, at det vil være meget naturligt at føle sig svigtet og jaloux. Her handler det mere om, at du får sat grænser for, hvilket parforhold du ønsker dig.

 

Om Christiane Meulengracht

Christiane Meulengracht er par- og familieterapeut, sexolog og forfatterinde til bogen "Kærlighed med vilje" samt værtinde til podcasten af samme navn.

Hun arbejder til daglig via sin praksis i Hellerup og Hornbæk, hvor hun hjælper kvinder og mænd med at skabe mere nærværende og bevidste forhold, hvor begge parter føler sig set, hørt og forstået. 

"Som uddannet og erfaren Parterapeut & Sexolog hjælper jeg voksne mænd og kvinder, der drømmer om et fantastisk parforhold, hvor de oplever mere kærlighed, nærhed, bedre erotik og kommunikation og som ved, at det aldrig handler om at ændre på partneren, men om at aktivere skjulte ressourcer og styrker, der ligger hos dem selv."

Parforhold
Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold 

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler 

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor 

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Parforhold
Hendes selvværd afhænger af mænds bekræftelse 

Hun er ved at være godt træt af at hendes selvværd skal afhænge af, hvorvidt mænd finder hende sød, sjov og attraktiv. Samtidig overvejer hun at sætte en stopper for et forhold, hun gennem et år har haft til en gift mand, og spørger nu KvindeGuidens parterapeut, hvordan hun kommer videre.

Læs mere
Parforhold
Hendes kæreste har datingprofiler 

Hun mistænker sin kæreste for at have datingprofiler og for at lyve om dem. Nu er hun opsat på at bevise, at han lyver.

Læs mere
Parforhold
Mænd har de bedste intentioner 

Hvordan kan det være, at de gode intentioner din mand har, om at gøre noget særligt for dig, oftest havner i glemmebogen? Det mener chokoladeproducenten Anthon Berg, at der er en videnskabelig forklaring på.

Læs mere
Parforhold
Min mand vil have at vi har mere alenetid 

Hun er i tvivl om, hvordan hun skal tolke de udbrud af vrede og irritation, der kommer fra hendes nye mand. Han giver udtryk for, at være glad for hendes børn, men han insisterer samtidig på, at han vil have mere alenetid med hende. Han synes hendes ældste søn burde være mere hos sin far, men hun…

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab 

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Parforhold
Gratis hjælp til nyskilte  

Nu lanceres portalen 'Samarbejde efter Skilsmisse' - en elektronisk værktøjskasse, en app og et online kursusprogram, der giver konkret viden og praktiske øvelser, der kan hjælpe den nyskilte selv og fremme samarbejdet med ex-partneren.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^