Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold

Kategori: Parforhold

Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold 

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Ved første øjekast kan det undre, når Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (2018) publicerer en undersøgelse, som fortæller, at 7 ud af 10 danskere er 'meget glade' for deres parforhold. For hvordan hænger danskernes lovprisning af parforholdet sammen med de mere end 15.000 årlige skilsmisser i Danmark samt med det faktum, at over 40 procent af alle ægtefolk ender med at lade sig skille?

Spørger man parterapeut og forfatterinde til bogen "Kærlighed med vilje", Christiane Meulengracht, er svaret faktisk ret ligetil - vi danskere er nemlig tilbøjelige til at 'lyve' vores parforhold bedre, end vi inderst inde føler, det er:

"I vores kultur er vi i høj grad styret af et ideal om det perfekte parforhold, hvor vi aldrig skændes, er fyldt med overskud til vores børn, har et fantastisk sexliv og generelt er glade sammen - hele tiden. Det er sådan, vi rigtig gerne vil beskrive vores parforhold både overfor os selv men også overfor vores omgangskreds, som når vi nu eksempelvis vender tilbage på jobbet efter sommerferien og fortæller rosenrødt om en skøn ferie med vores partner og familie - også selvom den måske var alt andet end rosenrød," siger Christiane Meulengracht og fortsætter:

"Af frygt for at bryde med glansbilledet af det perfekte parforhold undlader mange helt at mærke efter og adressere problemerne, som derfor gradvist blot får lov at vokse sig større, indtil de til sidst har skabt så mange knuder, at skilsmisse er den eneste udvej."

Bryd med det 'perfekte' og tag ansvar

Parterapeutens vigtigste råd er derfor også, at vi danskere bliver bedre til at bryde med idealet om det perfekte for i stedet at tage ansvar og øve os i at mærke grundigt efter i maven og hjertet. På den måde er det nemlig muligt at skabe en dialog med sin partner om eventuelle problemer og uoverensstemmelser, før de vokser sig så store, at det er for sent:

"Det er aldrig rart at skulle indrømme overfor sig selv eller andre, at man måske ikke har det helt så godt i sit parforhold, som man i lang tid har givet udtryk for. Vi vil helst fortælle historien om, at vi "har styr på det". Men det er et nødvendigt ansvar at tage og et første skridt på vejen mod et forhold, som ikke blot er lykkeligt på overfladen, men også er det, når man mærker godt efter. Når vi fornægter problemerne, har de tendens til at ramme os som en boomerang," siger Christiane Meulengracht.

Christiane Meulengracht byder nedenfor ind med fem forskellige opmærksomhedspunkter, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvor glad du rent faktisk er i dit nuværende parforhold. 

  1. Glæder du dig til at komme hjem til din partner, kæreste eller familie efter en lang dag på jobbet? Der skal naturligvis være plads til forbigående konflikter, men oplever du ofte en modvilje mod at træde ind ad døren, er det en god idé at overveje, hvorfor det mon er tilfældet.
  2. Har jeres morgener har for vane at starte skævt? Indleder du din dag med at skynde på ungerne og vrisse af din partner - og tager du den energi med dig videre - er der god grund til at se nærmere på dynamikkerne i dit parforhold.
  3. Får I løbende talt med hinanden om, hvordan I har det sammen som par - og hvad det gode parforhold betyder for jer? Det lyder måske enkelt, men faktisk lider mange forhold under dårlig eller ligefrem manglende kommunikation fordi kritik, bebrejdelser og pegen fingre har fjernet enhver mulighed for dialog og selverkendelse.
  4. Prioriterer du dine børn over dit parforhold, er der samtidig grund til, at dine alarmklokker skal ringe. Du skal nemlig se dit parforhold som en pyramide, hvor du og din partners relation er det underste lag, mens relationen til jeres børn, glæden, latteren og familiefællesskabet kommer ovenpå. Hvis et parforhold skal fungere godt, er man nødt til løbende at gøde det fundament, hvorpå I har bygget jeres familie - og det kræver, at I tør prioritere parforholdet først. Ingen børn trives i en familie med en eller to voksne, der mistrives.
  5. Lider intimiteten og sexlysten, kan det være et symptom på, at jeres nære kontakt og følese af fuld accept lider. 
Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest 

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Test: Er der balance i parforholdet? 

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner 

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden 

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Flere kvinder bliver udsat for voldtægt 

Ifølge en netop offentliggjort undersøgelse, som Justitsministeriet, Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet har gennemført i samarbejde med Københavns Universitet, fremgår det at flere end 6.700 kvinder blev udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg i 2019. Det er stærkt bekymrende, og der er…

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes 

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Læs mere
Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset 

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Når vold er hverdag 

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold 

Mens vores sunde vaner er med til at sikre, at vi fungerer optimalt i hverdagen og i parforholdet, er vores uhensigtsmæssige vaner ofte ødelæggende for kærligheden, mener parterapeut Christiane Meulengracht. Her giver hun sit bud på 7 dårlige vaner i parforholdet.

Læs mere
Parforhold
Når lysten til sex forsvinder 

Rigtig mange par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når de oplever perioder, hvor lysten til sex mangler. Ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ eller være tilstrækkelig nærværende. Men den manglende lyst er sjældent det egentlige problem,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^