Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden

Kategori: Parforhold

Hvornår har du sidst lyttet til din partner? Hvor du vel at mærke bruger din fulde opmærksomhed på at forstå, hvad han eller hun ønsker at fortælle dig? Hvor du ikke afbryder, men giver plads? Hvor du dropper dine forudindtagede opfattelser og er oprigtigt nysgerrig?

Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden 

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Så galt kan det gå med dit parforhold, hvis du glemmer at høre efter

Er det længe siden, du har lyttet på denne måde i dit parforhold? Så er det tid til at kigge din egen adfærd efter i sømmene, mener parterapeut, Christiane Meulengracht:

”Det at lytte og være nysgerrig på hinanden er en altafgørende kærlighedsdisciplin, som vi desværre har tendens til at glemme i parforholdet. Vi er gode til det som nyforelskede, men som årene går, skruer mange op for den impuls, de fleste af os har inden i, som handler om at respondere hurtigt og forsvare os overfor det, vores partner siger – i stedet for at høre rigtigt efter og give plads,” siger Christiane Meulengracht og fortsætter: ”Jeg vil gå så langt som til at påstå, at dét, at vi holde op med at lytte til hinanden, er hovedårsagen til utroskab og skilsmisser.”

Føles som et svigt

Ifølge parterapeuten vil mange opleve det som et svigt, når de ikke føler sig set og hørt af deres partner, og over tid opbygger der sig ofte en følelse af, at man gør alting forkert eller endnu værre, at det er helt ligegyldigt, hvad man siger:

”Når vi ikke føler os lyttet til, og dermed elsket og accepteret, sker der typisk det, at vi gradvist begynder at trække fra hinanden i parforholdet. Vi bliver kolde over for hinanden, parkerer nysgerrigheden – og bliver ofte mere og mere utydelige i vores kommunikation.”

Utroskab kan ofte komme ind i billedet her, når vi så pludselig møder et andet menneske, som ser os og giver os den udelte opmærksomhed, vi savner i vores eget parforhold. Det har en stærk og dragende kraft, forklarer Christiane Meulengracht: ”At blive hørt – uanset hvor fjollet, skamfuldt eller barnligt vi kan have det, skaber stærke forbindelser mellem os mennesker.”

Vi tror, vi lytter – men gør det modsatte!

I sin klinik møder Christiane Meulengracht ofte par, som tror, at de er gode til at lytte til hinanden, mens de faktisk gør det modsætte. En god identifikation på, om det er tilfældet, er at overveje, hvor meget man i sin kommunikation konstaterer på vegne af sin partner frem for at stille åbne og undersøgende spørgsmål:

”Mine alarmklokker ringer altid, når jeg hører par, som i deres fælles kommunikation bruger sætninger såsom ’Nu synes du jo nok, at…’ eller ’Du mener jo, at…’. Problemet er, at vi på denne måde lader os styre af vores fordomme om hinanden og helt overser, at vi udvikler os hele livet, også i parforholdet. Det er meget bedre for kærligheden at se sin partner som et ’mysterium’, vi skal undersøge og være nysgerrige på – hver dag! Jo mere du gør dette, jo mere vil du opleve, at kærligheden blomstrer,” siger Christiane Meulengracht.   

4 råd til bedre kommunikation

Nedenfor har Christiane Meulengracht samlet 4 gode råd til dig, som drømmer om en bedre kommunikation med din partner – hvor du føler dig set, hørt og accepteret for den, du er.

  1. Bliv altid på din egen banehalvdel! Du får intet ud af at rette på og kritisere din partner, så hvis du drømmer om bedre kommunikation i dit parforhold, så fokuser på din egen adfærd. Start med at stille dig selv spørgsmålene: ’Hvor god er jeg selv til at lytte?’ ’Og hvad kan jeg selv gøre bedre?’ De gode resultater kommer nemlig først, når du går foran og giver din partner meget mere af det, du selv ønsker dig.
  2. Accepter de små skridts metode. En bedre kommunikation bliver ikke skabt på 2-3 dage. Det tager tid, tilvænning og træning! En god øvelse kan fx være, at du hver dag stiller din partner ét nysgerrigt og åbent spørgsmål, hvor du giver ham eller hende plads til at svare – og hvor du øver dig i at frigøre dig for dine forudindtagede opfattelser. Se de daglige spørgsmål som en måde at lære din partner endnu bedre at kende – hele livet.
  3. Skær konstateringerne ud af din kommunikation. Har du tendens til at svare for din partner, både når I er ude, eller når I taler sammen, så få det stoppet i en fart. Erstat dem med åbne, nysgerrige spørgsmål.
  4. Vær nysgerrig og observerende på dine egne reaktionsmønstre. Kan du mærke, at dét din partner siger, ofte fremprovokerer bestemte – og negative – følelser hos dig, så overvej hvorfor? Kan det skyldes, at du har et fastlåst billede af din partner, og at du måske har svært ved at acceptere, at dette billede ikke stemmer overens med det menneske, han eller hun er i dag? I så fald kan du med fordel se denne erkendelse som en god grund til at skrue op for nysgerrigheden og lytte mere, end du gør i dag.
Parforhold
Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold 

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler 

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor 

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Parforhold
Hendes selvværd afhænger af mænds bekræftelse 

Hun er ved at være godt træt af at hendes selvværd skal afhænge af, hvorvidt mænd finder hende sød, sjov og attraktiv. Samtidig overvejer hun at sætte en stopper for et forhold, hun gennem et år har haft til en gift mand, og spørger nu KvindeGuidens parterapeut, hvordan hun kommer videre.

Læs mere
Parforhold
Hendes kæreste har datingprofiler 

Hun mistænker sin kæreste for at have datingprofiler og for at lyve om dem. Nu er hun opsat på at bevise, at han lyver.

Læs mere
Parforhold
Mænd har de bedste intentioner 

Hvordan kan det være, at de gode intentioner din mand har, om at gøre noget særligt for dig, oftest havner i glemmebogen? Det mener chokoladeproducenten Anthon Berg, at der er en videnskabelig forklaring på.

Læs mere
Parforhold
Min mand vil have at vi har mere alenetid 

Hun er i tvivl om, hvordan hun skal tolke de udbrud af vrede og irritation, der kommer fra hendes nye mand. Han giver udtryk for, at være glad for hendes børn, men han insisterer samtidig på, at han vil have mere alenetid med hende. Han synes hendes ældste søn burde være mere hos sin far, men hun…

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab 

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Parforhold
Gratis hjælp til nyskilte  

Nu lanceres portalen 'Samarbejde efter Skilsmisse' - en elektronisk værktøjskasse, en app og et online kursusprogram, der giver konkret viden og praktiske øvelser, der kan hjælpe den nyskilte selv og fremme samarbejdet med ex-partneren.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^