Pendel fra House Doctor
Bloomingville Pendel
Sengelampe
Stor LED pære
Kategori: Parforhold
Mand i midtvejskrise
Mand i midtvejskrise

Fra brevkassen: Han er 55, har et godt job og styr på familie, hus og økonomi, men han er trist og irriteret, og hun er bekymret for om han har en depression.

Jeg skriver til dig, fordi jeg har brug for et råd til, hvordan jeg bedst hjælper min mand, som jeg mener er deprimeret. Vi er begge 55, har store børn, gode jobs og styr på hus og økonomi. Det er således svært at få øje på årsagen til hans tristhed. Han virker fraværende, trist, irriteret og er svær at tale med. Han benægter også at der skulle være noget galt og siger irriteret, at han bare er lidt vintertræt.
Men jeg har jo kendt ham i mange, mange år og kan se at han ikke har det godt. Jeg har nævnt det for vores læge, men i og med at min mand aldrig går til lægen, så er det svært for lægen at vurdere om jeg har ret i, at der er noget galt. Har du et råd til, hvordan jeg bedst griber situationen an?

__________________________________

Tak for din mail.

Gennem mine mange år som psykolog, har jeg meget ofte mødt kvinder, som, ligesom du, oplever, at være i forhold med en mand, som de oplever er deprimeret og trist. Og det er heller ikke første gang, at jeg hører om en mand, som benægter, at der skulle være noget i vejen, og som blankt afviser, at have brug for hjælp fra læge eller psykolog.
Det kan være meget svært at hjælpe voksen person, som selv mener, at vedkommende ikke har brug for hjælp. Hvis jeg ser på din mands alder, og det sted I begge er i livet, så tænker jeg, at det han gennemgår kan være en form for eksistentiel krise.

I er et sted i livet, hvor I er nået igennem dét, man kalder ’den generative alder’. Børnene er blevet voksne, og I har opnået at skabe nogle arbejdsmæssigt og økonomisk trygge rammer for jeres liv. I har klaret de opgaver og nået de mål, som kendetegner i livet fra man er i 30´erne til midten af 50-års alderen.
Nu har I taget hul på et nyt afsnit af livet, hvor mål og mening måske ikke er så konkrete, som tidligere. Nogle oplever det som en befrielse, at nå et sted i livet, hvor der bliver tid og overskud til andre og mere rekreative ting at beskæftige sig med, mens andre – og især mænd - kan have svært at finde en ny mening med livet. Den yngre mand har fokus på fremadrettede mål, på karriere og forsørgelse af familien. Omkring 40-års alderen kan han konstatere, at mange af hans konkrete mål er nået, det kan f.eks. være karrieremæssige og økonomiske mål, han har sat sig. Børnene er flyttet hjemmefra og der er styr på de praktiske ting i tilværelsen. Det er ikke længere nødvendigt at kæmpe for at få det hele til at hænge sammen.

Han har måske endda drømt om den dag, hvor han kunne slappe lidt af og være fri for hele tiden, at skulle kæmpe. Alligevel kan det føles som et tomrum. Der er ikke længere nået, han skal nå, og den tilfredsstillelse han tidligere oplevede, når han have klaret en opgave, forsørget sin familie eller nået et nyt mål, den får han ikke længere.
Det er en svær tid og det kan meget let gå ud over humøret. Det tager tid at omstille sig og finde en ny mening med tilværelsen og det kan være en sorg, at skulle erkende, at den del af tilværelsen, hvor man byggede livet op med familie, arbejde og bolig, er ved at være forbi.

Mit råd er, at du sætter dig ind i definitionen på, hvad en depression er. Gå på biblioteket og lån en bog om depression, eller søg på nettet og beskrivelsen af symptomer på depression. Hvis du mener, at der er tale om en reel depression af længere varighed, så må du på et tidspunkt beslutte dig for, at bruge al din autoritet på at komme igennem til din mand og bede ham om – om ikke andet, så for din skyld - at blive undersøgt hos en læge.
Det bedste du kan gøre for ham, hvis han er fanget i en midtvejskrise, er at lytte til ham og fortælle ham, at det er naturligt at have det svært, når man skal erkende at noget er forbi og man nu er på vej ind i et nyt afsnit af livet. I skal, både sammen og hver for sig, arbejde på at finde frem til det, der kan give et meningsfuldt liv i den modne alder.

Alderen fra omkring de 55 år, kaldes også ’Visdommens Alder’, fordi det ofte er på dette tidspunkt i livet, at man enten finder en mening med livet eller bliver fortvivlet, netop fordi man ikke kan finde meningsfuldhed. Det er vigtigt, at du husker, at denne meningsfuldhed er individuel og personlig, så du skal indstille dig på, at det kan være, at det du selv finder meningsfuldt ikke nødvendigvis er det, din mand finder meningsfuldt.

Ingen af os undgår livskriser. De kan føles og forløbe meget forskelligt fra menneske til menneske, men mens de står på, så er de fleste af os bedst hjulpet ved blot at mærke, at vores nærmeste forstår og accepterer, at sådan er det lige nu.


Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Læs mere
Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Når vold er hverdag

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk...

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold

Mens vores sunde vaner er med til at sikre, at vi fungerer optimalt i hverdagen og i parforholdet, er vores uhensigtsmæssige vaner ofte ødelæggende for kærligheden, mener parterapeut Christiane Meulengracht. Her giver hun sit bud på 7 dårlige vaner i parforholdet.

Læs mere
Parforhold
Når lysten til sex forsvinder

Rigtig mange par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når de oplever perioder, hvor lysten til sex mangler. Ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ eller være tilstrækkelig nærværende. Men den manglende lyst er sjældent det egentlige problem,...

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Det er ikke din partners opgave at fylde dig med kærlighed

Vi danskere er alt for gode til at skubbe ansvaret for vores egen glæde og lykke over på vores partner, og det gør os ulykkelige, mener parterapeut Christiane Meulengracht, forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje'.
”Det er et meget almindeligt træk, at vi danskere går rundt med den opfattelse,...

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Mørklægningsgardiner

Mørklægningsgardiner

Vinglas 'Ball' House Doctor

Vinglas 'Ball' House Doctor

DANFORM spisebordsstole

DANFORM spisebordsstole

Skål - By Room

Skål - By Room

Nye Bøger
Feministisk kreabog

Fra de kreative kvinder, Sabine Lemire og Louise Gram, kommer en ny, skøn og inspirerende bog fuld af idéer og opskrifter på håndarbejdsprojekter med fokus på kvinder og kvindeliv.

Læs mere
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
11.09.2020

Hospitaler: Begræns besøg af pårørende

Rigshospitalet

I lyset af det stigende corona-smittetryk henstiller Region Hovedstaden til at antallet af besøgende pårørende begrænses. Det betyder blandt andet, at man som indlagt opfordres til at vælge én fast pårørende til besøg i hele indlæggelsesperioden. Læs mere


03.09.2020

Fakta om kommende voldtægtslovgivning

Kvinfo

KVINFO forklarer her, hvad Danmarks kommende voldtægtslovgivning baseret på samtykke betyder. Læs mere


02.09.2020

Forskning: Hormonbehandling redder COVID-19-patienter

Rigshospitalet

Steroidpræparater med binyrebarkhormon tager toppen af betændelsesreaktionen og bedrer overlevelsen for svært syge COVID-19-patienter på intensivafdelingerne. Det er resultatet af ny dansk og international forskning støttet af Novo Nordisk Fonden. Læs mere


27.08.2020

Test: Kemi i tandpasta

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Tandpastaer er i mange tilfælde gode kemivalg, som får Forbrugerrådet Tænk Kemis bedste bedømmelse. Få hjælp til at vælge en tandpasta uden uønsket kemi.

Læs mere


20.07.2020

Strøget i historisk krise

Finans.dk

Coronakrisen truer med at få antallet af ledige lejemål til at sætte rekord. Læs mere


19.07.2020

Markant flere låner lyd- og e-bøger

eReolen

Coronakrisen har fået flere børn og voksne til at søge underholdning i digitale bøger hos foreningen eReolen, der giver alle danskere mulighed for at låne elektroniske bøger og lydbøger gratis. Læs mere


Arkiv

Pandemi i USA Viagra