Kærlighed og selvværd

Kategori: Parforhold

Kærlighed og selvværd

Kærlighed og selvværd 

Følelsen af mindreværd kan være en stor belastning i livet, følelsen kan hindre dig i at gøre de ting du drømmer om – og den kan gøre det svært at finde en god partner ...

En tryg opvækst i en kærlig og omsorgsfuld familie, er væsentlige betingelser for at udvikle empati, selvværd og selvrespekt senere i livet. Desværre kan lang fra alle voksne se tilbage på en barndom under så gunstige vilkår – og for mange bliver voksenlivet en lang kamp med følelser af mindreværd.
Kæmper du med følelsen af mindreværd? Er du ofte i tvivl om du er god nok? Føler du dig for tyk, for lille, for høj, for dum, for umulig - og ikke værd at elske?

Til kamp mod følelsen af mindreværd
Følelsen af mindreværd kan være en stor belastning i livet, følelsen kan hindre dig i at gøre de ting du drømmer om – og den kan gøre det svært at finde en god partner. Måske sukker du efter at finde sammen med en mand med styr på livet. Men chancerne for at han får øje på dig og dit smukke indre, er små, hvis du gemmer dig bag usikkerhed og mindreværd.
Du kan vælge at bearbejde din usikkerhed på egen hånd og lære teknikker og øvelser som kan hjælpe dig til at føle større selvværd og selvtilfredshed. Du kan også vælge en partner, hvis udgangspunkt mere ligner dit - og sammen vil I kunne motivere og støtte hinanden til at føle større selvtilfredshed.

En ligeværdig partner
Den mand som lige nu vil få øje på dig vil nok i højere grad ligne dig. Han er måske et menneske som også kæmper med et lavt selvværd og som ubevidst leder efter en partner hvis selvværd ikke overgår hans eget. Hvis I formår at betro jer til hinanden og dele og tale om jeres skrøbeligheder og skyggesider, så kan sådan et parforhold være en styrke. Med det samme udgangspunkt og forståelse for hinandens svagheder kan I støtte hinanden til hver i sær at få opbygget et større selvværd.

En fælles kamp for øget selvværd
Men for at det skal lykkes, skal I begge turde og ville tage udfordringen, give jer hen og lade den følelsesmæssige healing og udvikling blive en del af jeres hverdag. I skal øve jer på hver dag at rose hinanden, vise jeres kærlighed ved små tjenester, sige anerkendende ord til hinanden og se på hinanden med blidhed og påskønnelse. Sammen vil I gro og udvikle jer – både hver for sig og sammen.

● Husk at de negative tanker og mindreværdet kan få overtaget og at I nemt kan komme til at trække hinanden endnu længere ned, hvis I ikke bevidst og målrettet samarbejder i positiv retning
● Pas på at du ikke glemmer dig selv, ved pludselig kun at fokusere og beskæftige dig med at få øget hans selvtillid og selvværd
● I skal være ærlige over for hinanden og kunne snakke åbent om hvordan I oplever hinanden. Men hold øje med at åbenhed og ærlighed ikke går hen og bliver til negativ kritik og nedgørelse

Litteratur og kursus om øget selvværd
Hvis du, når du læser denne klumme, tænker at det er lige dig, så kan jeg anbefale dig at læse bøger af den amerikanske forfatter Louise Hay. Hendes bøger er kendt verden over, som et levende bevis på at bekræftelser kan forvandle liv og at det nytter, selv at gøre noget.

Parforhold
Parterapeuten: Det er ikke din partners opgave at fylde dig med kærlighed 

Vi danskere er alt for gode til at skubbe ansvaret for vores egen glæde og lykke over på vores partner, og det gør os ulykkelige, mener parterapeut Christiane Meulengracht, forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje'.
”Det er et meget almindeligt træk, at vi danskere går rundt med den opfattelse,…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold 

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler 

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor 

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Parforhold
Hendes selvværd afhænger af mænds bekræftelse 

Hun er ved at være godt træt af at hendes selvværd skal afhænge af, hvorvidt mænd finder hende sød, sjov og attraktiv. Samtidig overvejer hun at sætte en stopper for et forhold, hun gennem et år har haft til en gift mand, og spørger nu KvindeGuidens parterapeut, hvordan hun kommer videre.

Læs mere
Parforhold
Hendes kæreste har datingprofiler 

Hun mistænker sin kæreste for at have datingprofiler og for at lyve om dem. Nu er hun opsat på at bevise, at han lyver.

Læs mere
Parforhold
Mænd har de bedste intentioner 

Hvordan kan det være, at de gode intentioner din mand har, om at gøre noget særligt for dig, oftest havner i glemmebogen? Det mener chokoladeproducenten Anthon Berg, at der er en videnskabelig forklaring på.

Læs mere
Parforhold
Min mand vil have at vi har mere alenetid 

Hun er i tvivl om, hvordan hun skal tolke de udbrud af vrede og irritation, der kommer fra hendes nye mand. Han giver udtryk for, at være glad for hendes børn, men han insisterer samtidig på, at han vil have mere alenetid med hende. Han synes hendes ældste søn burde være mere hos sin far, men hun…

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab 

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Parforhold
Gratis hjælp til nyskilte  

Nu lanceres portalen 'Samarbejde efter Skilsmisse' - en elektronisk værktøjskasse, en app og et online kursusprogram, der giver konkret viden og praktiske øvelser, der kan hjælpe den nyskilte selv og fremme samarbejdet med ex-partneren.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^