Han vil ikke erkende sit alkoholproblem

Han vil ikke erkende sit alkoholproblem 

Fra brevkassen: De har gode jobs, velfungerende børn og de elsker hinanden, men hun synes hans alkoholproblem er ved at tage overhånd.


___________________________________

 

Til brevkassen.


Min mand og jeg har været gift i 15 år og har tre velfungerende børn, gode jobs og god økonomi. Jeg elsker ham og han elsker mig, men de seneste år, synes jeg hans problem med alkohol har taget overhånd. Han har en rigtig dårlige vane med at drikke sig fuld ved enhver lejlighed. Når han er fuld er han snaksaglig, underholder og er meget ”kærlig” overfor damerne i hans selskab.
Jeg drikker ikke og finder hans opførsel uhæmmet, pinlig og afsindig irriterende. Når jeg konfronterer ham med det, siger han at det ikke er ham der har et problem, at det er mig der er en lyseslukker og ikke kan slappe af. Han vil slet ikke erkende, at han har et problem med alkohol og når jeg forsøger at tage en alvorlig snak med ham om hans misbrug af alkohol, bliver han vred og aggressiv.
Min største irritation er at han også drikker selvom børnene er i nærheden, og jeg kan mærke at det, især hos den ældste, er anledning til bekymring. Jeg ved ikke hvad jeg skal sige til børnene og jeg ved ikke hvordan jeg takler problemet bedst. Har du et godt råd?

Mange hilsner fra den bekymrede

___________________________________

Kære bekymrede,

Tak for dit brev. Jeg kan sagtens sætte mig ind i hvor pinligt og ydmygende det må være for dig at opleve din mand optræde som storcharmør ved enhver given lejlighed, og især når jeres børn er i nærheden. Det må virke som en stor kontrast til den måde jeres familie ellers fungerer på.
I har, udfra det du skriver, alle muligheder for at være en vellykket familie der lever "det gode liv". I elsker hinanden, har tre dejlige velfungerende børn og gode vellønnede jobs. Men jeg tænker at der alligevel må være noget der gør at din mand brug for at drikke sig fuld og vise en anden side af sig selv, bl.a ved at være meget "kærlig" overfor de tilstedeværende damer.
Desværre kan jeg ikke, udfra det du skriver, se om din mand også drikker for meget til hverdag. Med ”for meget”, mener jeg, om han også går rundt og er beruset til daglig. Jeg kan derfor ikke rigtig bedømme om det er alkoholen der er hans hovedproblem eller om det er savnet af noget mere fest og spænding i hverdagen.
En mulighed kan være at din mand har svært ved at klare de mange forpligtelser og krav der stilles til ham i denne periode af jeres liv mht. familie, forhold, job osv.
Hvis vi antager at det er det savnet af fest, frihed og det at fremstå som kvindebedårer, der får ham til at drikke sig fuld, så er det måske der at der skal sættes ind. Rigtig mange mænd har meget svært ved at undvære det, der var så rigeligt af i begyndelsen af forholdet. Da der var mere tid til erotik, sex og til at give hinanden opmærksomhed. For meget af det, der indledningsvist måske var det vigtigste for manden, forsvinder i nogen grad i de allerfleste forhold. Især får kvinden i forholdet hurtig meget at gøre med at få hele familien til at fungere med børn, hus, familie og job. Mange mænd beskriver, at de står sidst i rækken m.h.t. opmærksomhed og føler at kvinden altid er optaget af tusinder af andre ting.
Kvindens opmærksomhed rettes i meget høj grad mod alt det vi selv mener kræves af os, for at få det hele til at køre. Mange af os bliver måske også lidt for styrende på hjemmefronten.
Jeg ved ikke om mangel på opmærksomhed på ham som mand, kan være en af grundene til at han "skejer" ud hver gang han har mulighed for det.
Noget kunne tyde på det at han føler livet er for kedeligt, da han giver udtryk for at du er en lyseslukker, når du påpeger det pinlige og urimelige i hans opførsel. Noget kan også tyde på en vis umodenhed hos ham, dels ved at han kompromitterer den familie han elsker, for at få sine lyster tilfredsstillet, dels ved at han bliver vred og aggressiv når du vil tale med ham om problemet.
Mit råd til dig vil være, at du finder et tidspunkt hvor han ikke er fuld eller lige har opført sig urimeligt. Jeg syntes du skal tage fat på problemet med udgangspunkt i at han mener du er en "lyseslukker". Spørg ham direkte om han syntes jeres samliv er for kedeligt, om han mener at det der var mellem jer er blevet væk i alle de pligter og opgaver I har. Spørg om han savner dig som kæreste og gerne vil have at I tilbringer noget mere "kærestetid" sammen. Fortæl ham at du gerne vil være med til at give jeres forhold noget mere spænding og opmærksomhed, så han ikke behøver at få opmærksomheden gennem alkoholtåger og på en, for jer begge, uværdig måde. Prøv om du kan undgå at bebrejde ham hans adfærd, men gør det til et "Vi har måske forsømt hinanden, skal vi gøre noget ved det nu - og skal vi gøre det sammen?”.
Hvis det er alkoholen der helt har overtaget, må insistere på og kræve at han gør noget ved problemet nu, inden jeres familie går i stykker. Jeres børn skal gerne fortsat være velfungerende, hvilket er vanskeligt hvis der er et alkoholproblem i familien.
Jeg håber at der stadig er kærlighed nok til at få sat fokus og handling på problemet, og selvom du føler dig ydmyget af din mands opførsel må du tage den voksne rolle her og undgå at gå ind i en offerrolle. Jeg sender dig al mulig kraft og styrke til at få løst familiens problem.


Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^