Fordeling af børn i skilsmisser

Kategorier: Parforhold  -  Skilsmisse

Fordeling af børn i skilsmisser 

Hun har læst så manges forskellige meninger om og holdninger til, hvordan man bedst ”deler” børn, at hun er blevet i tvivl om, hvad der egentlig er den bedste løsning. Læs brevkassen ...

Efter længe at have fulgt med i din brevkasse, skriver jeg til dig omkring nogle overvejelser jeg har i forbindelse med at min mand og jeg går hver til sit.
Vi har været gift i 14 år og har sammen 3 børn på hhv. 4 år, 7 år og 10 år. Vores skilsmisse er som sådan udramatisk, så jeg mener godt at vi kan finde ud af at blive skilt på en ordentlig måde. Spørgsmålet er, hvordan man bliver skilt på en ordentlig måde, når der er børn involveret.
Jeg har læst så manges forskellige meninger og holdninger til, hvordan man bedst ”deler” børn, at jeg er blevet i tvivl om hvad der egentlig er bedst for dem. Lyttede jeg til mine egne helt egoistiske behov, så ville jeg kæmpe med næb og klør for at have dem alle tre hos mig 24-7, men jeg er helt klar over, at det ikke er mine behov der skal dækkes.
Min mand er også i tvivl, men har foreslået at vi kunne dele børnene, så de to store bor hos den ene af os, mens den lille (og vores hund) bor hos den anden. Hans idiotiske forslag overbeviser mig om, at det nok er på tide vi skilles.
Men bortset fra, at han ind i mellem kommer med nogle virkelig dumme ideer, så er han en god far for vores børn, og hvis jeg ser bort fra mine egne egoistiske ønsker, så kan jeg ikke sige, at børnene ville have det bedre hos mig end ham.
Rent geografisk ligger den lejlighed han har fundet i samme område som vores nuværende, så heller ikke her har en af os fordele frem for den anden.
Jeg har mange gange følt mig godt vejledt af dine kloge råd, så nu vil jeg høre dig: Hvilken løsning er bedst for vores børn?

_________________________________________________________

Allerførst tak for din mail og tak for dine rosende ord om mine brevkassesvar, det er dejligt at høre, at du finder mine svar kloge og brugbare. Og jeg skal gøre mit bedste for at give jer et råd, som kan være brugbart i dit/jeres tilfælde.
Du skriver meget klogt, at det jo desværre ikke er din egoistiske ønsker der gælder, når det handler om, hvordan børnene skal fordeles ved jeres skilsmisse. For som du rigtig nok påpeger, så er der jo både er en gældende lovgivning og børnenes tarv, at tage hensyn til.
Du skriver, at man, efter din vurdering, ikke kan pege på en af jer som den absolut bedst egnede forælder. Din mand er en god far, og I begge bor i samme område, hvilket betyder, at børnene, uanset hos hvem de bor, ikke skal skifte skole og daginstitutioner. Din mands forslag om at de to store børn kan hos den ene af jer, og at jeres yngste barn og hunden kan bo hos den anden, er måske logisk nok tænkt, men i mine øjne ikke umiddelbart i børnenes tarv.

Der findes i dag mange forskellige kombinationer og ordninger, når det kommer til fordelingen af børnene i forbindelse med skilsmisser. Jeg kan ikke sige, at der kun findes én god og rigtig løsning på, hvordan samkvemmet med forældrene bør være.
Jeg har talt med en del børn, der er glade for at være syv dage hos den ene forældre og syv dage hos den anden forældre. Men jeg har samtidig også hørt fra en del børn og voksne børn, at denne ordning var meget vanskelig, og at børnene følte en vis rodløshed, ved at skulle flytte sted hver uge.  (Tanken om, at man selv skulle flytte hver uge, forekommer jo én helt uudholdelig – og vi er endda voksne!)
Der er også mange børn, der har det godt med at bo fast hos den ene forældre og hver anden weekend hos den anden forældre, som de ikke bor fast hos. Her har en del af de mange børn, jeg har været i kontakt med sagt, at de savner den forældre, de kun ser hver anden weekend, og givet udtryk for, at de gerne vil se den forældre, de ikke bor hos, en dag midt i den uge, hvor de ikke skal på weekend. Endelig er der børn, oftest lidt større børn, der helst kun vil se den forældre de ikke bor hos en enkelt dag, eller med en enkelt overnatning hver anden uge, fordi de ellers ikke kan være med til aktiviteter med venner, sport mv.

Hvis jeg skal råde i jeres tilfælde med tre børn og en hund, og ud fra, at I bor i samme område, kunne en god ordning være:
1. at I holder alle tre søskende sammen. Husk, at det er de voksne der skal skilles. Det vil være en ekstra sorg for et barn også at skulle skilles fra sine søskende.
2. Hunden syntes jeg skal bo fast hos den ene af jer. Det er forvirrende, at den skal indgå som en del af en samkvemsordning.
3. Jeg foreslår at alle tre børn bliver sammen og bor fast hos den ene forældre. Ud fra mine erfaringer er det meget vigtigt, at man har et hjem hvor man opholder sig hovedparten af tiden. Aftalen kan evt. ændres alt efter hvordan børnene udvikler sig, f.eks. når de kommer i puberteten. Der kan opstå situationer hen ad vejen, som gør, at den anden forældre bedre kan imødekomme barnets, eller den unges, behov.
4. Jeg vil foreslå, at børnene bor fast hos den ene forældre, og hver anden weekend og en dag midt i ugen opholder sig hos den anden forældre.
5. Da jeres skilsmisse synes at være en fredelig en, vil jeg samtidig foreslå, at hele familien spiser sammen et par gange om måneden samt at begge forældre deltager i fødselsdage og andre vigtige begivenheder.

Det allervigtigste i en skilsmisse er, at børnene oplever at forældrene godt kan være sammen, og at der stadig eksisterer en form for familie, der kan have gode oplevelser sammen. Børnene har brug for to forældre, som taler pænt om og til hinanden.
Jo færre brudflader der opstår omkring alt det, der har udgjort børnenes liv, jo større er sandsynligheden for at der ske en healing af den store sorg, en skilsmisse altid vil være for børnene. Alt hvad I gør nu for at sikre børnenes tarv, vil være med til at give dem en oplevelse af at livet trods alt kan gå videre. Også selvom tæppet (trygheden) lige nu rives væk under hele familien.
Jeg vil gerne give dig et stort kompliment for, at du trods situationen har overskud til at sætte din egen egoisme til side. Det vil helt sikkert komme hele familien til gavn, og mindske skaden mest muligt.
Jeg ønsker dig al mulig held og lykke til at finde den bedste ordning for jeres børn.
Brug al dit mod og al din viljestyrke, til at gøre det bedst mulige for dine tre børn.

 

Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^