Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden

Kategori: Parforhold

Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Hver femte dansker har været utro

Selvom langt de fleste finder det moralsk uacceptabelt, så taler statistikken sit tydelige sprog – godt hver femte dansker har mindst én gang været sin partner utro (Projekt SEXUS, 2019). I mange tilfælde kommer sandheden frem til overfladen, og det samme gør fortvivlelsen, frustrationerne, bebrejdelserne og ikke mindst det tillidsbrud i parforholdet, som næsten altid følger med, forklarer parterapeut, Christiane Meulengracht:

”Selvom mange par har et oprigtigt ønske om at komme videre sammen efter utroskab, så kan det være svært, fordi utroskab ofte skaber et tillidsbrud, som stikker meget dybt. Personen, som har en partner, der har været utro, kan ofte blive meget mistroisk og overkontrollerende. Samtidig lurer skammen overfor omverdenen, fordi han eller hun vælger at blive med partneren. Personen, som har være utro, kan måske sidde fast i skam- og skyldfølelser, der gør det svært at finde selvaccept og komme videre,” siger Christiane Meulengracht og fortsætter:

”På denne måde kan rollerne selv i flere år efter utroskab ofte blive meget fastlåste – der er den skyldige ’skiderik’, som har været utro, og der er ’offeret’, som er i sin gode ret til at kritisere løs og bringe partnerens sidespring op igen og igen. Nogle gange ligger disse dynamikker som et subtilt baggrundstapet i parforholdet, også selvom der på overfladen hersker idyl og harmoni”.

Tillid går begge veje

Men vil man genskabe tilliden efter utroskab er første skridt, at man prøver at parkere spørgsmålet om skyld og forsøger at slippe de fastlåste roller, hvor den ene er skyldig og den anden offeret, uddyber Christiane Meulengracht:

”Et meget vigtigt skridt ligger i erkendelsen af, at tillid kun kan genskabes, hvis man hver især tager ansvar. Det handler ikke kun om, at personen, der har været utro, nu skal vise, at han eller hun er til at stole på i fremtiden, men også om, at personen, der har være udsat for utroskab, er i stand til at give slip på sin vrede og mistro og giver sig selv lov til leve.” siger hun.

Parterapeuten oplever nemlig, at tilgivelse tit bliver misforstået:

”Mange tror, at når de vælger at tilgive, er det som at sige: ’Det er ok at du var mig utro – det betyder ikke noget’. Men tilgivelse betyder i sin essens, at det er én selv, man sætter fri. Fri for det emotionelle fængsel af nag, vrede og skam, som lægger låg på kærligheden og muligheden for hengivelse og sårbarhed.”

Herudover forklarer Christiane Meulengracht, hvordan dét at genskabe tilliden efter utroskab handler om at finde modet til at være sårbar, hudløst ærlig og nysgerrig både på sig selv og sin partner. Det er vigtigt at få talt sammen om de svære følelser – om skam, utilstrækkelighed, jalousi og utryghed – og om de svære spørgsmål: Hvad er utroskaben et udtryk for? Hvorfor er vi mon havnet i den her situation? Er der noget, som mangler i parforholdet? Etc.

”Har man modet til at åbne sig helt op og være nysgerrige på hinanden, så kan noget så svært som utroskab faktisk blive startskuddet til et fantastisk parforhold, som er meget bedre, end det man havde før,” siger Christiane Meulengracht.

5 indsigter – om vejen til mere kærlighed efter utroskab

Nedenfor har Christiane Meulengracht samlet 5 indsigter, som hun mener er gode at holde sig for øje, hvis man som par ønsker af genskabe tilliden og samhørigheden efter utroskab.

  1. Vær åbne og nysgerrige på hinanden og find modet til tale om dét, der er svært, så I kan opnå en større bevidsthed om, hvorfor utroskab har ramt jeres parforhold. Brug det som afsættet til at finde ud af, hvordan I får den tillidsfulde kærlighedsrelation, I drømmer om.
  2. Vær opmærksom på, at der altid skal to til at genskabe tilliden efter utroskab – og at I begge har et ansvar.
  3. Vær opmærksom på, at det kan være afgørende med gennemsigtighed – særligt i begyndelsen. Har du været din partner utro, kan det fx handle om, at du giver ham eller hende adgang til din telefon, at er ekstra omhyggelig med at være tydelig i din kommunikation vedr. aftaler og planer, og at du er opmærksom på din partners behov for at høre fra dig, når du er ude. Det handler ikke om kontrol og overvågning men om at skabe tryghed og vise kærlig respekt og anerkendelse i en svær periode.
  4. Vær opmærksom på, at tilgivelse ikke kun handler om at tilgive partneren, som har været utro, men også om at sætte sig selv fri fra de store frustrationer og det nag, som er skabt.
  5. Vær opmærksom på, at det fra par til par er meget forskelligt, hvor lang tid det tager at komme videre efter utroskab – enten sammen eller hver for sig. Og at det i processen kan være en god idé med parterapi og hjælp.
Parforhold
Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold 

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler 

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor 

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Parforhold
Hendes selvværd afhænger af mænds bekræftelse 

Hun er ved at være godt træt af at hendes selvværd skal afhænge af, hvorvidt mænd finder hende sød, sjov og attraktiv. Samtidig overvejer hun at sætte en stopper for et forhold, hun gennem et år har haft til en gift mand, og spørger nu KvindeGuidens parterapeut, hvordan hun kommer videre.

Læs mere
Parforhold
Hendes kæreste har datingprofiler 

Hun mistænker sin kæreste for at have datingprofiler og for at lyve om dem. Nu er hun opsat på at bevise, at han lyver.

Læs mere
Parforhold
Mænd har de bedste intentioner 

Hvordan kan det være, at de gode intentioner din mand har, om at gøre noget særligt for dig, oftest havner i glemmebogen? Det mener chokoladeproducenten Anthon Berg, at der er en videnskabelig forklaring på.

Læs mere
Parforhold
Min mand vil have at vi har mere alenetid 

Hun er i tvivl om, hvordan hun skal tolke de udbrud af vrede og irritation, der kommer fra hendes nye mand. Han giver udtryk for, at være glad for hendes børn, men han insisterer samtidig på, at han vil have mere alenetid med hende. Han synes hendes ældste søn burde være mere hos sin far, men hun…

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab 

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Parforhold
Gratis hjælp til nyskilte  

Nu lanceres portalen 'Samarbejde efter Skilsmisse' - en elektronisk værktøjskasse, en app og et online kursusprogram, der giver konkret viden og praktiske øvelser, der kan hjælpe den nyskilte selv og fremme samarbejdet med ex-partneren.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^