Kategori: Parforhold

Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Hver femte dansker har været utro

Selvom langt de fleste finder det moralsk uacceptabelt, så taler statistikken sit tydelige sprog – godt hver femte dansker har mindst én gang været sin partner utro (Projekt SEXUS, 2019). I mange tilfælde kommer sandheden frem til overfladen, og det samme gør fortvivlelsen, frustrationerne, bebrejdelserne og ikke mindst det tillidsbrud i parforholdet, som næsten altid følger med, forklarer parterapeut, Christiane Meulengracht:

”Selvom mange par har et oprigtigt ønske om at komme videre sammen efter utroskab, så kan det være svært, fordi utroskab ofte skaber et tillidsbrud, som stikker meget dybt. Personen, som har en partner, der har været utro, kan ofte blive meget mistroisk og overkontrollerende. Samtidig lurer skammen overfor omverdenen, fordi han eller hun vælger at blive med partneren. Personen, som har være utro, kan måske sidde fast i skam- og skyldfølelser, der gør det svært at finde selvaccept og komme videre,” siger Christiane Meulengracht og fortsætter:

”På denne måde kan rollerne selv i flere år efter utroskab ofte blive meget fastlåste – der er den skyldige ’skiderik’, som har været utro, og der er ’offeret’, som er i sin gode ret til at kritisere løs og bringe partnerens sidespring op igen og igen. Nogle gange ligger disse dynamikker som et subtilt baggrundstapet i parforholdet, også selvom der på overfladen hersker idyl og harmoni”.

Tillid går begge veje

Men vil man genskabe tilliden efter utroskab er første skridt, at man prøver at parkere spørgsmålet om skyld og forsøger at slippe de fastlåste roller, hvor den ene er skyldig og den anden offeret, uddyber Christiane Meulengracht:

”Et meget vigtigt skridt ligger i erkendelsen af, at tillid kun kan genskabes, hvis man hver især tager ansvar. Det handler ikke kun om, at personen, der har været utro, nu skal vise, at han eller hun er til at stole på i fremtiden, men også om, at personen, der har være udsat for utroskab, er i stand til at give slip på sin vrede og mistro og giver sig selv lov til leve.” siger hun.

Parterapeuten oplever nemlig, at tilgivelse tit bliver misforstået:

”Mange tror, at når de vælger at tilgive, er det som at sige: ’Det er ok at du var mig utro – det betyder ikke noget’. Men tilgivelse betyder i sin essens, at det er én selv, man sætter fri. Fri for det emotionelle fængsel af nag, vrede og skam, som lægger låg på kærligheden og muligheden for hengivelse og sårbarhed.”

Herudover forklarer Christiane Meulengracht, hvordan dét at genskabe tilliden efter utroskab handler om at finde modet til at være sårbar, hudløst ærlig og nysgerrig både på sig selv og sin partner. Det er vigtigt at få talt sammen om de svære følelser – om skam, utilstrækkelighed, jalousi og utryghed – og om de svære spørgsmål: Hvad er utroskaben et udtryk for? Hvorfor er vi mon havnet i den her situation? Er der noget, som mangler i parforholdet? Etc.

”Har man modet til at åbne sig helt op og være nysgerrige på hinanden, så kan noget så svært som utroskab faktisk blive startskuddet til et fantastisk parforhold, som er meget bedre, end det man havde før,” siger Christiane Meulengracht.

5 indsigter – om vejen til mere kærlighed efter utroskab

Nedenfor har Christiane Meulengracht samlet 5 indsigter, som hun mener er gode at holde sig for øje, hvis man som par ønsker af genskabe tilliden og samhørigheden efter utroskab.

  1. Vær åbne og nysgerrige på hinanden og find modet til tale om dét, der er svært, så I kan opnå en større bevidsthed om, hvorfor utroskab har ramt jeres parforhold. Brug det som afsættet til at finde ud af, hvordan I får den tillidsfulde kærlighedsrelation, I drømmer om.
  2. Vær opmærksom på, at der altid skal to til at genskabe tilliden efter utroskab – og at I begge har et ansvar.
  3. Vær opmærksom på, at det kan være afgørende med gennemsigtighed – særligt i begyndelsen. Har du været din partner utro, kan det fx handle om, at du giver ham eller hende adgang til din telefon, at er ekstra omhyggelig med at være tydelig i din kommunikation vedr. aftaler og planer, og at du er opmærksom på din partners behov for at høre fra dig, når du er ude. Det handler ikke om kontrol og overvågning men om at skabe tryghed og vise kærlig respekt og anerkendelse i en svær periode.
  4. Vær opmærksom på, at tilgivelse ikke kun handler om at tilgive partneren, som har været utro, men også om at sætte sig selv fri fra de store frustrationer og det nag, som er skabt.
  5. Vær opmærksom på, at det fra par til par er meget forskelligt, hvor lang tid det tager at komme videre efter utroskab – enten sammen eller hver for sig. Og at det i processen kan være en god idé med parterapi og hjælp.
Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest 

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^