Black Friday 2020 hos BOBO
AVIVIR Aloe Vera Shampoo
Danmarks Dufte: Time for Hygge
Julepynt - Dansk design fra FELIUS
Kategori: Påske
Gækkebreve - en dansk tradition
Redaktionen

'At gække' betyder 'at drille' eller 'at narre'. Traditionen med at klippe og sende gækkebreve findes kun i Danmark, og er således en særlig tradition for den danske kulturarv. Gække-traditionen er en gammel tradition, som for alvor blev populær omkring 1800-tallet. Dengang var gækkebreve ikke en aktivitet for børn, men en måde for unge mennesker, at sende kærlighedserklæringer til hinanden. Når man modtog et gækkebrev skulle man gætte, hvem der havde sendt brevet udfra antallet af prikker. Hvis modtageren ikke gættede rigtigt, var han 'en gæk', hvilket vil sige en nar, og han måtte som straf give et påskeæg til afsenderen. Dengang smagte påskeægget dog langt fra af chokolade, men var blot et helt almindeligt hønseæg evt. farvet ved kogning med løgskaller. En af årsagerne til, at boden skulle betales i form af et æg er muligvis, at æg havde værdi og til tider blev brugt som betaling.

Husk en vintergæk i gækkebrevet
Vintergækken spiller en central rolle i gækkebrevtraditionen. Som forårsbebuder skød vintergækken op gennem den mørke muld og 'narrede' vinteren. Med gækkebrevet skulle man sende en vintergæk, hvis man glemte det, var man selv 'en gæk'. 

Kun fantasien sætter grænser
Når man klipper gækkebreve, er det kun fantasien, der sætter grænser. Traditionelt tager man et stykke A4 ark og folder det på midten og så igen på midten og klipper det til, så man får et kvadrat. Derefter tegner man sit mønster på papiret og klipper eller skærer det ud - og vupti, så har man et gækkebrev. Husk, at levne plads et påskerim og -hilsen:

En vintergæk, en sommernar
en fugl foruden vinger
en lille ven, som har dig kær
en forårshilsen bringer

Påske
Påskelege og -traditioner

Når nu den store familiepåskefrokost ikke bliver til noget i år, så er der ekstra god tid til hyggelige påskesysler og -lege.

Læs mere
Påske
Lammekølle opskrift

Superlækker, letkrydret lammekølle.

Læs mere
Påske
Flødegratinerede kartofler opskrift

Gratinerede flødekartofler går godt til mange ting, men især til påskelammet må de ikke mangle. Her får du den helt rigtige opskrift.

Læs mere
Påske
Dekorer påskeæg - 8 fine idéer!

Mens vi venter på sol og forårsvejr, kan man skabe forårsmagi og påskestemning inden døre. Sætter du grene fra haven i vaser nu, så når de at springe ud inden påske. Grenene kan pyntes som påsketræer med små dekorerede æg.

Læs mere
Påske
Appelsin- og rødløgssalat

En let og frisk forårsopskrift som tilbehør til påskefrokosten.

Læs mere
Påske
Farvning af æg

Man kan farve påskeæg med andet end frugtfarve. Koger du fx æg med skaller fra rødløg får æggene en rødlig nuance, mens almindelige løg giver en gylden farve. Æg kogt i kaffegrums får en smuk lys mokkafarve, mens te giver lysere nuancer. Du kan også koge æg med rødbede eller rødkål, hvilket...

Læs mere
Påske
Opskrift: Påskemuffins

Påskemuffins med kokos, chokolade og frisk appelsinsaft.

Læs mere
Påske
Myntegelé opskift

Til lam hører myntegelé. Fra den smukke, lille bog 'Mynte - Et frisk pust', bringer vi opskriften på en skøn æble- og myntegelé.

Læs mere
Påske
Lam med æble & mynte

Lækkert - og super nemt at tilberede til påskens frokostbord.

Læs mere
Påske
Rester fra påskebordet

Husk, at rester fra påskebordet ofte kan blive lækkert tilbehør i andre retter i dagene efter påskefrokosten. Birgitte Escherich, ambassadør for forbruger-bevægelsen 'Stop Spild Af Mad' og direktør i Kostkompagniet, har udarbejdet en stribe gode idéer.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Påskehøns fra Nääsgränsgården

Påskehøns fra Nääsgränsgården

Eventyrlig påskepynt

Eventyrlig påskepynt

Påske lys

Påske lys

Dekorationsæg

Dekorationsæg

Nye Bøger
^