Påskeæg: Hvorfor fejres påsken med æg?

Kategori: Påske

Påskeæg: Hvorfor fejres påsken med æg? 

Æg og påske hører sammen som risalamande og jul. Men hvorfor gør de det?

  • Æg som symbol på liv og frugtbarhed
    Historisk set, symboliserer æg frugtbarhed. Derfor har æg været et væsentligt element i hedenske tiders forårsfest. Man kan sige, at ægget gemmer livets mysterium, og måske derfor har også kristendommen taget symbolikken omkring ægget til sig.
  • Dekorerede æg
    At dekorere hønseæg i forbindelse med påsken, er en kendt katolsk tradition, som går helt tilbage til middelalderen. Dengang blev hønseæg betragtet som en delikatesse, og efter fasten gik børnene fra dør til dør og sang sig til påskeæg.
    Traditionen med at dekorere hønseæg til påske kan i Danmark dateres tilbage til 1667 i Leonora Christines 'Jammersminde'. Her skriver hun fra sit fangeskab i Blåtårn om hvordan hun udveksler påskeæg med en medfange. 
  • Historien om påskeharen, der med lægger æg
    Historien om påskeharen er formentlig opstået i slutningen af 1600-tallet i Heidelberg i Tyskland. I midten af 1800-tallet tog tyske udvandrere påskehare-traditionen med sig til USA, hvor påskebebuderen fik stor succes. Snart medbragte påskeharen godter til børnene, og – selvom det jo må siges, at være en ejendommelig egenskab for en gnaver - så opstod den pudsige historie om, at påskeharen lagde påskeæg.
Påske
Vinanbefalinger: Sommelierens anbefalinger 

Rosé-, rød- eller hvidvin? Fransk, tysk eller spansk? Hvilke vine egner sig særligt til påskefrokostens smørrebrødsklassikere; Hønsesalaten, de nye kartofler med mayonnaise og purløg, og Ida Davidsens stjerneskud? Og hvilke vine er et godt match til det herlige påskelam og de cremede flødekartofler?…

Læs mere
Påske
Gør-det-selv: Hvordan skal din påskesnaps smage? 

Der er intet der smagsmæssigt går så perfekt med påskebordets traditionelle, fede retter – silden, ålen, den hjemmelavede italienske salat og karrysalaten - som snapsen.

Den klassiske akvavit med kommensmag, er altid et hit, men man kan jo også selv bestemme, hvordan den snapsen skal smage. Her…

Læs mere
Påske
Påskeopskrift: Påskeæg med nougatcrunch 

Odense Marcipan deler ud af påskeopskrifterne. Her får du opskriften på de lækreste påskeæg med nougatcrunch.

Læs mere
Påske
Lam med æble & mynte 

Lækkert - og super nemt at tilberede til påskens frokostbord.

Læs mere
Påske
Påskemuffins med likøræg 

At bage muffins, er hyggelig adspredelse i påsken, og disse fine påskemuffins pyntet med frosting og likøræg er særlig festlige.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Panna cotta med lime tvist 

Panna cotta er en klassisk italiensk dessert i stil med flødebudding. Her med et frisk tvist af lime. Både panna cotta og limesauce kan med fordel laves dagen før. Beregn tilberedningstiden til ca. 1 time plus 3 timer på køl.

Læs mere
Påske
Lammelår & rødvinssauce 

Lammekød hører påsken til, og du behøver ikke at være en mesterkok for at tilberede en god og saftig lammesteg. Fyld stegen med hvidløg og rosmarin. Find stegetermometeret frem og steg lammet godt og længe. Resultatet er mørt og velsmagende, og næsten himmelsk, hvis du tilmed serverer rødvinssauce…

Læs mere
Påske
Dekorer påskeæg - 8 fine idéer! 

Mens vi venter på sol og forårsvejr, kan man skabe forårsmagi og påskestemning inden døre. Sætter du grene fra haven i vaser nu, så når de at springe ud inden påske. Grenene kan pyntes som påsketræer med små dekorerede æg.

Læs mere
Påske
Shop: Klar til påske? 

Æggeruller til fremstilling af marcipan påskeæg, hønseæg - der allerede er pustet og klar til at blive dekoreret, hørduge, glas, bestik og vaser til et smukt og veldækket påskebord. Her får du en stribe tips og dejlige idéer til en skøn og stemningsfuld påske.

 

Læs mere
Påske
Lammekoteletter 

Krydret med honning, rosmarin, sennep, vin og mynte.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^