Torsk med sennepssauce

Torsk med sennepssauce

Torsk med sennepssauce 

Det er ikke længe siden, at sennep stort set kun kom på bordet, når der blev serveret pølser eller sylte. Men nu får sennepen et comeback ...

Klassiske retter og gammeldags husmandskost indtager i stigende grad middagsbordene rundt omkring i de danske hjem. Det har givet et comeback til de mange sennepsvarianter, der anvendes som krydderi i madlavningen.

Det er ikke længe siden, at sennep stort set kun kom på bordet, når der blev serveret pølser eller sylte. Nu er skuden imidlertid vendt, for flere har fået smag for sennep og hvorledes sennep er eminent til at skabe små mirakler i køkkenet. Sennep har nemlig både syre og aroma, og det gør den perfekt som smagsforstærker i maden.

Vintermad med smag
På Nørre Vissing Kro mellem Silkeborg og Skanderborg er kok og indehaver Morten Mygind begejstret for sennep i madlavningen. Ikke mindst i vinterhalvåret hvor det er godt med tunge retter med masser af smag.

”Vi går den kolde tid i møde, og det er derfor rart med solid vintermad med masser af smag. Sennep er fantastisk til at give maden et pift, fordi den indeholder mange forskellige smagsnuancer, både det stærke, syrlige og søde,” fortæller Morten Mygind og fortsætter:

”Foruden dressinger bruger jeg også sennep til bagværk og til gratinering rørt op med nødder eller tørret brød. Og med et væld af forskellige smagsvarianter, er det ikke smagsløgene men fantasien, der sætter grænserne," siger han.

Sennep erstatter smørklatten
Det er ikke tilfældigt, at danskerne netop nu kaster sig over klassiske retter med sennep. I en tid, hvor der mere end nogensinde er fokus på sundhed og ernæringsrigtig kost, er der brug for sunde alternativer til fedtet.

”Før i tiden gav husmoderen bare saucen eller gryderetten en klat smør, hvis der var behov for lidt ekstra smag. Den går ikke i dag, hvor vi er blevet mere forsigtige med fedtstoffet. Sennep er fedtfattig og indeholder ingen tilsætningsstoffer, og derfor er den ideel, når maden skal peppes op og tilføres ekstra smagsnuancer,” siger Jan Lund, kok og produktudvikler hos Bähncke, som blandt andet producerer sennep.

Mormors mad hitter
Selvom den danske madkultur har ændret sig gennem tiden, kaster danskerne sig mere og mere over traditionelle retter som for eksempel glaseret skinke eller dampet torsk med sen-nepssauce. De moderne madtrends søger tilbage til rødderne og det solide, nordiske køkken med fokus på egnsretterne, og det betyder, at mormors mad er inde i varmen igen.

Bagt torsk med sennepssauce
Udviklet af Jan Lund, kok og produktudvikler, Bähncke

(4 personer)

800 g torskefilet
Olie eller smør
Salt
4-5 dl. mælk
2 spsk. smør
2 spsk. mel
Stødt muskatnød
Salt og peber
2 spsk. sennep

Drys den rensede torsk med salt og sæt den i køleskabet et par timer. Skyl den fri for salt og dup den tør. Pak torsken ind i et stykke bagepapir, der er smurt med fedtstof. Bag fisken mør i ovnen ved 170° i ca. 20-30 minutter, til den føles fast når man trykker på den.

Sennepssauce: Lun mælken. Smelt smørret i en gryde, drys mel i og rør det sammen. Tilsæt mælken lidt ad gangen under stadig piskning til saucen får en passende konsistens. Smag til med lidt stødt muskatnød, salt og peber. Tilsæt fiskesennep efter behag. Servér den bagte torsk med nykogte kartofler og sennepssauce, syltede rødbeder, kapers og reven peberrod.

Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^