Lamper fra Bloomingville
Vasketøjskurv på hjul
Cykelkurv - Romantisk og rummelig i natur rattan
Indret med 60’er-æstetik
Derfor er bælgfrugter helt geniale
Redaktionen

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter. At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder heller ikke at du skal gå sulten fra bordet eller at din krop ikke får de næringsstoffer, den har brug for. Tværtimod! Og hvis du samtidig, helt eller delvist, lader bælgfrugter erstatte kødet, så har du tilmed truffet et klimavenligt kostvalg.

Bælgfrugter som en del af en sund livsstil

Bælgfrugter, dvs. linser, kikærter og bønner som fx sorte- og hvidebønner samt kidneybønner, er fedtfattige, og rige på vigtige vitaminer og mineraler.

Bælgfrugter har desuden et højt indhold af kostfibre, som bidrager til at du hurtigere føler dig mæt og føler dig mæt længere. Det gør ikke mindst bælgfrugter velegnet, når man stræber efter at opnå en stabil vægt og et stabilt blodsukker. Indholdet af kostfibre betyder også at bælgfrugter modvirker træg mave og fremmer en god og sund fordøjelse.

Med et højt indhold af vegetabilske proteiner, kan bælgfrugter helt eller delvist erstatte kød. Samtidig viser forskning fra Københavns Universitet, at bælgfrugter faktisk mætter bedre end kød. Sundhedsmæssigt er bælgfrugter således én af de fødevaregrupper, man bør spise mest af.

Inspiration til skønne retter med bælgfrugter

Mens kosten mange steder i verden er rig på bønner og bælgfrugter, så er der langt mellem bønneretterne i det traditionelle danske køkken. Faktisk spiser danskere i gennemsnit kun ganske få gram bælgfrugter om dagen, skriver Dansk Vegetarisk Forening, som opfordrer til at man lader sig inspirere af lande som fx Indien, hvor bælgfrugter traditionelt set udgør en større del af kosten.

"Hvis Danmark skal nå klimamålene, er forskerne enige om, at vi skal spise mange flere bælgfrugter. Og jeg kan ikke forestille mig nogen bedre til at inspirere os til dette end Indien, som har et enormt repertoire i form af et vegetarisk køkken med tusindvis af retter", siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Kilde: Concito 'Klimavenlige madvaner', Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet 'Bønner og ærter mætter bedre en kød'

Opskrifter med bælgfrugter

Eksperimentér med bælgfrugter og tilføj fx kidneybønner i frikadellefarsen, bønner og kikærter i salaten og linser i suppen. Gå op opdagelse i det mellemøstlige køkken med retter som daal og hummus, og det mexikanske med skøn, stærk Chili Con Carne.

Læs også

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage

Æbleplantager og villahaverne bugner af æbler, og der er absolut ingen grund til at lade dem gå til spilde. Vi deler vores allerdejligste æbleopskrifter, hvilket inkluderer denne super nemme og helt uimodståelige klassiske kage, som kombinerer de syrligsøde æbler med kanel.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Æblechutney

Har du æbler tilovers, så kan du bruge dem i middagsretter. Her får du en ide med æble udviklet af Nethe Plenge, som er kogebogsforfatter og rådgiver i panelet hos Stop Spild Af Mad. En skøn æble-chutney, som både er skøn til karryretter, svinekød, fjerkræ, ost og fisk.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Krydderurtesalt

Har du friske krydderurter tilovers, så husk, at du kan få glæde af dem senere ved at fryse eller tørre krydderurterne. Af krydderurter, som fx timian, citronmelisse, salvie, mynte og estragon, kan du også fremstille din egen krydderurtesalt.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Hyldebærsaft

I skovbryn, i hegn og i haven - hylden vokser overalt - og det er nu, de smukke sorte hyldebær skal plukkes, hvis du vil have hyldebærsaft til de lange vinteraftner. Af de smukke sorte bær, kan du nemlig koge en skøn, mørkerød saft, der smager helt fantastisk og er sprængfyldt med C-vitaminer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kikærtebøffer og søde kartofler med sprød spidskålssalat

Skøn vegetarisk sensommerret med bøffer af kigærter, hørfrø, søde kartofler og fuldkornshvede, og med spidskål/æblesalat og yoghurtdressing til.

Læs mere
Sensommer
Æblepeberrod - Suveræn til stegt fisk !

Har du æbler tilovers, så kan du bruge dem i mange af efterårets middagsretter. Her får du en ide med æble, udviklet af Nethe Plenge kogebogsforfatter og rådgiver i panelet hos Stop Spild Af Mad.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tørrede tyttebær: Sådan tørrer du tyttebær

Sensommerens fine tyttebær er en delikatesse, der smager skønt i mange sammenhæng. Tyttebær er blandt andet velegnet til syltning og kompot som tilbehør til vildt eller fjerkræ. De små bær kan ganske vist spises rå, men de har en besk lidt smag, og fungerer derfor bedst, når de er tilberedt. ...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kogebøger - Bestsellere

Bag tidens bestsellere indenfor bøger kost og sundhed, opskriftssamlinger og kogebøger, er blandt andet Thorbjörg Hafsteinsdottir, Jane Faerber

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Æblesolbærtærte

Her en tærte, som på herligste vis forener sæsonens frugt og bær i en himmelsk mundfuld!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tips og opskrift: Bærmarmelader

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan laver man egentlig den bedste marmelade?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Tallerken Roy Kirkham

Tallerken Roy Kirkham

Brødkurve i søgræs

Brødkurve i søgræs

Rødvinsglas

Rødvinsglas

Dæk et smukt bord

Dæk et smukt bord

Shopping Nyheder
Interdesign

Interdesign

AURO økologisk bordpladeolie

AURO økologisk bordpladeolie

Ophæng med kroge

Ophæng med kroge

Er du også vild med sildeben?

Er du også vild med sildeben?

Nye Bøger
Keto: KETO og kulhydrater?

Alle der har taget KETO til sig som livsstil ved, at man i videst muligt omfang bør gå uden om kulhydrater. Grunden er - for dem der ikke er bekendt med KETO - at kroppen med KETO kost er i en tilstand af ketose, hvor den brænder fedt i stedet for at forbrænde kulhydrater.

Læs mere
Chad Robertson - Mere Af Det Gode Brød

Fra manden bag det berømte 'Tartine Bakery' i San Francisco, kommer en bagebog, hvor han deler 85 opskrifter på fuldkornsversioner af hans absolutte favoritter.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
^