Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver

Kategorier: Jul  -  Julemad

Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

"Denne opskrift stammer fra mine sønners tipoldemor. Jeg fandt den i et gammelt, falmet opskriftshæfte, som hun havde nedskrevet sine yndlingsopskrifter i tilbage i 1940‘erne. Med sirlig håndskrift præsenterer hun bl.a. sin favoritopskrift på æbleskiver og afslører desuden, hvordan hun sikrer, at de bliver sprøde og kuglerunde" fortæller Sif, som gennem 15 år har udgivet intet mindre end 18 smukke kogebøger. 

Læs om Sif Orellana, hendes udgivelser og workshopvirksomhed, Sisterhood Retreats: Siforellana.dk

Ca. 20-25 stk. 

Ingredienser:

  • 250 g hvedemel
  • ½ tsk natron
  • ½ tsk stødt kardemomme (kværn evt. selv hele kardemommekapsler i en morter eller kaffekværn; smagen folder sig ekstra ud på denne måde)
  • 1 tsk sukker
  • 1 knsp salt
  • ½ l kærnemælk
  • 3 æg (s/m)
  • smør til at stege i 

Sådan gør du:

  • Rør alle de tørre ingredienser sammen.
  • Tilsæt kærnemælken lidt efter lidt, og rør løbende dejen lind og glat, så du undgår, at den klumper.
  • Pisk æggene i og varm æbleskivepanden op. Du kan både bruge en gammeldags pande på komfuret eller en elektrisk.
  • Smelt en lille klat smør i hvert hul i æbleskivepanden.
  • Fyld hullerne to tredjedele op med dej.
  • Bag dem gyldenbrune på den underste halvside og vend dem derefter en kvart omgang ved hjælp af en tandstikker eller et lille grillspyd af træ.
  • Lad dem bage lidt mere.
  • Kom i mellemtiden lidt af æbleskivedejen i en plastik- pose, bind en knude øverst og klip et hul i det ene hjørne af posen. Sprøjt en smule æblekagedej ind i æbleskivens midte – herved sikrer du, at dine æbleskiver bliver smukt runde og velformede.
  • Vend æbleskiverne endnu en kvart omgang og bag dem, til de er lækkert brune på alle sider. Bagetiden er i alt ca. 5 minutter pr. æbleskive, og de skal vendes rundt nogle gange undervejs.
  • Server æbleskiverne med sukker, flormelis, syltetøj eller marmelade. 
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^