Quilttæppe
Sommerstel med David Austins roser
Strandtaske Rice
Tank top i bambus materiale
Tilberedning af nye kartofler
Redaktionen

Nye kartofler er en eftertragtet delikatesse, og hvert år står folk i kø for at købe forårets første. I år blev de første danske frilandskartofler gravet op på Samsø i april, og solgt til 1.500 kroner per kilo. Dagligvarebutikkerne har endnu ikke fået Samsø kartofler til mere rimelige priser, til gengæld kan man få nye, små lammefjordskartofler, der er dyrket i drivhus, til til kun 13 kroner per kilo.

Her får du vores bedste tips til tilberedning af de nye delikate knolde: Nye kartofler skal ikke skrælles, men er allerbedst, når de blot skrubbes eller skrabes rene.

Det skal du bruge:

  • 1 kg nye kartofler
  • Rigelig salt til kogevandet
  • Frisk løvstikke, dild, aspargesstilke eller citronskal
  • og kold smør! Gerne Thises smør med sydesalt eller hjemmerørt kryddersmør.

Sådan gør du:

  • Kartoflernes kogevand saltes godt med et par spiseskefulde til en almindelig gryde
  • Løvstikke er rigtig godt i kogevandet, så har du det i haven, så skal det i. Et bundt dild er også godt, lidt aspargesstilke eller citronskal kan også forstærke den dejlige spæde smag af nye kartofler.
  • Kog op og kog kartoflerne i ca. 5-8 minutter.
  • Sluk så for gryden og lad dem stå i det varme vand.
  • Stik ind i mellem med en spids kniv, og når kartoflerne lige præcis mærkes både sprøde og møre, hældes kogevandet fra.
  • Kogetiden kommer an på kartoflernes størrelse. Du må holde øje, forsøge dig frem og brug evt. et stopur som du sætter på 5 min. ad gangen. Det lønner sig. Udkogte, bløde kartofler er bare ikke sagen! 

5 hit med nye kartofler

  • Nye kartofler & asparges salat
    Prøv den herlige kombination af fine nye kartofler, grønne asparges, gul peber, masser af dild og en olie/eddike dressing.

  • Kartoffelmad
    Kartoffelmaden er et rigtig stykke sommersmørrebrød: Rugbrød, kartoffel i skiver, mayonnaise og purløg.

  • Kartoffel i sandwich
    Nye kartofler er herlig fyld i sandwichen. Fx med røget kalkun eller pastrami, rødløg og et salatblad. Brødet smøres med krydret mayonnaise eller smøreost.

  • Frokostsalat der mætter
    Delikat salat til madpakken: Nye kartofler, feta, røde kidneybønner fra dåse, sorte oliven og en olie-eddikedressing med dild og hvidløg. Den er også god til grillet fisk, evt. sammen med tzatziki.

  • Sommersalat med fisk og nye kartofler
    En rigtig sommersalat med nye kartofler, spæde spinatblade, røget makrel eller ørred, melon, sukkerærter og hytteost som tilbehør. Uhmmmm!

Opbevaring af kartofler

Husk altid at opbevare dine kartofler mørkt. Udsættes de for lys, fremmes spiringen og dannelsen af stoffet solanin, som i store mængder er giftigt og kan give maveonde og andre alvorlige forgiftninger. Kartofler med grønne pletter skal derfor kasseres.

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hyldeblomstsorbet

Den hjemmelavede hyldeblomstsaft kan også nydes som skøn, cremet sorbet. Her får du opskriften - som meget vel kan nydes sammen med hyldeblomstpandekager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hyldeblomstsaft

Her i juni blomstrer hylden, og med de duftende blomsterskærme kan man fremstille den dejligste hyldeblomstsaft. Det er super nemt, så fat kurven og tag på tur ud i den danske sommer og find en hyldebusk. Vi bringer opskriften på hyldeblomstsaft her.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokoladesovs med hyldeblomstsaft

Kombiner den dejlige smag af hyldeblomster med chokolade, og lav alletiders herlige chokoladesovs - lige til at dyppe de friske jordbær i!

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Piel De Sapo

Den store spanske Piel De Sapo melon minder om smagen af honningmelon, men har en lidt kraftigere, dog stadig mild, aroma og en anelse blødere konsistens.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Melon- og citronsorbet

Søde, saftige meloner er super velegnede til sorbeter. Her bringer vi en nem opskrift på friske sorbeter med melon og citron.

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Boganmeldelse: Vegetarisk i aften?

Man behøver ikke være erklæret vegetar for at dyrke det vegetariske køkken og begejstres over de store smagsoplevelser, der følger med. Som madskribent Camilla Skov skriver i sin nye bog, så er vegetariske, kødfrie retter for alle og kan nydes både som del af et rent vegetarisk måltid, men også...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarberkompot

Rabarber er måske bedst kendt for – i bogstavelig forstand - at tage det sure med det søde i skønne kager og desserter, men de lange stængler er også ganske velegnet, når de serveres som kompot til f.eks. grillet kød og fjerkræ. Her får du opskrifter på rabarberkompot og spinatfrikadeller, som fx...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte - Syrligt møder sødt!

Det er sæson for rabarber, der kan nydes i kompot - eller som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan, og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis. Kagen er fuld af smør, sukker og mandler - og kan således ikke rigtig anbefales til dem, der gerne vil...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Køleskabskasser til inddeling af køleskabet

Køleskabskasser til inddeling af køleskabet

Støbejernspander Nicolas Vahé

Støbejernspander Nicolas Vahé

Køkkenrulleholder

Køkkenrulleholder

Opbevaringskasser til køleskabet

Opbevaringskasser til køleskabet

Nye Bøger
Pandemi i USA Viagra