Tilberedning af nye kartofler - og 6 ideer til forårets kartoffelretter

Forårets nye kartofler er en særlig delikatesse, og et perfekt match til grillet fisk og kød.

Tilberedning af nye kartofler - og 6 ideer til forårets kartoffelretter 

Nye kartofler er en eftertragtet delikatesse, og lige nu ligger årets første frilandskartofler klar i dagligvarebutikkerne. De små, fine kartofler smager allerbedst, hvis de tilberedes med med skræl, og blot skrubbes lidt inden de ryger i kasserollen.

Her får du tips til tilberedning, og 5 forårshit med nye kartofler.

Det skal du bruge:

  • 1 kg nye kartofler
  • Rigelig salt til kogevandet
  • Frisk løvstikke, dild, aspargesstilke eller citronskal
  • og kold smør! Gerne Thises smør med sydesalt eller hjemmerørt kryddersmør.

Sådan gør du:

  • Kartoflernes kogevand saltes godt med et par spiseskefulde til en almindelig gryde
  • Løvstikke er rigtig godt i kogevandet, så har du det i haven, så skal det i. Et bundt dild er også godt, lidt aspargesstilke eller citronskal kan også forstærke den dejlige spæde smag af nye kartofler.
  • Kog op og kog kartoflerne i ca. 5-8 minutter.
  • Sluk så for gryden og lad dem stå i det varme vand.
  • Stik ind i mellem med en spids kniv, og når kartoflerne lige præcis mærkes både sprøde og møre, hældes kogevandet fra.
  • Kogetiden kommer an på kartoflernes størrelse. Du må holde øje, forsøge dig frem og brug evt. et stopur som du sætter på 5 min. ad gangen. Det lønner sig. Udkogte, bløde kartofler er bare ikke sagen! 

6 hit med nye kartofler

  • Kartoffelsalat
    Forårets nye, små kartofler egner sig særlig godt til en ægte klassiker: Kartoffelsalat med radiser, agurk og purløg.

  • Nye kartofler & asparges salat
    Prøv den herlige kombination af fine nye kartofler, grønne asparges, gul peber, masser af dild og en olie/eddike dressing.

  • Kartoffelmad
    Kartoffelmaden er et rigtig stykke sommersmørrebrød: Rugbrød, kartoffel i skiver, mayonnaise og purløg.

  • Kartoffel i sandwich
    Nye kartofler er herlig fyld i sandwichen. Fx med røget kalkun eller pastrami, rødløg og et salatblad. Brødet smøres med krydret mayonnaise eller smøreost.

  • Frokostsalat der mætter
    Delikat salat til madpakken: Nye kartofler, feta, røde kidneybønner fra dåse, sorte oliven og en olie-eddikedressing med dild og hvidløg. Den er også god til grillet fisk, evt. sammen med tzatziki.

  • Sommersalat med fisk og nye kartofler
    En rigtig sommersalat med nye kartofler, spæde spinatblade, røget makrel eller ørred, melon, sukkerærter og hytteost som tilbehør. Uhmmmm!

Opbevaring af kartofler

Husk altid at opbevare dine kartofler mørkt. Udsættes de for lys, fremmes spiringen og dannelsen af stoffet solanin, som i store mængder er giftigt og kan give maveonde og andre alvorlige forgiftninger. Kartofler med grønne pletter skal derfor kasseres.

Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^