Lanterner fra Rivièra Maison
Bestik Broste Copenhagen
Buddha i guld resin
JBS of Denmark Bamboo Collection
Tilberedning af nye kartofler
Redaktionen

Nye kartofler er en eftertragtet delikatesse, og hvert år står folk i kø for at købe forårets første. I år blev de første danske frilandskartofler gravet op på Samsø i april, og solgt til 1.500 kroner per kilo. Dagligvarebutikkerne har endnu ikke fået Samsø kartofler til mere rimelige priser, til gengæld kan man få nye, små lammefjordskartofler, der er dyrket i drivhus, til til kun 13 kroner per kilo.

Her får du vores bedste tips til tilberedning af de nye delikate knolde: Nye kartofler skal ikke skrælles, men er allerbedst, når de blot skrubbes eller skrabes rene.

Det skal du bruge:

  • 1 kg nye kartofler
  • Rigelig salt til kogevandet
  • Frisk løvstikke, dild, aspargesstilke eller citronskal
  • og kold smør! Gerne Thises smør med sydesalt eller hjemmerørt kryddersmør.

Sådan gør du:

  • Kartoflernes kogevand saltes godt med et par spiseskefulde til en almindelig gryde
  • Løvstikke er rigtig godt i kogevandet, så har du det i haven, så skal det i. Et bundt dild er også godt, lidt aspargesstilke eller citronskal kan også forstærke den dejlige spæde smag af nye kartofler.
  • Kog op og kog kartoflerne i ca. 5-8 minutter.
  • Sluk så for gryden og lad dem stå i det varme vand.
  • Stik ind i mellem med en spids kniv, og når kartoflerne lige præcis mærkes både sprøde og møre, hældes kogevandet fra.
  • Kogetiden kommer an på kartoflernes størrelse. Du må holde øje, forsøge dig frem og brug evt. et stopur som du sætter på 5 min. ad gangen. Det lønner sig. Udkogte, bløde kartofler er bare ikke sagen! 

5 hit med nye kartofler

  • Nye kartofler & asparges salat
    Prøv den herlige kombination af fine nye kartofler, grønne asparges, gul peber, masser af dild og en olie/eddike dressing.

  • Kartoffelmad
    Kartoffelmaden er et rigtig stykke sommersmørrebrød: Rugbrød, kartoffel i skiver, mayonnaise og purløg.

  • Kartoffel i sandwich
    Nye kartofler er herlig fyld i sandwichen. Fx med røget kalkun eller pastrami, rødløg og et salatblad. Brødet smøres med krydret mayonnaise eller smøreost.

  • Frokostsalat der mætter
    Delikat salat til madpakken: Nye kartofler, feta, røde kidneybønner fra dåse, sorte oliven og en olie-eddikedressing med dild og hvidløg. Den er også god til grillet fisk, evt. sammen med tzatziki.

  • Sommersalat med fisk og nye kartofler
    En rigtig sommersalat med nye kartofler, spæde spinatblade, røget makrel eller ørred, melon, sukkerærter og hytteost som tilbehør. Uhmmmm!

Opbevaring af kartofler

Husk altid at opbevare dine kartofler mørkt. Udsættes de for lys, fremmes spiringen og dannelsen af stoffet solanin, som i store mængder er giftigt og kan give maveonde og andre alvorlige forgiftninger. Kartofler med grønne pletter skal derfor kasseres.

Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hyldeblomstsaft

Her i juni blomstrer hylden, og med de duftende blomsterskærme kan man fremstille den dejligste hyldeblomstsaft. Det er super nemt, så fat kurven og tag på tur ud i den danske sommer og find en hyldebusk. Vi bringer opskriften på hyldeblomstsaft her.

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Vegetarisk Hverdag: Vegetarisk i aften?

Man behøver ikke være erklæret vegetar for at dyrke det vegetariske køkken og begejstres over de store smagsoplevelser, der følger med. Som madskribent Camilla Skov skriver i sin nye bog, så er vegetariske, kødfrie retter for alle og kan nydes både som del af et rent vegetarisk måltid, men også...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarberkompot

Rabarber er måske bedst kendt for – i bogstavelig forstand - at tage det sure med det søde i skønne kager og desserter, men de lange stængler er også ganske velegnet, når de serveres som kompot til f.eks. grillet kød og fjerkræ. Her får du opskrifter på rabarberkompot og spinatfrikadeller, som fx...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte - Syrligt møder sødt!

Det er sæson for rabarber, der kan nydes i kompot - eller som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan, og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis. Kagen er fuld af smør, sukker og mandler - og kan således ikke rigtig anbefales til dem, der gerne vil...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hummus med skvalderkål

For haveejere er skvalderkål en pestilens, fordi den breder sig uhæmmet. Samtidig er skvalderkål så svær at få bugt med, at haveeksperter opfordrer til, at den graves op med rod.

Men skvalderkål er ikke kun ukrudt. Faktisk har den grønne urt en rigtig fin, krydret og let syrlig smag, der minder...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag

Fredag den 8. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare. De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og i år har Fuldkornspartnerskabet udviklet en opskrift, på de...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Grøn pesto

I dagligvarebutikkerne finder man et stort udvalg af pesto, men den hjemmelavede med frisk basilikum, slår dem alle. Her får du den nemme opskrift på den lækreste grønne pesto til pastaen, salaten, sommerfisken, sandwichen eller bare på et stykke frisk foccacia.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hollandaisesauce

Asparges - både grønne og hvide - smager vidunderligt med en hjemmelavet hollandaisesauce.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Opbevaringskasser til køleskabet

Opbevaringskasser til køleskabet

Glasfad med låg ildfast

Glasfad med låg ildfast

Ophæng med kroge

Ophæng med kroge

5 uundværlige køkkengadgets

5 uundværlige køkkengadgets

Nye Bøger
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
^