Stegt gråand

Stegt gråand

Stegt gråand  

- med honningæbler, ristet blomkål med mandler, små kartofler og Waldorfsalat

- med honningæbler, ristet blomkål med mandler, små kartofler og Waldorfsalat

Til 4 personer

Det skal du bruge ...:
∙ 2 rensede gråænder (du kan købe dem på frost året rundt hos mange fiske- og vildthandlerne og friskplukkede i jagtsæsonen)
∙ 1-2 blomkålshoveder
∙ 50 g smuttede mandler
∙ 300-400 g små kartofler
∙ 2-3 madæbler
∙ Becel eller smør til bruning
∙ Lidt honning (til glacering af æblerne)
∙ Salt og peber
∙ Evt. frisk eller tørret timian

Til saucen ...
∙ Lidt stegesky fra ænderne
∙ Lidt portvin
∙ 2½ dl Milda Cremefine 7 % eller 15 %
∙ En spsk. ribs- eller tranebærgelé
∙ Salt og peber

Til Waldorfsalaten ...
∙ 1½ dl Milda Cremefine 19 % (til piskning)
∙ 1 dl græsk yougurt 2 % (drænet)
∙ 1½ tsk. flormelis
∙ 20 blå stenfri vindruer
∙ 20 grønne stenfri vindruer
∙ 1 syrligt æble (fx Granny Smith)
∙ 2 stilke blegselleri
∙ 1 skive knodselleri
∙ 50 g valnøddekerner
∙ Salt og peber

Sådan gør du ...:
∙ Rens gråænderne for fjerester, blod og evt. rester af indvolde. (Bruger du frosne gråænder skal du lade dem tø op i køleskabet i løbet af et døgn)
∙ Krydr godt med salt og peber ind- og udvendigt og lad dem hvile ved stuetemeratur i ca. 1 time
∙ Opvarm en stor steggryde og brun gråænderne godt på alle sider – evt. hver for sig, hvis det kniber med pladsen i gryden
∙ Når ænderne er brunede, skruer du ned for varmen og lægger låg på. Herefter skal du vende ænderne hyppigt, så de får jævn varme på alle sider
∙ Ænderne skal stege i ca 1 time, hvis du vil have kødet mørt og let rosa i farven
∙ Rens blomkålen og del den i små buketter, som du koger i 1-2 min. i letsaltet vand. Køl dem af, så de beholder sprødheden
∙ Rens kartoflerne og kog dem i saltet vand i ca. 10 min
∙ Når ænderne er møre, tager du dem op af gryden og lader dem hvile i ca. 10 min
∙ Tag lidt af andefedtet fra gryden på en pande og vend kartoflerne heri. Drys med lidt salt, peber og evt. lidt timianblade
∙ Del æblerne i 1/8 og fjern kernehuset
∙ Brun æblestykkerne på en pande i lidt af andefedtet, krydr med salt og lidt peber og tilsæt 1-2 spsk honning til glacering af æblestykkerne
∙ Hak de smuttede mandler groft og rist dem i lidt Becel eller smør. Tilsæt de sprøde blomkålsbuketter, krydr med lidt salt og peber og rør det hele rundt på panden, til det får lidt farve (må ikke branke)
∙ Sigt lidt af stegeskyen fra ænderne i en lille gryde. Kog skyen op, tilsæt lidt portvin, salt og peber og pisk 2½ dl Milda Cremefine i saucen – og til sidst en skefuld ribs- eller tranebærgelé
∙ Del hver gråand i halve. Skær låret og brystet fra skroget og anret dem på varme tallerkener sammen med de glacerede æbler, mandelristet blomkål og stegte kartofler
∙ Server saucen i små skåle eller glas på hver tallerken
∙ Pynt til slut med den friske Waldorfsalat

Waldorfsalat ...

Sådan gør du:
∙ Pisk 1½ dl Milda Cremefine 19 % til en lækker og fyldig skum
∙ Vend forsigtigt ca. 1 dl græsk yougurt 2 % (drænet) i skummen og tilsæt 1½ tsk. flormelis
∙ Del ca. 20 blå og 20 grønne vaskede stenfri vindruer i halve. Tag nogle af druerne fra til pynt
∙ Skræl det syrlige æble, fjern kernehuset og hak æblet i meget fine tern eller riv det groft på et rivejern
∙ Rens 2 stilke blegselleri og hak dem meget fint
∙ Rensk 1 skive knodselleri og hak den meget fint
∙ Tag nogle af de hele valnøddekerner fra til pynt og hak resten groft
∙ Vend nu de halverede vindruer, hakket blegselleri, selleri, æble og valnøddekerne forsigtigt med lidt salt og peber i den luftige skum
∙ Anret den fedtfattige Waldorfsalat på tallerkenerne og pynt med lidt druer og hele valnøddekerne eller server salaten for sig i en skål

Velbekomme!

Bonustip ...
Opskriften på Waldorfsalat er i denne udgave markant mindre fed end andre traditionelle opskrifter, som er baseret på piskefløde og mayonaise.

Du kan uden problemer opbevare Waldorfsalaten i køleskabet i et par dage, og den smager også herligt til alle andre vildt- og stegeretter.

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^