Bestik Broste Copenhagen
Buddha i guld resin
JBS of Denmark Bamboo Collection
Ibu Jewels
Camilla Plums Panforte di Siena
Redaktionen

Måske har du smagt den herlige italienske dessertkage 'Panforte di Siena', men kender du også til kagens oprindelse?
Her fortæller Camilla Plum om kagen, der er så gammel, at myterne omkring opskriftens oprindelse har udviklet sig til det eventyrlige. Den mest kulørte af historierne handler om en nonnes oplevelse i et spisekammer i en klosterkælder i Toscana i 1200-tallet.

Historien om oprindelsen af Panforte di Siena 

"Italienske korsriddere havde forsynet klosteret med delikatesser fra det hellige land; mandler, krydderier og sukker" fortæller Camilla. "Men en morgen finder nonnen det hele i et syndigt rod på gulvet i klostrets underjordiske spisekamre. Rotter havde splittet det hele ad, og rodet det sammen. Men det ville jo være syndigt at smide guds gode gaver ud, så efter at gud havde placeret tanken i hendes hoved, satter hun hele balladen over ilden. Det bliver en klistret masse, så hun hælder mel i, og ender med - under den guddommelige indflydelse - at komme det hele i ovnen. Nu blev det så først for alvor syndigt, for det både så ud, og duftede så dejligt. En sort kat smygede sig om hendes ben og opfordrede hende til at smage på sagerne, men da hun var klar over at sorte katte ikke kunne tale, og at det derfor måtte være fanden selv, fik katten den kogende karamelkage hæld ud over sig. Han forsvandt i en røgsky som det sig hør og bør for djævle. Men det ville en kat nok også, hvis den blev overhældt med kogende karamel. Nuvel, priorinden ankom og de to blev enige om at smage på det der sad tilbage i stegepanden med den betimelige undskyldning, at alt hvad der kan overkomme selve djævelen, dybest set må være en gave fra gud."

Hvorvidt overjordiske kræfter spillede ind i tilblivelsen af 'Panforte di Siena' er usikkert, men det smager sådan, siger Camilla.
"Kagen er i hvert fald udviklet engang i den tidlige middelalder i begejstring over nye krydderier fra østen og det hellige land, mandler som maurerne havde plantet på Sicilien, sukat og pomeranser der var kommet fra Kina. Dadler var også nye, og det hele det blev kombineret med de tørrede frugter man havde i forvejen, figner, rosiner, syltede melonskaller."

Honning og mandler

Panforte har som resten af middelalderens mad et umiskendeligt maurisk/arabisk præg, der er ikke langt til alle de søde honningdryppende mandelkager, der stadig er søjlerne i det arabiske kagetempel, fortæller Camilla.
"Oprindeligt hed det Pan Peppato, pebret brød, og peber skal der stadig i. Efterhånden som nye frugter, krydderier og hvidt sukker blev tilgængeligt har opskriften udviklet sig i flere retninger. Den findes nu både 'en Margarita', som er lys, og den vi kender bedst, 'en Nero', som er med bittermandler og chokolade samt et antal varianter ind imellem. Og så denne her, som jeg har pimpet op med både rosenvand og tørrede rosenknopper."

Opskriften er uden chokolade og kanel, men begge dele kan snildt tilføjes.

Krydderier og tørret frugt efter smag og behag

Panforte er en meget, meget nem kage at lave selv, og mængden af både krydderier og tørret frugt, kan varieres.
"Sukat, kandiseret pomerans eller appelsin er essentiel, og mandler og hasselnødder ligeså, men om vil bruge dadler, tørrede abrikoser, tranebær, tørrede kirsebær, cocktailbær, kandiserede kvanstilke, syltet ingefær, amarenakirsebær, figner eller hvad man ellers kan finde frem, er helt op til én selv. Jeg sætter selv grænsen ved blåbær og tørrede bananer, men man skal ikke være puritansk" siger Camilla og deler her opskriften på en 'Panforte di Siena' i en endnu mere arabisk og forførende version med tørrede rosenblomster og rosenvand.

Panforte di Siena med roser

"At kalde Panforte for 'kage' er helt og holdent misvisende. Panforte er meget mere konfekt, og af  opskriften her, får man 20 små stykker, som er rigeligt, hvis man skal have 20 personer til kaffe." 

Form: Almindelig springform 22 cm i diameter til 2,5 cm tykt lag Panforte.

Ingredienser:

  • 100 g smuttede mandler
  • 4 meget fint revne bittermandler *
  • 100 g hasselnødder eller valnødder 
  • 100 g hvedemel
  • 100 g kandiserede /syltede orangeskaller
  • 100 g sukat
  • 100 g berberisbær
  • 125 g honning
  • 125 g rørsukker
  • 6 kryddernelliker
  • 2 spsk tørrede knuste rosenblomster 
  • 1 tsk. knust, hvid peber
  • 1 tsk. hel, knust koriander
  • En knivspids stødt muscatblomme
  • Revet gul skal af en citron og en mandarin eller appelsin
  • 2 spsk. rosenvand 
  • en pakke spiseligt rispapir

Opskrift:

  • Smør formen med smør, og fór den med rispapir. Istedet for rispapir, kan evt. fores med tynde is-vafler, eller smørsmurt bagepapir
  • Rist nødder og mandler, i hver sin lille form ved 130 C. i ovnen til de dufter ristet. Hold godt øje, det må ikke branke.
  • Hak frugten groft. Kog honning og sukker langsomt op til sukkeret er smeltet, rør rosenvand i.
  • Bland krydderierne i melet, og så med al frugten.
  • Hæld sukkerblandingen over og bland meget grundigt.
  • Tryk dejen ned i formen i et jævnt lag.
  • Bag ved 150 grader i 35 min.
  • Køl lidt af, tag kagen ud af formen og drys med flormelis.
  • Vent med at skære af den til den er kold.
  • Kagen holder sig frisk i en plasticpose i køleskabet i månedsvis.

* Bittermandler indeholder stoffet 'amygdalin', som giver mandlen den karakteristiske marcipansmag. Stoffet, som er et forstadie til blåsyre, er et naturligt giftstof og må derfor kun anvendes i små mængder som smagforstærker.

Opskrifter & råvarer
Artiskoksalat

Nyd artiskokkens milde, nøddeagtige smag i denne lækre franskinspirerede opskrift på 'Salade d'artichauts'. Server de ristede artiskokker på en bund af artiskokcreme sammen med appelsin, pistacienødder og brøndkarse. Den delikate salat kan pyntes med med forårets stedmoderblomster, og nydes som et...

Læs mere
Forbrugernyt
Køkkenhjælp til kriseramte danskere: Sådan får du din mad til at række længere

For at hjælpe danskerne med at passe godt på maden i Corona-krisen, har Stop Spild Af Mad samlet en nyttig guide til, hvordan du får din mad til at række længere, hvordan du opbevarer din mad, portionsberegner og udnytter alle madrester.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Bag med familien - 5 skønne, nye opskrifter

Bagning kan være en aktivitet, der samler store og små den næste tid, hvor mange danskere både skal få hjemmearbejdet og børnepasningen til at gå op i en højere enhed. Fuldkornspartnerskabet deler her fem nemme opskrifter, som du kan bage med børnene i køkkenet.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmebagte ostestænger

Sprøde grissini med ost er en lækker snack, oplagt til tapas - og overraskende nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fuldkornspizzasnegle

Fra Fuldkornspartnerskabet kommer en nem opskrift på de lækreste pizzasnegle, som ikke mindst vil være et mega hit blandt børnene. Selvom de lækre snegle er bagt med både fuldkornslogomærket hvedemel og durummel, så lever opskriften ikke helt op til fuldkorslogoet. Til gengæld er sneglene en god...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pølsehorn med fuldkorn

Bag lækre pølsehorn med fuldkorn til picnicturen og mellemmåltidet. Lune eller kolde – de smager skønt og er en dejlig mættende snack. Opskriften er udarbejdet af Fuldkornspartnerskabet, som skriver, at selvom de skønne pølsehorn ikke helt lever op til fuldkornslogoet, så er de stadig en god kilde...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Rugbrødsboller

Opskriften på de rustikke rugbrødsboller med knækket rug er udarbejdet af Fuldkornspartnerskabet.

Opskriften lever ganske vist ikke op til fuldkorslogoet, men er en god kilde til mere fuldkorn i hverdagen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fødselsdagsboller med hvid hvede

Fra Fuldkornspartnerskabet kommer en dejlig opskrift på skønne, bløde fødselsdagsboller. Denne opskrift lever ganske vist ikke helt op til fuldkornslogoet, men er en mulighed for at få mere fuldkorn ind i hverdagen. Disse er bagt med 100% fuldkornsmel, så du kan servere dem med lidt bedre...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tortilla - Spansk kartoffelomelet

Sundt, lækkert og let måltid i en fart.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Cheesecake med lime

Denne syndige kage med den fine syrlige smag af lime skal gerne stå natten over.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Glasfad med låg ildfast

Glasfad med låg ildfast

Opbevaringskasser til køleskabet

Opbevaringskasser til køleskabet

Katteskåle fra Yamazaki

Katteskåle fra Yamazaki

Velourpolstret stol House Doctor

Velourpolstret stol House Doctor

Nye Bøger
^