Camilla Plums Panforte di Siena

Camilla Plums Panforte di Siena 

Måske har du smagt den herlige italienske dessertkage 'Panforte di Siena', men kender du også til kagens oprindelse?
Her fortæller Camilla Plum om kagen, der er så gammel, at myterne omkring opskriftens oprindelse har udviklet sig til det eventyrlige. Den mest kulørte af historierne handler om en nonnes oplevelse i et spisekammer i en klosterkælder i Toscana i 1200-tallet.

Historien om oprindelsen af Panforte di Siena 

"Italienske korsriddere havde forsynet klosteret med delikatesser fra det hellige land; mandler, krydderier og sukker" fortæller Camilla. "Men en morgen finder nonnen det hele i et syndigt rod på gulvet i klostrets underjordiske spisekamre. Rotter havde splittet det hele ad, og rodet det sammen. Men det ville jo være syndigt at smide guds gode gaver ud, så efter at gud havde placeret tanken i hendes hoved, satter hun hele balladen over ilden. Det bliver en klistret masse, så hun hælder mel i, og ender med - under den guddommelige indflydelse - at komme det hele i ovnen. Nu blev det så først for alvor syndigt, for det både så ud, og duftede så dejligt. En sort kat smygede sig om hendes ben og opfordrede hende til at smage på sagerne, men da hun var klar over at sorte katte ikke kunne tale, og at det derfor måtte være fanden selv, fik katten den kogende karamelkage hæld ud over sig. Han forsvandt i en røgsky som det sig hør og bør for djævle. Men det ville en kat nok også, hvis den blev overhældt med kogende karamel. Nuvel, priorinden ankom og de to blev enige om at smage på det der sad tilbage i stegepanden med den betimelige undskyldning, at alt hvad der kan overkomme selve djævelen, dybest set må være en gave fra gud."

Hvorvidt overjordiske kræfter spillede ind i tilblivelsen af 'Panforte di Siena' er usikkert, men det smager sådan, siger Camilla.
"Kagen er i hvert fald udviklet engang i den tidlige middelalder i begejstring over nye krydderier fra østen og det hellige land, mandler som maurerne havde plantet på Sicilien, sukat og pomeranser der var kommet fra Kina. Dadler var også nye, og det hele det blev kombineret med de tørrede frugter man havde i forvejen, figner, rosiner, syltede melonskaller."

Honning og mandler

Panforte har som resten af middelalderens mad et umiskendeligt maurisk/arabisk præg, der er ikke langt til alle de søde honningdryppende mandelkager, der stadig er søjlerne i det arabiske kagetempel, fortæller Camilla.
"Oprindeligt hed det Pan Peppato, pebret brød, og peber skal der stadig i. Efterhånden som nye frugter, krydderier og hvidt sukker blev tilgængeligt har opskriften udviklet sig i flere retninger. Den findes nu både 'en Margarita', som er lys, og den vi kender bedst, 'en Nero', som er med bittermandler og chokolade samt et antal varianter ind imellem. Og så denne her, som jeg har pimpet op med både rosenvand og tørrede rosenknopper."

Opskriften er uden chokolade og kanel, men begge dele kan snildt tilføjes.

Krydderier og tørret frugt efter smag og behag

Panforte er en meget, meget nem kage at lave selv, og mængden af både krydderier og tørret frugt, kan varieres.
"Sukat, kandiseret pomerans eller appelsin er essentiel, og mandler og hasselnødder ligeså, men om vil bruge dadler, tørrede abrikoser, tranebær, tørrede kirsebær, cocktailbær, kandiserede kvanstilke, syltet ingefær, amarenakirsebær, figner eller hvad man ellers kan finde frem, er helt op til én selv. Jeg sætter selv grænsen ved blåbær og tørrede bananer, men man skal ikke være puritansk" siger Camilla og deler her opskriften på en 'Panforte di Siena' i en endnu mere arabisk og forførende version med tørrede rosenblomster og rosenvand.

Panforte di Siena med roser

"At kalde Panforte for 'kage' er helt og holdent misvisende. Panforte er meget mere konfekt, og af  opskriften her, får man 20 små stykker, som er rigeligt, hvis man skal have 20 personer til kaffe." 

Form: Almindelig springform 22 cm i diameter til 2,5 cm tykt lag Panforte.

Ingredienser:

  • 100 g smuttede mandler
  • 4 meget fint revne bittermandler *
  • 100 g hasselnødder eller valnødder 
  • 100 g hvedemel
  • 100 g kandiserede /syltede orangeskaller
  • 100 g sukat
  • 100 g berberisbær
  • 125 g honning
  • 125 g rørsukker
  • 6 kryddernelliker
  • 2 spsk tørrede knuste rosenblomster 
  • 1 tsk. knust, hvid peber
  • 1 tsk. hel, knust koriander
  • En knivspids stødt muscatblomme
  • Revet gul skal af en citron og en mandarin eller appelsin
  • 2 spsk. rosenvand 
  • en pakke spiseligt rispapir

Opskrift:

  • Smør formen med smør, og fór den med rispapir. Istedet for rispapir, kan evt. fores med tynde is-vafler, eller smørsmurt bagepapir
  • Rist nødder og mandler, i hver sin lille form ved 130 C. i ovnen til de dufter ristet. Hold godt øje, det må ikke branke.
  • Hak frugten groft. Kog honning og sukker langsomt op til sukkeret er smeltet, rør rosenvand i.
  • Bland krydderierne i melet, og så med al frugten.
  • Hæld sukkerblandingen over og bland meget grundigt.
  • Tryk dejen ned i formen i et jævnt lag.
  • Bag ved 150 grader i 35 min.
  • Køl lidt af, tag kagen ud af formen og drys med flormelis.
  • Vent med at skære af den til den er kold.
  • Kagen holder sig frisk i en plasticpose i køleskabet i månedsvis.

* Bittermandler indeholder stoffet 'amygdalin', som giver mandlen den karakteristiske marcipansmag. Stoffet, som er et forstadie til blåsyre, er et naturligt giftstof og må derfor kun anvendes i små mængder som smagforstærker.

Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^