Oversigt: Sæsonens frugt og grønt - Print ud og hæng op

Oversigt: Sæsonens frugt og grønt - Print ud og hæng op 

Ved at købe danskproducerede produkter, sparer du miljøet for den CO-2 udledning, der følger med transporten af varen fra udlandet. Det gælder for alle udenlandske varer, og også for madvarer som frugt og grønt, derfor har vi udarbejdet en komplet oversigt over, hvornår danske frugter og grøntsager er i sæson.

Jordbær fra Spanien og grønne asparges fra Peru

Selvom danske landmænd gør sig umage for at give forbrugerne et bredt udvalg af grøntsager og frugt, så betyder vores klima, at mange afgrøder kun kan høstes i afgrænsede perioder i løbet af året.

Skal hylderne fyldes med frugt og grønt, der ikke er i sæson i Danmark, så importeres de fra udlandet. Drejer det sig fx om jordbær og blegselleri, så kan de hentes hjem fra Spanien, ærterne kan være fra Portugal, de grønne asparges fra Italien og Peru, rosenkålen og tomaterne fra Marokko, og peberfrugterne fra Grækenland.

Vælg sæsonens danskproduceret frugt og grønt

Vil du være med til at værne om miljøet, så giver det rigtig god mening at vælge danskproducerede frugt og grønt. Men det gælder kun så længe, det drejer sig om sæsonens frugt og grønt. Der er nemlig danske landmænd, der dyrker grøntsager uden for sæsonen, men da det kræver store mængder energi at opvarme drivhusene, er der her ingen miljømæssig vinding er ved at købe dansk.

Som regel er der dog slet ingen grund til at købe frugt og grønt, der ikke er i sæson, for som det fremgår af vores sæsonoversigt, så byder hver sæson på et bredt udvalg af skønne, sunde grøntsager.

Sæsonoversigt: Print ud og hæng op

Formålet med oversigten er at give dig et overblik over, hvilke danske grøntsager og frugter der er i sæson i løbet af året. Den kan give dig et praj om, hvad du skal kigge efter, hvis du gerne vil vælge miljøvenligt, og måske også inspirere dig til at prøve nye, spændende opskrifter med sæsonens frugt og grønt.

Se herunder oversigterne: Januar til juni, og juli til december. Hvis du ønsker oversigten i papirform, så klik her og få den som printvenlig pdf-fil.

Oversigt årets sæsoner for frugt og grønt

Periode: Januar til juni

Periode: Juli til december

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^