Madtrend: Bowls

Poke bowl, hippie-bowl, quinoa-bowl, Buddha-bowl, smoothie-bowl og greenie-bowl. De sunde madskåle storhitter.

Madtrend: Bowls 

Bowls, en af de seneste års hotteste foodtrends, har bidt sig fast som sund og hurtig 'comfort food'. I en travl hverdag, hvor der er fokus på at begrænse madspild, hvor mange af os bor alene, og hvor familier med fritidsaktiviteter og lange arbejdsdage ofte spiser på forskellige tidspunkter, er mad i skåle en oplagt løsning.

Bowls, som er lagdelte 'alt-i-én-skål' måltider, er hurtig at anrette og kan nemt tilpasses smagsløg og appetit. Der er samtidig ingen grænser for, hvad man kan putte i skålen og hvordan ingredienserne sammensættes. Skålen kan fyldes med både rå og tilberedte grøntsager, kød og fisk på en bund af fx gode fundkorn, som quinoa, bulgur eller brune ris, ligesom gårsdagens restemad hurtigt kan piftes op med friske grøntsager og krydderurter, og toppes med fx ristede kerner og frø, ost eller dressing. 

Sunde bowls - morgen, middag og aften

Både på madblogs og Instagram bugner det med inspiration til mad i skåle, og nu har madblogger og grøntsagspassionist, Maria Engbjerg, udgivet en smuk bog fuld af hendes mest delikate idéer til lækre, sunde bowls. Bogen hedder 'Sunde Skåle' og byder på både morgenmadsskåle, skåle til frokost og madpakke, mættende middagsskåle, suppe- og comfort-skåle, der smager og varmer samt søde dessert- og snackskåle.

Blandt bogens tænderløbende lækre bowls, er blandt andet godmorgen-skåle som fx opskriften på en tyk og cremet greenie-bowl med spinat, et naturligt energiboost i form af en matcha-bowl og dejlige skåle med quinoagrød og tofu-scramble.

En salat-bowl er et let og lækkert måltid midt på dagen, og her præsenterer Maria Engbjerg en hel stribe af friske og sprøde salater, som blandt andet en vegansk version af den klassiske, amerikanske 'Cobb salad', knasende thaislaw, broccolisalat med cashew-dresseng og marokkansk bønnesalat. Blandt de fyldige og mættende bowls-forslag er linse-bowl, quinoa-bowl med bagt tofu og kokosbacon, hirse-bowl med bønner, blomkål og bagt hokkaido og sobanuddel-bowl. Og her er også bowl-varianter af klassiske retter som fx risotto, falafel, sushi, mac'n'cheese, vietnamesisk Bánh Mì og indisk dahl-bowl samt dejlige supper som miso suppe og japansk ramen. 

Mange klassiske desserter og snacks egner sig godt til at blive serveret, og 'Sunde Skåle' deler Maria Engbjerg de skønneste vegetariske desserter i søde skåle. Her er blandt andet chokomousse, kokosis,  rabarbercrumble og brownie samt opskriften på en vegansk koldskål, der smager lige så godt som den, farmor laver. 

Alle bogens opskrifter er som udgangspunkt vegetariske, men Maria Engbjerg giver også alternativer til, hvordan de forskellige retter kan indeholde kød eller fisk.

'Sunde Skåle - Lad dig inspirere til de bedste bowls' er udgivet af forlaget Gyldendal.

Tips fra annoncørerne

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^