Instruktørstol By LaForma
Fletstol fra Rivièra Maison
Loungestol Sika Design
Havekrukker
Smagen af Provence
Redaktionen

I Provence er det duften af maden, som bliver i hukommelsen. Det dufter af friske krydderurter, og man har smagen af gode oliven fra Nyons og de gode olivenolier på tungen.

Ansjospasta og garum

Man kan stadigvæk mærke smagen af det gamle romerske køkken, når man kommer til Provence. De romerske soldater marcherede gennem Provence med Hanibal og hans elefanter på vej til at erobre den iberiske halvø – og det har sat nogle aftryk i det provencalske køkken.

Provence var jo en provins under Rom, deraf navnet provincia. De gamle romere kunne lide den salte smag af ansjospasta og garum, en slags fiskesoja. Derfor får man stadigvæk den dag idag dip med ansjoser og fyldte brød med ansjoser og kapers i Provence.

Araberne kom sydfra og medbragte blandt andet krydderier fra det fjerne Østen, og idag ser du alle de flotte krydderimarkeder mange steder i Provence. Maden smages til med safran og mange andre krydderier, som herbes de Provence, det typiske mix med laurbærblade, timian, tørret appelsinskal, peber og rosmarin.

Aioli - den gode hvidløgsmayonnaise

Hvidløg er en vigtig ingrediens i et provencalsk køkken og man laver tit aioli, den gode hvidløgsmayonnaise. Den serveres til fiskesupper men også til egnens mest berømte spise, salted klipfisk, bacalao (eller helt enkelt letsaltet kogt torsk) med kogte grøntsager, hårdkogte æg og hvidløgsmayonnaisen. Tit kaldes også hele retten blot aioli, og enhver franskmand ved, hvad der venter.

Der dyrkes også citroner ved den franske riviera og hvert år i februar bliver der afholdt en stor og berømt citronfestival i byen Menton. I en hel uge er der optog, musik og store vogne med citrondekorationer. Alt sker til citronernes ære, og der spises mange retter med netop citron.


Opskrifter & råvarer
Sommeropskrift: Grillet makrel med spidskål og rygeostecreme

Makrel er eminent på grill, og med spidskål, radiser og rygeost er det dejlig let og lækker sommermad. Og så er makrel en af de såkaldte fede fisketyper, og kilde til sunde omega-3 fedtsyrer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sommerhit: Vegansk koldskål med jordbær og granola

Koldskål er indbegrebet af dansk sommer. Kontrasten mellem det søde og syrlige, cremede og sprøde er en himmelsk mundfuld. Koldskål kan servere som dessert, men er også skøn som delikat snack, når lækkersulten kommer snigende.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Klassisk iste

Der findes næppe noget mere forfriskende og læskende på en varm sommerdag, end is te. Mange af de iste man kan købe i supermarkedet, er så hvinende søde, at man ikke oplever den fine smag af te.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Melon- og citronsorbet

Søde, saftige meloner er super velegnede til sorbeter. Her bringer vi en nem opskrift på friske sorbeter med melon og citron.

Læs mere
Sommer
Jordbærlagkage

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man oplever den fulde smag af friske sommerjordbær og friskpisket flødeskum mellem hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprødt pistacie-krokant.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Jordbær med balsamico

Jordbær stænket med en god balsamico dressing og friskkværnet peber. Det lyder måske vildt, men det smager himmelsk! En rigtig lækker lille sommeranretning, som også passer godt til ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet frugt- og bærmos

Hjemmelavet frugt- og bærmos er nem at tilberede, indeholder kun ganske lidt raffineret sukker og smager helt fantastisk med is og desserter, kager - og ikke mindst på toppen af yoghurten.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavet hindbæris og cantuccini

Friske hindbær kan også nydes i hjemmelavet is. Her får du opskriften på hjemmelavet hindbær is og sprøde italienske mandelkager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ananas-smoothie

Med en blender kan du få det fulde udbytte af sommerens frugter med herlige, læskende smoothies i alverdens variationer. Prøv fx denne super læskende smoothie med ananas, mango og kokosmælk i skøn forening. Perfekt på en varm sommerdag!

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Dæk et smukt bord

Dæk et smukt bord

Kodanska glas

Kodanska glas

Stort drikkeglas

Stort drikkeglas

Brødkurve i søgræs

Brødkurve i søgræs

Shopping Nyheder
Mød det smukke Richmond-spisebord

Mød det smukke Richmond-spisebord

Ophæng med kroge

Ophæng med kroge

Støbejernspander Nicolas Vahé

Støbejernspander Nicolas Vahé

Opbevaringskasser til køleskabet

Opbevaringskasser til køleskabet

Nye Bøger
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
^