Krebsegilde - en traditionsrig sensommerfest i Sverige

Krebsegilde - en traditionsrig sensommerfest i Sverige 

Når sommeren går på held, venter der en herlig oplevelse i Sverige. For det er nu man kan opleve en af svenskernes mest markante traditioner: Krebsegildet eller 'kräftskiva', som det hedder på svensk. Krebsegildet er en traditionsrig sensommerfest i Sverige, hvor familier og venner samles om bordet for at nyde det enkle, men smagfulde skaldyr – krebsen. Flere steder i Sydsverige, og blandt andet under Malmøfestivalen, kan man opleve det store krebsegilde.

Men har du ikke mulighed for at tage over vandet, så kan man også begive sig i kast med at lave sit eget ’svenske’ krebsegilde på dansk jord. Her følger en nem og underholdende fremgangsmåde:

Sådan serveres krebs

Den bedste kvalitet af krebs finder man naturligvis hos fiskehandleren, men ellers kan dybfrosne krebs også sagtens gå. Der spises med hænderne, så gildet er perfekt at holde udendørs med store servietter.

Til krebsene serveres der få ingredienser: Citron, dild, majonæse og brød. Dertil kan der, traditionen tro, skylles ned med pilsner- eller hvedeøl samt god brændevin. Typen af brændevin er efter behag, men skal det være rigtig svensk, kan man servere krydrede varianter med fx dild og enebær. En dansk Aalborg, går dog også fint.

Sådan tilberedes krebs

Put krebsene i letsaltet og kogende vand eventuelt med dild i. Lad dem koge i få minutter under låg. Tag dem dernæst af blusset, men lad dem stå yderli­gere fem minutter i kogevandet, herefter skal de afkøles og serveres kolde. Beregn 10-20 krebs pr. person. Anret på et fad med dild og citroner og servér. Indholdet af hale, kløer kan alt sammen spises.

Sidst men ikke mindst, krebsegildet handler ikke bare om at spise krebs, det handler også om at mødes med gode venner og familien. Så invitere dine bedste venner, kollegaer og/eller familien med hjem til en svensk tradition som flere og flere danskere får smag for. Husk også at Krebsgilde og snapsviser traditionen tro går klo i klo.

Kilde: VisitSweden

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^