Ingredienser
- 8 dl koldt vand
- 10 g gær
- 1 dl surdej
- 30 g havsalt
- 200 g grahamsmel
- 1 kg hvedemel
Sådan gør du ...
Dag 1: Hæld det kolde vand i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt surdej, salt, grahamsmel og hvedemel, og ælt dejen godt sammen til den er glat og smidig. Hvis du bruger røremaskine tager det ca. 10 minutter (4 minutter ved lav hastighed og 6 minutter ved fuld hastighed), til dejen er færdigæltet og slipper skålens kanter. Hvis du håndælter dejen på køkkenbordet, tager det ca. 12-15 minutter. Kom dejen i en plastikskål smurt med koldpresset rapsolie, dæk den med husholdningsfilm, og sæt den i køleskabet til næste dag.
Dag 2: Vend dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 3 dele, som slås op og formes til brød. Lad brødene hæve lunt og tildækket på køkkenbordet et par timer.
Sæt en bagesten i ovnen, og varm ovnen op til 250 grader. Regn med et kvarter længere en ovnens normale opvarmningstid. Skub forsigtigt brødene ind på den brandvarme bagesten i ovnen - brug en bagespade. Bag brødene i ca. 20-25 minutter, og afkøl dem på en bagerist.
- Tip: Du kan erstatte surdejen med 1 dl yoghurt naturel.