Tommy Hilfiger
AVIVIR Baobab
Akvarel i drømmende farver
Kare Design spisebordsstol
Hot stuff - Mad der varmer
Redaktionen

Vejret er til slumretæpper og spicy gryderetter, og den stærke chili får lov til at krydre skønne retter som chili con carne, thailandsk Tom Yum suppe og indisk Chicken tikka masala. Det smager herligt og varmer helt ud i tåspidserne. Men har man været lidt for rundhåndet med krydderiet eller har man fået fingrene i den stærke af slagsen, så kan man blive overrasket over, hvordan et ganske almindeligt krydderi kan forårsage så meget ubehag i kroppen.

Her sidder chiliens styrke
Chili kommer i mange former, farver, størrelser og - ikke mindst - styrker. Den stærkeste del af chilien findes imidlertid ikke, som mange tror, i chiliens små frø, men i de svampede lameller på chiliens inderside. Her, i den såkaldte frøstol, sidder små koncentrerede mængder af stoffet capsaicin, som giver en brændende fornemmelse, når det kommer i kontakt med huden.

Naturens værn
Når man spiser stærk chili, sætter capsaicin gang i hjernens receptorer, og udløser den brændende fornemmelse i kroppen. Denne kemiske reaktion sker ikke kun hos mennesker, men hos alle pattedyr og fungerer som frugtens naturlige værn. Fugle kan til gengæld spise løs af chilifrugter uden at opleve nogen som helst ubehag. De har nemlig ikke samme receptorer i hjernen, og oplever ikke den brændende fornemmelse, hvilket er naturens snedige måde at søge for og sikre, at chiliens frø spredes. 

Høj på chili endorfiner
Mens det i naturen lykkes chiliplanten at holde pattedyr på afstand, så skal der som bekendt mere til at overbevise mennesket. For mange mennesker verden over er chili et vidunderkrydderi, der bringer spænding og styrke til mindre potente ingredienser, og et krydderi, der er dybt forankret i generationers madtraditioner. Og det på trods af, at chilier - hvis de er stærke nok - kan udløse stort ubehag i kroppen.
Måske skyldes chiliens popularitet ikke kun frugtens evne til at fremhæve madens smag, men lige så meget dens evne til at sætte gang de hjernereceptorer, der ikke kun udløser den brændende fornemmelse i kroppen, men som også frigiver kroppens smertestillende hormon endorfin. Chili-elskere beskriver ofte, hvordan den brændende fornemmelse efter at have spist stærk chili afløses af en sus af velbehag, når kroppens endorfiner udløses. Og måske kan der endda være nogle sundhedsmæssige gevinster ved regelmæssigt at spise chili. På baggrund af et stort amerikansk studie, vurdererat forskere, at regelmæssig indtagelse af stærk chili muligvis kan have en livsforlængende effekt.

Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Romkugler - En lækker, lille mundfuld

Mens vi venter på, at det bliver tid til hjemmebagte julesmåkager, så kan kan jo nyde disse små, tænderløbende lækre romkugler. Uhmmm!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Nu skal dejen til honninghjerter forberedes

"Ingen juletid uden honningduftende, chokoladeovertrukne hjerter – så enkelt er det!" skriver Claus Meyer i bogen 'Meyers bageskole'. Men vil man nyde Meyers delikate honninghjerter til jul, så skal man i gang allerede i november, for fordejen skal have lov til at hvile mørkt og køligt en hel måned....

Læs mere
Efterår
Populære pastinakker og persillerødder

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Krydret græskarsuppe med sprøde kikærter

Med det smukke Hokkaido græskar i sæson, bringer vi en nem opskrift på den lækreste, krydrede græskarsuppe udarbejdet af Anne Hjernøe og Ditte Ingemanns.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Linsesalat med tomat

Beluga linser er små og sorte linser med en mild nøddeagtig smag. Det er den mest delikate af linserne, og er samtidig fedtfattig og en god kilde til blandt andet kostfibre og protein. Baluga linser egner sig særlig godt som ingrediens i salater, fordi de ikke som fx grønne linser, bliver melede ved...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kogebøger - Bestsellere & nye udgivelser

Bag tidens bestsellere og nye bogudgivelser om sund kost og med skønne opskrifter, står en lang række anerkendte, inspirerende kokke og sundhedseksperter.

Her finder man bøger fra blandt andet Jane Faerber, Ann-Christine Hellerup Brandt, James Morton, Karina Baagø og Anne Van Der Merwede, der...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum: Iransk frugtsalat med safran og granatæble

Fra Camilla Plums smukke opskriftsamling 'Abracadabra - 1001 ret' bringer vi her opskriften på en eventyrlig juvelbesat frugtsalat, som passer perfekt til dessert - eller efter et iransk, indisk eller arabisk måltid. Den smukke og duftende frugtsalat kan spises som der er, den holder sig frisk i...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk æbletærte

Blandt alle de dejlige æblekager der findes, må den franske 'Tarte Aux Pommes', være den ultimative. Fyldt med søde æbler og marcipan, og glaseret med abrikosmarmelade, får man den herligste smagsoplevelse på det franske søde køkken.

Løber tænderne i vand?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Bæredygtigt engangsservice

Bæredygtigt engangsservice

Drikkeglas Rivièra Maison

Drikkeglas Rivièra Maison

Dæk et smukt bord

Dæk et smukt bord

AJ peberkværn Stelton

AJ peberkværn Stelton

Shopping Nyheder
AURO økologisk bordpladeolie

AURO økologisk bordpladeolie

Interdesign

Interdesign

Spisestuestole hos BOBO

Spisestuestole hos BOBO

Vasketøjskurv på hjul

Vasketøjskurv på hjul

Nye Bøger
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
^