Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter

Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter 

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Sæsonen for danske asparges er ganske kort, og løber normalt fra midt i maj til Sankt Hans. Så det er bare om at nyde dem, mens de er her!
Asparges er en rigtig fin delikatesse, og en vores ældste dyrkede grøntsager. Den har været dyrket i middelhavslandene i tusindvis af år, og i Europa siden midten af 1500-tallet. Det siges, at den franske konge Louis XIV. dyrkede og nød grønne asparges ved sit hof i Versailles. I Danmark faldt asparges ligeledes i Christian 4.´s smag, og han sørgede for, at der blev dyrket og forædlet asparges i den danske muld.

Find det bedste bundt

Når du køber grønne asparges, bør du især holde øje med hovederne på stilkene. De må ikke være alt for udsprungne og slappe at se på, men skal være en fast lille 'kogle'. Fold papiret op i bunden af pakken og kontroller, at enderne ser fine og friske ud, og ikke er mugne eller misfarvede. Lugten skal være frisk og saftig, ikke sur og gæret.

Tilbered grønne asparges

Grønne asparges skal ikke skrælles. Det nederste stykke er som regel træet, og det skal væk - også selvom der ryger en del asparges på det. De træede ender ødelægger smagen i retten. De kedelige ender skal ikke skæres, men brækkes af ved at tage fat med tommel- og pegefinger om den allernederste centimeter og trykke aspargesen jævnt tilbage med den anden hånd. Den vil brække lige præcis det sted, hvor den holder op med at være uspiselig fibret.

Tip!

Da der er meget kraft i enderne, er de velegnet til sauce, foreslår Camilla Plum i bogen 'Ælle Bælle frikadelle'. Og står man ikke lige og skal bruge dem, så kan de fryses ned.

Asparges kan også spises rå!

Grønne asparges kan spises rå, og har en 'grøn' og rund smag, lidt som ekstragode ærter. Vil man have dem kogt, så anbefaler asparges-elskere, at man binder de lange asparges sammen i et bundt, lægger en klat smør i bundtet og stiller dem i kogende saltet vand 2-5 minutter. Hvis man kan stille dem så hovederne ikke kommer ned i vandet, bliver de bedst, de bliver rigeligt kogt af dampen alene. De færdigkogte asparges er møre, men stadig sprøde i konsistensen. 

Opskrifter & råvarer
Herligt urtebrød fra Annemette Voss 

Vil man have hjemmebagt brød der dufter og smager af mere, så foreslår Annemette Voss, at man prøver hendes opskrift på et skønt brød fuld af friske urter.

"Du bliver stensikkert fan af opskriften!" siger Annemette. "De her brød føles som en lille snack i sig selv, - lidt ligesom en pizzasnegl…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Squashspagetti med vegetar bolognese 

Bolognese er kendt og elsket over hele verden, og er herhjemme, kendt under navnet 'pasta med kødsovs', blandt de mest populære retter hos børnefamilierne. Ofte kan retten dog, med en vandet kødsovs oven på de blege spaghetti, være en kedelig omgang.

Men bolognese kan sagtens tilberedes, så den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt butternut med parmesan og smørstegt salvie  

Butternut er en skøn og meget alsidig squash med en sødmefuld, blød og nøddeagtig smag. Den kan både koges, steges og sautere, og bruges til supper, gryderetter, salater og puréer. Men måske er den allerbedst ovnstegt som tilbehør til efterårets og vinterens retter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og på Samsø fejres kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og fantastisk dejlig…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^