Dét vidste du nok 'ægge': 20 fakta om æg

Dét vidste du nok 'ægge': 20 fakta om æg 

Kan æg fryses ned? Hvorfor lugter kogte æg? Er æg farligt for mennesker med forhøjet kolesterol? Indeholder æg vitaminer? I hvilket land spiser man flest æg? Hvad er forskellen på buræg, skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg? Er det tilladt at holde høns i haven?

Når man tænker over det, så er æg en både helt enestående, men også lidt sær råvare. Selvom de fleste af os elsker æg, så er der nok meget vi 'ægge' ved om æg. Så i anledningen af årets æggefest, påsken, bringer vi her nogle interessante fakta.

1. Hvordan får man kogte æg til at slippe skallen?

  • Kog ægget som du plejer
  • Køl det nykogte æg af under koldt vand i ca. ½ minut
  • Læg igen ægget i det varme vand i ca. ½ minut
  • Nu kan du pille ægget uden problemer

Bemærk, at ældre æg nemmere slipper skallen en friske æg.

2. Risikerer man salmonella fra danske rå æg?

Der er ikke garanti for at æg er fri for salmonella, men risikoen er generelt lille, skriver Statens Serum Institut. Alligevel skal man måske undlade at puste påskeæg, og i stedet forsøge sig med at lave to lidt større huller i hver sin ende af skallen, hvorefter man som regel har held til at ryste æggehviden og -blommen ud.

3. Hvad er holdbarheden på rå æg?

I Danmark, og i resten af EU, har man vedtaget, at ’bedst før’-datoen for æg opbevaret i køleskab er 4 uger efter hønen har lagt det. I lande udenfor EU mener mange, at æg har længere holdbarhed. I USA siger anbefalingerne at æg holder i op til 5 uger, i Australien 6 uger – og i Japan i op til 8 uger, forlyder det.

4. Hvad er holdbarheden på kogte æg?

Hårdkogte æg holder i op til en uge i køleskabet. Det gælder både hårdkogte æg med skal og pillede. For at undgå at æggene optager smag fra andre fødevarer, bør de opbevares i en lukket plastikbeholder.

5. Hvordan opbevares rå æg?

Verden over er man dog enige om, at ægs holdbarhed i høj grad afhænger af, hvordan de opbevares:

  • Æg skal opbevares i køleskab
  • Æg må ikke stå ude i stuetemperatur i mere end en times tid.
  • Holdbarheden forbedres, hvis ægget står omvendt, dvs. med den spidse ende nedad.
  • Forklaringen er, at man mindsker bakteriedannelse, når blommen ligger centralt i skallen


6. Sådan kan du selv tjekke æggets friskhed

Opbevarer man ægget uden æggebakken, kan det være svært at huske holdbarhedsdatoen. Ved at tjekke, hvordan ægget flyder i et glas med vand, kan man imidlertid få en idé om, hvor friskt ægget er.

7. Kan æg fryses ned?

Hvis man fryser et råt æg i sin skal, risikerer man at blommen krystalliseres eller skallen flækker og må kasseres. Men det er muligt at nedfryse rå æg ved at skille æggehviden fra æggeblommen, og fryse dem ned hver for sig. Ved at røre lidt salt eller sukker i blommen inden frysning, mindsker man risikoen for at blommen krystalliseres.

8. Hvad er det vagtelæg kan, som hønseæg ikke kan?

Når man vælger vagtelæg fremfor hønseæg, så skyldes det udelukkende vagtelæggets dekorative egenskaber. Vagtelæg smager stort set som hønseæg, selvom nogen mener, at blommen i vagtelæg smager lidt kraftigere. Til gengæld er der ingen tvivl om, at de små fine plettede vagtelæg pynter gevaldigt i salaten.

9. Er æg med mørkegul blomme sundere end æg i en lysere gul nuance?

Ifølge en undersøgelse bragt i Journal of Food Science, så indeholder æggeblommer med en mørkere gul eller lys orange farve et højere indhold af omega-3 og vitaminer sammenlignet med en blomme i en lys gul nuance.

10. Hvor mange æg lægger en høne om året?

En høne lægger ca. 330 æg pr. år.

11. Hvad er forskellen på buræg, biodynamiske æg, skrabeæg, frilands æg og økologiske æg?

  • Buræg
    Buræg kommer fra høns, der går i bure af trådnet. Der er 10 høns i hvert bur uden adgang til  hønsegård. En burhøne lægger æg i et års tid, hvorefter de slagtes.
  • Skrabeæg
    Skrabeæg kommer fra høns, der går i en stald i store flokke på mellem 3.000 og 10.000. De har lidt mere plads til rådighed end buræg, men kommer ligesom burhøns ikke udenfor.
  • Frilandsæg
    Frilandshøner lever også i store hønseflokke i stald, til gengæld har hønsene mulighed for at komme udenfor, hvor der er afsat 4 kvadratmeter plads til hver høne.
  • Økologiske æg
    Økologiske æg kommer fra høns, der får økologisk foder, og går i flokke på op til 3.000 høns i hønsehuse. Der er afsat mere plads til hver høne, og der er dagslys i staldene. Hønsene har adgang udendørs hønsegård, hvor der er afsat 4 kvadratmeter plads til hver høne.    


12. Hvor lang tid tager det for en høne at producere æg?

Det tager en høne 24 til 26 timer at producere æg


13. Giver æg forhøjet kolesterol?

Kolesterol i blodet afhænger af dit indtag af mættet fedt, dvs. fedt fra fx mejeriprodukter og kød, og ikke af det kolesterol, du får fra maden. Derfor må du gerne spise æg, selvom dit kolesteroltal er højt. Ifølge Hjerteforeningen er 3-4 æg om ugen fornuftigt i en hjertevenlig kost. tre-fire æg om ugen Tre-fire æg om ugen indgår fint i en sund, varieret hjertekost.


14. I hvilket land i verden spises der flest æg?

I Japan spises der flest æg efterfulgt af Paraguay, Kina, Mexico og Ukraine.


15. Hvordan tjekker man om et æg er råt eller kogt?

De fleste af os har fra tid til anden stået med et æg og spurgt os selv; "Er det råt eller kogt?". Det kan du tjekke ved at snurre ægget på bordet. Et hårdkogt æg snurrer jævnt, mens et råt æg snurrer ujævnt.


16. Hvorfor lugter tilberedte æg?

Lugten af æg, og især kogt æg, opstår når svovl i æggehviden reagerer med æggeblommens indhold af jern.


17. Hvordan fjerner man lugten af æg?

For nogle kan lugten af æg være helt umulig at abstrahere fra, og så er det irriterende, hvis tallerkner og bestik fortsat lugter efter en tur opvaskemaskinen. Det bedste råd er at vaske æggeresterne grundigt af inden tingene sættes i maskinen. Dyb dem eventuelt i en opløsning af vand med enten bagepulver, eddike eller citronsaft, som effektivt fjerner den dårlige lugt.


18. Hvilke næringsstoffet indeholder hønseæg?

Æg er kilde til mange gode næringsstoffer, og har et højt indhold af både B-, D- og E-vitamin samt mineralerne kalium, fosfor, jern, zink og selen. Og så har æg ikke mindst et højt indhold af D-vitamin, og æggeblommen indeholder næsten ligeså meget D-vitamin som fede fisk. Æg indeholder også protein, især når de er kogt.


19. Er det tilladt at holde høns i haven?

Som privatperson er det tilladt at have op til i alt 30 høns og kyllinger samt en hane gående i sin private villahave. Men da langt fra alle synes det er pragtfuldt at blive vækket af hanegal, er det vigtigt at høre folk i nabolaget inden man går i gang med at bygge hønsehus.
Bemærk! Kommuner og boligforeninger kan frit opstille deres egne restriktioner, tilladte antal høns og også forbyde privatpersoner i at holde høns. Det gælder fx i områder med tæt bebyggelse og etagebyggeri.


20. Er æg godt for øjnene?

Æggeblommer indeholder zeaxanthin og lutein, som er antioksidanter, og som, ifølge nogle undersøgelser, synes at kunne forebygge aldersrelateret nedsat syn og grå stær.

Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^