Kalendergaver
Nye plejende vinterfavoritter
Gave til hundeejer
Akvarel i drømmende farver
En rejse i amerkansk køkken og kultur

USA er en smeltedigel af nationaliteter, der hver især har bragt madtraditioner med sig fra hele verden. Bogen 'Den store amerikanske kogebog', skrevet af Clementine Paddleford, er en fantastisk rejse gennem det store lands lokale egnstraditioner, køkkener og kulturer.

Clementine Paddlefords jagt på egnsretter
I slutningen af 40’erne, satte Clementine Paddleford, som i dag anses for at være en af Amerikas første madskribenter, sig for at samle sit lands køkken i en kogebog. Hun rejste, over flere årtier, landet tyndt. Fra nord til syd og fra øst til vest besøgte hun stat for stat og opsøgte lokale med særlig kendskab til egnsretter.
Efter sine mange rejser blev oplevelser og opskrifter sirligt sorteret og samlet i værket “How America Eats”. En bog som i dag ikke blot betragtes som en af USA´s mest omfangsrige og alsidige kogebøger, men også som et portræt og historisk tidsbillede af Amerika.
I 2011 blev bogen genudgivet i New York i en gennemrevideret og opdateret udgave med titlen ’The Great American Cookbook’. Det er dette værk, som forlaget Lindhardt og Ringhof nu udgiver med den danske titel 'Den store amerikanske kogebog'. 

Liberal i Kansas - en selvbestaltet pandekageby
I den redigerede udgave har man bevaret Clementine Paddlefords originale skrivestil og personlige betragtninger, og det gør bogen til en helt unik rejse.
På en af sine utallige rejser besøger Paddleford for eksempel byen Liberal i midweststaten Kansas. Byen husede dengang omkring 10.000 mennesker, hvoraf de fleste var beskæftiget med arbejdet omkring udvinding af olie. Men det, der særlig optog Paddleford var, at byen havde udråbt sig selv som USA´s pandekageby.
”Gå en tur ned ad hovedgaden og kig på butikkerne” opfordrer Paddelford i sin bog. ”Der er alt muligt pandekagegøgl, der kan friste pengepungen. Fra pandekageøreringe til pandekager i porcelæn. Her kan turisterne også blive fotograferet sammen med en to meter høj cementstatue, der forestiller et pandekagebjerg med smør på toppen. Det er også herfra, at starten på det årligt tilbagevendende pandekageløb, finder sted” skriver Paddelford.
Det pudsige er, at det gør den faktisk stadig. Så hvis du har lyst til at opleve Liberals pandekageløb, så afvikles arrangementet  hvert år i februar. 

Rigeligt smør og lidt sødt
Men, som Paddelford skiver i sin bog, så var hun jo ikke kommet til Liberal for at skrive om pandekageløb og turistattraktioner. Hun ville til gengæld rigtig gerne finde ud af hvordan indbyggerne i denne selvbestaltet pandekageby bedst kunne lide deres pandekager. En af byens ældre kvinder, Mrs. Osa Nichols, som var flyttet til Liberal som ganske ung brud, gav Paddelford sin opskrift på kærnemælkspandekager - eller flapjacks, som amerikanerne også kalder de buttede, svampede brunchpandekager. Pandekagerne serveres med 'Rigeligt smør og lidt sødt': Pisket smør, brun farin og sirup opvarmes og hældes over de friskbagte flapjacks.

En kogebog uden illustrationer
Paddlefords møde med byen Liberal er kun en enkelt lille anekdote i ’Den store amerikanske madbog’. Hele det gigantiske værks 800 sider kædes sammen af hendes beretninger om egnskultur, mad og mennesker. Bogen er blottet for madbilleder og andre illustrationer, hvilket man muligvis vil savne, når man anvender opskrifterne, men som styrker oplevelsen af, at bogen er mere end blot en kogebog. Således er 'Den store amerikanske kogebog' måske allermest et unikt portræt og historisk tidsbillede af USA i midten af det tyvende århundrede.

Osa Nichols kærnemælks-flapjacks

Opskriften på tænderløbende lækre pankekager, eller flapjacks som amerikanerne også kalder de små, buttede brunchpandekager, er fra Paddlefords ’Den store amerikanske kogebog’. Det er ovenstående billede imidlertid ikke, da Paddlefords store værk er uden illustrationer...

1 dusin pandekager 

Ingredienser:
240g sigtet hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
½ tsk. salt
1 ¼ dl kærnemælk
2 ½ dl mælk
1 lille pisket æg

Sådan gør du: 
- De tørre ingredienser: Bland mel, bagepulver, natron og salt i en mellemstor skål.
- De våde ingredienser: Pisk kærnemælk, mælk og æg i en stor skål.
- Tilføj de tørre ingredienser til de våde ingredienser og rør med let hånd – til dejen lige hænger sammen.
- Opvarm panden ved medium-lav varme og kom lidt smør på.
- Til hver pandekage fordeles ca. ½ dl dej på panden.
- Lad dejen bage indtil toppen sætter sig, ca. 2 minutter
- Vend pandekagen og lad den bage, indtil den anden side bliver gylden, ca. 1 minut.
- Kom pandekagerne over på et stort fad og hold dem varme, mens resten bages.

Tips:
Med opskriften fulgte flere gode pandekageråd fra kvinderne i Liberal:
- Man må aldrig overpiske pandekagedej, så bliver pandekagerne seje.
- Panden skal opvarmes langsomt, så varmen fordeles i hele panden og pandekagerne bliver jævnt gyldne. For at tjekke om panden er klar, drypper man et par dråber vand på panden. Hvis dråberne danser hen over panden, så er panden klar, hvis dråberne derimod eksploderer, så er panden på varm.

Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Romkugler - En lækker, lille mundfuld

Mens vi venter på, at det bliver tid til hjemmebagte julesmåkager, så kan kan jo nyde disse små, tænderløbende lækre romkugler. Uhmmm!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Nu skal dejen til honninghjerter forberedes

"Ingen juletid uden honningduftende, chokoladeovertrukne hjerter – så enkelt er det!" skriver Claus Meyer i bogen 'Meyers bageskole'. Men vil man nyde Meyers delikate honninghjerter til jul, så skal man i gang allerede i november, for fordejen skal have lov til at hvile mørkt og køligt en hel måned....

Læs mere
Efterår
Populære pastinakker og persillerødder

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Krydret græskarsuppe med sprøde kikærter

Med det smukke Hokkaido græskar i sæson, bringer vi en nem opskrift på den lækreste, krydrede græskarsuppe udarbejdet af Anne Hjernøe og Ditte Ingemanns.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Linsesalat med tomat

Beluga linser er små og sorte linser med en mild nøddeagtig smag. Det er den mest delikate af linserne, og er samtidig fedtfattig og en god kilde til blandt andet kostfibre og protein. Baluga linser egner sig særlig godt som ingrediens i salater, fordi de ikke som fx grønne linser, bliver melede ved...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kogebøger - Bestsellere & nye udgivelser

Bag tidens bestsellere og nye bogudgivelser om sund kost og med skønne opskrifter, står en lang række anerkendte, inspirerende kokke og sundhedseksperter.

Her finder man bøger fra blandt andet Jane Faerber, Ann-Christine Hellerup Brandt, James Morton, Karina Baagø og Anne Van Der Merwede, der...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum: Iransk frugtsalat med safran og granatæble

Fra Camilla Plums smukke opskriftsamling 'Abracadabra - 1001 ret' bringer vi her opskriften på en eventyrlig juvelbesat frugtsalat, som passer perfekt til dessert - eller efter et iransk, indisk eller arabisk måltid. Den smukke og duftende frugtsalat kan spises som der er, den holder sig frisk i...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk æbletærte

Blandt alle de dejlige æblekager der findes, må den franske 'Tarte Aux Pommes', være den ultimative. Fyldt med søde æbler og marcipan, og glaseret med abrikosmarmelade, får man den herligste smagsoplevelse på det franske søde køkken.

Løber tænderne i vand?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Stort drikkeglas

Stort drikkeglas

AJ peberkværn Stelton

AJ peberkværn Stelton

Servietring

Servietring

Kodanska glas

Kodanska glas

Shopping Nyheder
Akacie dejskærer fra Nicholas Vahè

Akacie dejskærer fra Nicholas Vahè

Glasfad med låg ildfast

Glasfad med låg ildfast

Vasketøjskurv på hjul

Vasketøjskurv på hjul

Spisestuestole hos BOBO

Spisestuestole hos BOBO

Nye Bøger
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
^