Derfor bør du nyde sæsonens nye gulerødder

Glad for sæsonens fine, nye, saftige og sprøde gulerødder? Ved at vælge økologiske gulerødder undgår du pesticidrester og kan trygt nyde dem, som de er.

Derfor bør du nyde sæsonens nye gulerødder 

De nye, små gulerødder er så søde, sprøde og saftige, at man næsten ikke kan nok af dem. Og så er det jo en kendt sag, at guleroden er lidt af en supergrøntsag og en god kilde til blandt andet A-vitamin og mineralerne kalium og jod. Samtidig viser ny dansk forskning, at et dagligt indtag af gulerødder muligvis kan reducere forstadier til kræft.

Forskning i gulerodens sundhedsfremmende egenskaber
Gennem årene har guleroden været genstand for mange videnskabelige studier verden over. Forskere har blandt andet undersøgt, hvorvidt beta-karotener i gulerødder kan være med til at sænke risikoen for forskellige former for kræft, mens andre studier har kigget på om der fx kan være en sammenhæng mellem A-vitamin i gulerødder og kroppens evne til at forbrænde fedt. Selvom resultaterne af studierne ikke er så entydige og definitive, at de fx kan være anledning til nye kostanbefalinger, så tyder alt på, at det er sund fornuft at lade gulerødder være en del af kosten. 

Opsigtvækkende danske forskningsresultater
Også i Danmark bliver der forsket i gulerødder, og her har forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital fornyelig nået frem til et opsigtsvækkende resultat. Således fandt man, at såkaldte forsvarsstoffer, som findes i gulerødder og i andre beslægtede grøntsager og urter, er i stand til at reducere forstadier til kræft hos rotter med helt op til 83 procent. Forskerne forventer samtidig, at stofferne vil have samme kræftreducerende effekt på mennesker.
Med kræft i tyk- og endetarm som en af de hyppigste kræftformer i Danmark og med cirka 5.000 nye tilfælde om året, så er forskning på området ekstrem betydningsfuld og de danske forskningsresultater meget opløftende. Det næste skridt for forskerne er, at demonstrere effekten hos mennesker, hvilket vil være absolut banebrydende i forebyggelsen af den udbredte kræftform.

Smagfuld, alsidig og god for fordøjelsen
Guleroden er en alsidig grøntsag, som kan indgå som ingrediens i mange retter uden at man mister effekten af kostfibrene. Tilberedning ændrer heller ikke mængden af næringsstoffer, og niveauet af antioxidanter er sågar højere i kogte gulerødder.

  • Gulerod er rig på kostfibre, der fremmer for fordøjelsen og nedsætter risikoen for forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm.
  • Gulerod er god slankemad, fordi kostfibre fylder i tarmen og dermed øger mæthedsfornemmelsen.
  • Gulerod er kalorielet. 100 gram gulerod indeholder kun ca. 30-40 kalorier.
  • Gulerod er en god kilde til A-vitamin, og blot en enkelt stor gulerod er nok til at opfylde den daglige anbefaling. Men da mange animalske fødevarer også er gode kilder til vitaminet i form af retinol, behøver man ikke spise gulerødder hver dag for at få dækket behovet for A-vitamin. Dertil kommer, at kroppen tillige lagrer eventuel overskud af vitaminet til senere brug.
  • I kroppen omdannes gulerodens høje indhold af beta-karoten til A-vitamin, hvilket potentielt også kan virke som antioxidant. Antioxidanter fremhæves ofte som særlig sundhedsfremmende ved fx at mindske risikoen for hjertekarsygdomme. Ifølge forskerne er antioxidanters funktion og de processer, som antioxidanter indgår i imidlertid så komplekse, at man endnu ikke har et komplet billede af, hvordan og i hvor stort omfang antioxidanter optages i kroppen og hvorvidt de fx i store doser kan øge kroppens immunforsvar.

Kilde:
'Gulerødder forebygger udviklingen af tarmkræft' SDU 25.03.17
'Professor: Hypotese om antioxidanter er rent nonsens' Videnskab.dk 06.07.16
'Hvad er mest sundt - juice og frugt?' - Forskning.no 26.03.14
'Derfor er gulerødder godt for øjnene' DTU Fødevareinstituttet 03.02.14

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^