Lamper fra Bloomingville
Parfume - ‘Le parfume solide’
Cykelkurv - Romantisk og rummelig i natur rattan
Indret med 60’er-æstetik
Årets Fuldkornsdag 2021: Få opskriften på rugbrød
Redaktionen

I anledningen af Årets Fuldkornsdag, den 15. januar, vil Fuldkornspartnerskabet sørge for at vi alle ved, hvordan man nemt bager et superlækkert fuldkornsrugbrød. Her får du opskriften, udarbejdet i samarbejde med den populære madblogger, Cathrine Brandt, som er surdejsnørd og forfatter til bøgerne 'Surdej' og 'Bagværk'.

Bag med fra hjemmekarantænen

Mange af os kan nok nikke genkendende til, at vi aldrig rigtig er kommet i gang med at bage et rugbrød helt fra bunden. Men til Årets Fuldkornsdag den 15. januar har du mulighed for, en gang for alle, at lære at bage et nemt, lækkert og smagfuldt fuldkornsrugbrød.

"Formålet med årets fuldkornsdag er netop at give danskerne en god smagsoplevelse med fuldkorn og derfor lægger vi op til, at der bages rugbrød i hjemmene. Fuldkornsrugbrødet er det virkelig nemt at bage – så børnene kan også bage med” siger Rikke Iben Neess, kampagneleder fra Fuldkornspartnerskabet.

Opskrift: Cathrine Brandts fuldkornsrugbrød

Opskriften til rugbrødet er udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt, som er surdejsnørd og populær kogebogsforfatter. Sammen med opskriften følger nedenstående video, hvor Cathrine Brandt gennemgår de forskellige simple steps. Det lækre rugbrød lever samtidig op til kriterierne til det orange fuldkornslogo, som sundhedsNGO’erne Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder står bag i det offentlig private Fuldkornspartnerskab.

Ingredienser

  • 125 gram knækkede rugkerner (skal udblødes)
  • 50 gram hvedeklid (skal udblødes)
  • 175 gram vand (til udblødning af rugkerner og kvedeklid)
  • 1 flaske hvidtøl (33 cl)
  • 175 gram kernemælk
  • 100 gram hvedemel
  • 400 gram rugmel
  • 15 gram mørkt maltmel
  • 11 gram tørgær (kan erstattes af 40 gram frisk gær)
  • 15 gram salt
  • 1-2 spsk hvedeklid (til at drysse over brødet. Her kan man også bruge blå birkes eller andet topping.)

Sådan gør du

  • Rugkerner og hvedeklid kommes i en skål sammen med vandet. Lad kerner stå i køleskabet natten over. Har du ikke nået at lægge rugkerner og hvedeklid i blød i god tid, kan du hælde kogende vand over og lade det stå en times tid til det er afkølet.
  • Rugbrødsdejenrøres nemmest sammen på en røremaskine med en K-spade. Dejen er blød, og den minder mere om en kagedej end en brøddej.
  • Kom øl, kærnemælk og udblødte kerner i en skål. OBS! Bruger du frisk gær i stedet for tørgær, så skal det tilsættes nu og røres ud i væsken.
  • Bland hvedemel, rugmel, maltmel og tørgær sammenog tilsæt det til væsken.
  • Tilsæt salt og rør dejen sammen i 5 minutter vedlav/medium hastighed.
  • Smør rugbrødsformen med smør og kom dejen i. Fordel dejen med bagsiden af en fugtig ske. Drys til sidst med hvedeklid og læg låg over dejen. Har du ikke et låg, s brug da film eller lignenden.
  • Lad rugbrødet hæve i cirka 45-60 minutter. Hold øje med dejen undervejs, så den ikke hæver op i låget. Dejen skal fylde cirka 90 % af formen og have 5-10 lufthuller i overfalden før, at det er klar til at blive bagt.
  • Tænd imens ovnen på 180 grader over/under varme
  • Når ovnen er varm, kommes rugbrødet i ovnen og bages i 1 time og 20 minutter. Hold øje med dejen. Er du tivivl om rugbrødet er færdigbagt kan du mple kernetemperaturen. Den skal være med 96 - 98 grader.
  • Fjern formen fra rugbrødet og lad det køle af på en rist.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage

Æbleplantager og villahaverne bugner af æbler, og der er absolut ingen grund til at lade dem gå til spilde. Vi deler vores allerdejligste æbleopskrifter, hvilket inkluderer denne super nemme og helt uimodståelige klassiske kage, som kombinerer de syrligsøde æbler med kanel.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Æblechutney

Har du æbler tilovers, så kan du bruge dem i middagsretter. Her får du en ide med æble udviklet af Nethe Plenge, som er kogebogsforfatter og rådgiver i panelet hos Stop Spild Af Mad. En skøn æble-chutney, som både er skøn til karryretter, svinekød, fjerkræ, ost og fisk.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Krydderurtesalt

Har du friske krydderurter tilovers, så husk, at du kan få glæde af dem senere ved at fryse eller tørre krydderurterne. Af krydderurter, som fx timian, citronmelisse, salvie, mynte og estragon, kan du også fremstille din egen krydderurtesalt.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Hyldebærsaft

I skovbryn, i hegn og i haven - hylden vokser overalt - og det er nu, de smukke sorte hyldebær skal plukkes, hvis du vil have hyldebærsaft til de lange vinteraftner. Af de smukke sorte bær, kan du nemlig koge en skøn, mørkerød saft, der smager helt fantastisk og er sprængfyldt med C-vitaminer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kikærtebøffer og søde kartofler med sprød spidskålssalat

Skøn vegetarisk sensommerret med bøffer af kigærter, hørfrø, søde kartofler og fuldkornshvede, og med spidskål/æblesalat og yoghurtdressing til.

Læs mere
Sensommer
Æblepeberrod - Suveræn til stegt fisk !

Har du æbler tilovers, så kan du bruge dem i mange af efterårets middagsretter. Her får du en ide med æble, udviklet af Nethe Plenge kogebogsforfatter og rådgiver i panelet hos Stop Spild Af Mad.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tørrede tyttebær: Sådan tørrer du tyttebær

Sensommerens fine tyttebær er en delikatesse, der smager skønt i mange sammenhæng. Tyttebær er blandt andet velegnet til syltning og kompot som tilbehør til vildt eller fjerkræ. De små bær kan ganske vist spises rå, men de har en besk lidt smag, og fungerer derfor bedst, når de er tilberedt. ...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kogebøger - Bestsellere

Bag tidens bestsellere indenfor bøger kost og sundhed, opskriftssamlinger og kogebøger, er blandt andet Thorbjörg Hafsteinsdottir, Jane Faerber

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Æblesolbærtærte

Her en tærte, som på herligste vis forener sæsonens frugt og bær i en himmelsk mundfuld!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tips og opskrift: Bærmarmelader

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan laver man egentlig den bedste marmelade?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Stort drikkeglas

Stort drikkeglas

Vinglas 'Ball' House Doctor

Vinglas 'Ball' House Doctor

Dæk et smukt bord

Dæk et smukt bord

Servietring

Servietring

Shopping Nyheder
Interdesign

Interdesign

Akacie dejskærer fra Nicholas Vahè

Akacie dejskærer fra Nicholas Vahè

Tapas skærebræt fra Nicholas Vahè

Tapas skærebræt fra Nicholas Vahè

Skoreoler - Flere størrelser

Skoreoler - Flere størrelser

Nye Bøger
Keto: KETO og kulhydrater?

Alle der har taget KETO til sig som livsstil ved, at man i videst muligt omfang bør gå uden om kulhydrater. Grunden er - for dem der ikke er bekendt med KETO - at kroppen med KETO kost er i en tilstand af ketose, hvor den brænder fedt i stedet for at forbrænde kulhydrater.

Læs mere
Chad Robertson - Mere Af Det Gode Brød

Fra manden bag det berømte 'Tartine Bakery' i San Francisco, kommer en bagebog, hvor han deler 85 opskrifter på fuldkornsversioner af hans absolutte favoritter.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
^