Tomaten, en ungdomskilde?
Forskning viser, at en diæt, der er rig på tomater og tomatprodukter direkte kan mindske risikoen for bestemte kræftsygdomme og når det kommer til kræft i prostata, mener forskerne, at stoffet muligvis kan bruges som forebyggende middel. En undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard Medical School, der løb over 6 år og hvor de 48.000 mandlige deltagere spiste rigeligt med tomat, bl.a. tomat sauce eller pizza med tomat mere end to gange om ugen i modsætning til aldrig at spise et tomatprodukt, viste at risikoen for kræft i prostata faldt om 21-34% afhængigt af fødevaren.
En anden undersøgelse, der er offentliggjort i International Journal of Cancer fortæller at lycopen kan mindske risikoen for andre kræftformer, bl.a. i gane og tarmesystemet. Samme undersøgelse fortæller at kvinder med højt indehold af lycopen i kroppen har 5 gang mindre risiko for at udvikle kræft i livmoderen end kvinder der lader tomaten være.
På grund af den kemiske opbygning anses lycopen at være blandt de bedst kendte biologiske kæmpere mod de frie radikaler, især dem der stammer fra ilt. De undersøgelser der er foretaget peger i den retning at lycopen spiller en vigtig rolle i den naturlige mekanisme der forsvarer organismer mod skadelige virkninger fra de frie radikaler.