Thomas Laursen om urten strandarve

Thomas Laursen om urten strandarve 

Når det kommer til at samle spiselige planter langs stranden, så er strandarven måske den nemmeste og sikreste af alle strandplanter at identificere, skriver Thomas Laursen i bogen ’Vild – Naturen ind i køkkenet’.

Strandarve har karakteristiske trekantede opsvulmede blade, som sidder overfor hinanden. Den danner tit en massiv tæt bevoksning direkte i sandet, men ligeså ofte mellem sten fx i stensætninger. Den er uhyre almindelig på de fleste danske strande og smagsmæssigt let anvendelig med sin fine agurkesmag.

Hele den del af planten, der er over jorden, kan spises fra april til september. I perioder med tørke, eller mens den har sine små, hvide blomster, eller når planten er gulnet, bør man springe den over, da den i de perioder smager bittert.

Med strandarve kan man fx lave en skøn tzatziki, hvor strandarve erstatter agurken, anbefaler Thomas Laursen. Den kan også være ingrediens i en strandsalat eller tilføjes i en sommerlig kartoffelmos lige før servering. Strandarve kan også lynsteges eller dampes med smør.

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk pæretærte 

Har du pærer tilovers, så har du her opskriften på den mest delikate pæretærte. Server den med en ordentlig klat cremefraiche - og gå direkte ind og fald om i en blød stol!

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage 

Æbleplantager og villahaverne bugner af æbler, og der er absolut ingen grund til at lade dem gå til spilde. Vi deler vores allerdejligste æbleopskrifter, hvilket ikke mindst er denne super nemme og helt uimodståelige klassiske kage, som kombinerer de syrligsøde æbler med kanel.

Læs mere
Sensommer
Tyttebær tid: Råsyltede tyttebær 

Af tyttebær kan man koge det lækreste tyttebærsyltetøj, men de små bær er også ganske velegnede til råsyltning. Råsyltede tyttebær er virkelig godt til kødretter, til stegt fisk og vildt, i sandwich såvel som i pandekager med flødeskum.

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Sprøde kartoffelbåde af sød kartoffel og rødkålssalat med birkesdressing 

Sød kartoffel, også kendt som sweet potato eller batat, er en helt anderledes kulinarisk oplevelse end hvide kartofler. Med søde kartofler kan du blandt andet lave duftende, gyldenorange søde/saltede kartoffelbåde - sprøde udenpå og cremede indeni.

Læs mere
Sensommer
SelvPluk 2022: Tag på æblerov 

Nu bugner æbletræerne af plukkeklare æblesorter som Discovery, Guldborg og Gråsten, og selvom man ikke har et æbletræ i haven, så er der stadig gode muligheder for at smage nyplukkede æbler.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Krydderurteeddike 

Når sommeren går på hæld, er det tid til at høste de sidste, friske krydderurter i køkkenhaven. De friske urter er fulde af smag, og kan både tørres og fryses til vinterens retter. Urterne kan også hældes på flaske sammen med eddike, og allerede efter et par uger, har du din helt egne aromatiske…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sensommersalater 

Det er bare med at få det bedste ud af de sidste lyse timer og de gode danske råvarer, inden efteråret for alvor rammer Danmark. Og der er intet, der kan give følelsen af sensommer som flotte salater med frisk dansk frugt og grønt.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^