Hyben - Den oversete frugt

Hyben - Den oversete frugt 

De dejlige, syrlige hyben er en overset frugt, og det er synd. For af hyben kan man lave den lækreste marmelade, der blandt andet smager himmelsk på pandekager - eller tørre frugten og bruge den i te.

I Danmark vokser hyben vildt mange steder, men især i næringsfattig jord ved kysterne. Hyben er plukkeklar i august og september, og kan blandt andet blive til hybente og hybenmarmelade, som smager absolut himmelsk på pandekager eller sammen med ost. Hyben er rige på C-vitamin og indeholder desuden det kolesterolsænkende stof pektin.

Vi fandt hybenbuske med masser af solmodne hyben i haven hos en god ven i Bannebjerg i Nordsjælland. Af dem har vi lavet den lækreste hybenmarmelade, som vi her bringer opskriften på.

Hybenmarmelade 

Ingredienser

  • 1 kg hyben
  • 1 kg sukker
  • Saft af en citron
  • Atamon

Opskrift

  • Halver det hele hyben, fjern kernerne og skyl de rensede hyben. Husk at bruge handsker, når du renser hyben, så hænderne ikke kommer i kontakt med de små hybenkerner, der kan virke irriterende på huden.
  • Blend hybenskalerne i foodprocessor og put dem efterfølgende i kogende vand.
  • Når de koger op, skal de fjernes fra varmen.
  • Si opkogningen, hæld vandet fra og tilføj sukker til hybenmassen. 
  • Kog efterfølgende massen i 10-15 minutter eller indtil blandingen bliver sirupsagtig.
  • Rør atamon i marmeladen, men først efter kogningen, da en del af konserveringsevnen går tabt, når det koges med.
  • Kom det på sterile glas, skyllet i atamon.
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum opskrift: Grønkål med mormordressing 

De fleste kender måske bedst grønkålen fra julebuffeten grønlangkål, men den smukke, mørkegrønne kål er også herlig i en lækker og enkel efterårssalat med pærer, ristede solsikkekerner og blåbær, eller lynstegt sammen med andre dejlige efterårsgrøntsager. Prøv også Camilla Plums opskrift på den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kikærtebøffer og søde kartofler med sprød spidskålssalat 

Skøn vegetarisk sensommerret med bøffer af kigærter, hørfrø, søde kartofler og fuldkornshvede, og med spidskål/æblesalat og yoghurtdressing til.

Læs mere
Sensommer
Maren Korsgaards hyldebærsuppe 

Hyldebærsuppe er en skøn dansk efterårsret, som både varmer og smager. Her får du Maren Korsgaards nemme opskrift. Nyd suppen med sprøde tvebakker.

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^